Vier media-watchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Gui Polspoel (Canal+), Peter Vandenbempt (VRT-radio), Dirk Deferme (VTM) en Frank Raes (VRT-tv ). Deze week blikt Frank Raes terug op de voorbije week.

Kroatië-België werd 4-0.

Frank Raes : Dat was een redelijke ramp, hé. Na de rust bijna niks meer. Jonge, dynamische ploeg, werd vooraf gezegd. Er zijn er ook een aantal uit vorm. Mpenza : ik denk niet dat die veel ballen geraakt heeft. Sonck : één goeie actie, maar hij heeft dit seizoen toch al betere momenten gekend. Buffel was vrij goed. Achteraan hoor je veel goeds over Van Buyten, maar die loopt toch dikwijls uit positie. Eigenlijk denk ik dat Van Buyten- Valgaeren, die nog nooit eerder hadden samengespeeld, geen complementair verdedigende duo zijn. Zonder enige twijfel twee goeie verdedigers, maar er moet nog iemand bij die meer stuurt, denk ik. Een Simons, een De Boeck zoals vroeger. Het zijn eigenlijk meer twee mandekkende types dan complementaire types.

Van Buyten heeft een enorme uitstraling, doet met zijn postuur wat denken aan Stam en Nesta, maar ik vind toch dat hij bij de nationale ploeg eigenlijk nog nooit bewezen heeft dat hij dat niveau van superman waard is. Positioneel, dat kort draaien en uitverdedigen…Dat is niet de eerste keer, dus dat imago zal ook wel wat met uitstraling, marktwaarde en marketing te maken hebben. Dat mannen als Valgaeren en Van Buyten meekunnen bij Celtic en Marseille is natuurlijk fantastisch, maar in de nationale ploeg moeten ze het net als anderen nog altijd wat bewijzen.

België heeft weinig superspelers. Allemaal vrij goeie, maar niet iemand die het allemaal eens zal verleggen. Als een Sonck en een Simons, samen met Buffel normaal de beste, dan minder in vorm zijn…De keeper die dan nog eens pech heeft bij die eerste goal. Kan hij eraan doen of niet ? Een keeper in vorm misschien wel, natuurlijk. Hij heeft de match niet gewonnen en misschien wel verloren.

De meest gepasseerde doelman uit eerste klasse in doel.

Dat blijft merkwaardig. Ik vind hem een goeie, maar als je er zoveel incasseert, moet er toch ook iets gebeuren met je vertrouwen. Veel beter dan hem zijn er niet als derde keuze na Herpoel, maar Van der Straeten zal toch iets meer vertrouwen gehad hebben. Als meest gepasseerde doelman sta je daar toch met een andere instelling, een andere uitstraling, denk ik. Al is het natuurlijk, laat dat duidelijk zijn, niet allemaal zijn schuld. Van der Straeten heeft van de andere kant in de nationale ploeg ook nog niks bewezen. We zitten dun in de keepers, dat is duidelijk.

Moet Anthuenis op zoek naar een andere samenstelling achterin ?

De vraag is : hebben we veel beter ? Misschien Simons of Van Kerckhoven achterin zetten, iemand die meer stuurt. Maar op Vanderhaeghe moet je voorlopig niet rekenen en die is ook al wat ouder. Een paar posities kan je wijzigen om het misschien wat complementairder te maken achterin, met een andere keeper, die er wel is, natuurlijk. We hebben geen Maradona achter de hand waarop we kunnen wachten, hé. In het midden heeft Baseggio hoe dan ook een betere pass dan al degenen die er stonden en hij scoort ook wel eens, natuurlijk. Maar ik denk niet dat dát het allemaal…Die twee, drie betere spelers die we hebben, zijn uit vorm.

Wat kunnen we concluderen voor de gouden driehoek ?

Dat het allemaal zo simpel niet is. We hadden er zo al eens een met Nilis, Degryse en Scifo. We moeten misschien hoe dan ook een krachtig koppende spits achter de hand hebben. Bob Peeters in zijn goeie dagen misschien. Mpenza heeft al vaak meegespeeld in de nationale ploeg, maar door de bank speelt hij daar maar één match op vijf goed. Sonck is niet zo slecht bezig hoor, maar toch… Rap geprikkeld en zo. Maar dat pleit wel enorm voor hem, hoor. Hij wil verdomme niet weten van mindere vorm, hij wil goed voetballen. Maar hij moet ze binnen stampen, want anders is Sonck Sonck niet.

