Sedan heeft altijd een nauwe band gehad met België.

Sedan kon tijdens de voorbije competitie het behoud in de hoogste Franse afdeling niet verzekeren. De afgelopen jaren zorgde het er nochtans geregeld voor kleur en feestelijk voetbal. Maar ook in de tweede klasse zal het daarbij net als in het verleden kunnen rekenen op de steun van heel wat supporters uit de Belgische Ardennen. Ook een aantal Belgische spelers heeft trouwens de kleuren van Sedan verdedigd. Toen Toni Brogno er op de bank moest plaatsnemen en daarna terugkeerde naar Westerlo, luidde dat eigenlijk ook het begin in van de terugval van Sedan. De band tussen België en de club uit de Franse Ardennen wordt ook geïllustreerd door het succes dat een speler en een ex-speler van Sedan kenden in ons land.

Matthieu Verschuere maakte als verdedigende middenvelder het goede weer bij Gent vooraleer op het einde van het seizoen 2001/02 terug te keren naar Sedan. Pierre Michelin toonde, eveneens als verdedigende middenvelder, tussen 1966 en 1970 zijn grote klasse bij het toenmalige Daring Brussel. “Ik bewaar mooie herinneringen aan mijn verblijf in België”, zegt Matthieu Verschuere. “Het is sympathiek dat de supporters van elke wedstrijd een feest proberen te maken. Volgens mij zijn er zes of zeven Belgische teams die ook zouden kunnen meedraaien in de Franse competitie en dan nog eens vijf of zes die bij ons goede tweedeklassers zouden zijn.” Voor Verschuere draaide de terugkeer naar Sedan afgelopen seizoen als gevolg van tal van blessures niet uit op en onverdeeld succes.

Ook Pierre Michelin kwam in het clubblad van Sedan onlangs terug op zijn verblijf in ons land. “In 1966 had Sedan nipt naast de titel gegrepen en de club moest een aantal spelers transfereren om te kunnen voortdoen. Ik vertrok toen eigenlijk een beetje met tegenzin naar Brussel.” Bij Daring ontpopte Michelin, die ook vijf keer werd geselecteerd voor de Franse nationale ploeg, zich gedurende vier jaar tot de metronoom van de ploeg. Oudere voetballiefhebbers zullen zich ongetwijfeld nog de pittige duels herinneren die hij uitvocht met Paul Van Himst. “Ik speelde ook eens met een Belgische Ligaploeg tegen Hongarije”, graaft hij nog eens in zijn herinneringen. “Elke selectie mocht toen één buitenlander opstellen. Ik blijf het een grote eer vinden dat ik werd geselecteerd.” Na zijn carrière werkte Michelin als trainer in het Franse opleidingscentrum in Vichy waar hij onder meer Jean-Pierre Papin begeleidde. (PB)

DANIEL LECLERCQ, ex La Louvière, tekende een contract als trainer bij Valenciennes. LAZLO BOLONI tekende na enige aarzeling een contract van twee jaar als coach van Rennes. LOIC AMISSE neemt de plaats in van Angel Marcos als trainer van Nantes. PSG : de voormalige voorzitter Laurent Perpère pakte in de krant Le Monde uit met enkele ophefmakende verklaringen : “In het voetbal wordt veel gesjoemeld. Iedereen denkt aan zijn eigen profijt.” Hij verklaarde ook dat de arbitrage veel weg had van maffiapraktijken, waarbij scheidsrechters over het leven en de dood van de clubs beslissen, maar trok die verklaringen later weer in. MONACO werd omwille van financiële problemen naar tweede klasse verwezen, maar gaat op 18 juni tegen die beslissing in beroep. PAULETA, de topscorer van de competitie, verlaat Bordeaux en gaat mogelijk volgend seizoen aan de slag bij PSG. (PB)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content