Over exact één jaar beginnen in Rio de Olympische Spelen. In aanloop naar de sporthoogmis pakt Infostrada, dat ’s werelds grootste sportdatabase over 250 sporten beheert, elke maand uit met een virtuele olympische medailletabel.

Die medailletabel wordt opgesteld aan de hand van een constant bijgeschaafd algoritme dat rekening houdt met resultaten op voorgaande Spelen, WK’s en Wereldbekers – de recentste prestaties wegen meer door, net als die op WK’s en OS.

Volgens de voorspelling van Infostrada zou België in Rio drie olympische plakken behalen, evenveel (en met dezelfde kleur) als in Londen. Zilver is weggelegd voor zeilster Evi Van Acker (die brons won in 2012) en twee bronzen medailles voor taekwondoka’s Jaouad Achab (-68 kg) en Si Mohamed Ketbi (-58 kg), in mei nog wereldkampioen en vicewereldkampioen.

Opvallendste conclusie van de medailletabel: het (lichte) verval van de grote sportlanden. De VS staan wel weer met ruime voorsprong op één, maar zouden ‘slechts’ 93 medailles veroveren, waarvan 45 gouden. In Londen was de Amerikaanse oogst nog 104 plakken, waarvan 46 keer goud. De laatste maal dat de VS de kaap van de 100 niet rondden, was in Sydney 2000.

China blijft op twee, maar zet de neerwaartse spiraal voort: in Peking 2008 nog goed voor 100 medailles en 51 keer goud, in Londen nog 88/38 en volgens Infostrada zal de Volksrepubliek in Rio blijven steken op 77/28, het laagste aantal sinds 2000. Daardoor zit Rusland China op de hielen met een voorspelde medailleoogst van 72/22, weliswaar 10 plakken minder dan in Londen. Ook Groot-Brittannië moet het met (veel) minder stellen: in eigen land nog 65/29, nu nog ‘amper’ 44/8.

Andere landen profiteren: het thuisvoordeel zou Brazilië naar de zevende plaats stuwen met 26 plakken (10 maal goud), een pak beter dan in 2012 (17/3). Ook Duitsland, Frankrijk en Australië (op plaats 4, 5 en 6) zouden flink klimmen in de medaillespiegel (in Londen nog op 6, 7 en 10). Opmerkelijkste stijger: het kleine Nieuw-Zeeland. Amper 4,4 miljoen inwoners, maar wel goed voor een 7e plaats met 18 plakken, waarvan 10 gouden (in Londen nog 15e met 13/6). Met dank aan de invoering van het rugby en een grote dominantie in het roeien.

Ook Nederland zou opnieuw sterk scoren met een 12e stek (23/7), 1 plaats en 3 medailles beter dan in Londen. Infostrada voorspelt goud voor onder meer wielrenster Marianne Vos, zeilster Marit Bouwmeester (concurrente voor Van Acker), zwemster Ranomi Kromowidjojo, turner Epke Zonderland en de jumpingploeg.

DOOR JONAS CRETEUR

‘Volgens Infostrada is er een zilveren medaille weggelegd voor zeilster Evi Van Acker.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content