Die Kroaten waren uiteraard ook niet slecht, hé. Een jonge ploeg met spelers die in vrij grote ploegen meedoen. Tudor, die bij Juventus altijd meedoet, Rapaic, die misschien iets te traag is voor de echte top, maar echt wel een goeie is. Plus een redelijk indrukwekkend stadion, dat is wel het een en het ander.

In Bulgarije moet er straks wel gewonnen worden.

Kroatië, België, Bulgarije : het hangt allemaal een beetje van de vorm van de dag af wie van die drie de beste is. Ik denk dat ze mekaar waard zijn. Maar die 0-2 tegen Bulgarije gaat in de eindafrekening misschien zwaar doorwegen. Het zal moeilijk zijn om ervoor te zorgen dat we niet derde worden.

Marc Wilmots is ondertussen trainer geworden.

Tja, die mis je ook wel in de nationale ploeg. Dat is zo iemand die diep in de spits kracht kan brengen. Hij is wel een trainerstype, iemand die mensen kan doen gáán, kan motiveren. Ik denk dat dat best een goeie oplossing is. Het lijkt mij een beetje het Erik Gerets-type. Politiek en voetbal combineren op lange termijn zal wel niet kunnen. Ik denk dat voetbal uiteindelijk wel de voorkeur bij hem zal krijgen als het hem lukt. Ja, ik zie het hem wel maken als trainer. De politiek zal ook wel voor zijn naam en zijn kop zijn. Hij kreeg de nationale trofee voor sportverdienste niet voor niets. Wilmots is het prototype van dé Belg. Niet alleen door de drie talen, maar hij werpt zich ook op als de leider. Hij zal daarom wel doorgaan als trainer, denk ik.

Maar het is allemaal niet zo gemakkelijk als je Van der Elst en Staelens ziet. Die zitten in de hoek waar de klappen vallen, terwijl je niet kan zeggen dat ze het niet zien of niet bewezen hebben dat ze het niet kunnen. In het begin hebben ze toch een heel goeie periode gekend : Van der Elst de eerste jaren bij Germinal Beerschot en Staelens bij het begin van het seizoen.

Filip De Wilde krijgt zoals verwacht geen contractverlenging bij Anderlecht.

Niet onbegrijpelijk als je 39 bent, maar ik zou hem in een andere ploeg nog zeker binnen pakken voor een jaar of zo. Ik denk dat hij zeker nog beter is dan Zitka, maar ik begrijp dat Anderlecht hem toekomstgericht niet nog langer kan houden, anders kan je Zitka ook meteen afschrijven.

Lommel is uit de competitie gestapt.

Dat is een drama, hé. Je hebt de ploeg die failliet is, dus dan moeten ze maar stoppen. Al dat geknoei dat ploegen als Lierse of Anderlecht nu willen… Je hebt een licentiesysteem in het leven geroepen en dan moet je dat respecteren. Ook al gaat het niet om zo’n groot bedrag, de anderen laten bijpassen wordt op den duur een klucht. Ze hebben zelf de licentie mee in het leven geroepen, dus dan moet het maar hard worden uitgevoerd. Dan moet je geen geld bijeen gaan rapen om de ploeg drie weken langer in leven te houden. Iedereen pleit voor zijn eigen huis : Lokeren, Lierse en Anderlecht zeggen alledrie iets anders, maar het komt hen wel alledrie goed uit. Bovendien heeft Lommel geen toekomst meer, want al hun goede spelers zijn al weg en er zijn nog schulden. Men spreekt dan van vervalsing van de competitie en uiteraard is dat zo. De ploegen die in het begin van het seizoen tegen Mechelen of Lommel moesten, of op het eind : dat is anders. Dat Mechelen zijn stamnummer behoudt, chapeau, maar je moet zo geen drie, vier clubs hebben of je blijft bezig. Het moet uitgezuiverd worden.

Zal Club Brugge na twee nederlagen op rij de draad komend weekend weer gewoon kunnen oppakken ?

Twee keer verliezen knaagt natuurlijk wel wat en je begint daar dan, zoals Vandendriesche, ook naar te spelen. Je moet iets van onoverwinnelijkheid uitstralen en dat is bij Brugge wat gebroken. Scoren is wat een probleem en wat opvalt, is dat Sollied het moeilijk heeft om zijn ploeg om te schakelen als ze achter komt. Dan is dat systeem precies niet soepel genoeg om iets te doen. Andere clubs gaan na een paar nederlagen ook anders tegen hen spelen, maar de voorsprong is te groot om geen kampioen meer te worden.

door Raoul De Groote

‘Als de andere clubs de schuld van Lommel gaan bijpassen, wordt het op den duur een klucht.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content