Real Madrid rekent op Tomas Van Den Spiegel.

DOOR DANIEL DEVOS EN MATTHIAS STOCKMANS

Vlak voor de kerstperiode aanbrak, ondertekende Tomas Van Den Spiegel (30, 2,14 m) een tweejarig contract bij de Spaanse grootmacht Real Madrid. Daar wordt hij naast Axel Hervelle de tweede Belg in de kern. Overigens gingen twee landgenoten Hervelle en Van Den Spiegel al voor: Eric Struelens was vier jaar lang een belangrijke pion en Jean-Marc Jaumin vervulde in het seizoen 2001/02 twee maanden een invallersrol.

Real Madrid behoort tot de Europese top. De Koninklijke uit de Spaanse hoofdstad won tot nog toe 29 titels, 22 bekers, achtmaal de Euroliga, tweemaal EC 2 en viermaal de beker voor bekerwinnaars.

Real Madrid trok aan de mouw van Van Den Spiegel om de doorgestuurde Lazaros Papadopoulos op te volgen. “Maar ik ben een ander type pivot dan hij”, verduidelijkt Van Den Spiegel. “Op het shirtnummer na denk ik dat je weinig gelijkenissen kan zien tussen ons. Ik acht mezelf toch een meer veelzijdige en vooral mobielere speler.”

VDS begon het huidige seizoen in Oekraïne bij het bescheiden Mariupol. Een vreemde keuze, na zijn successen van de voorbije jaren met CSKA Moskou. “Eigenlijk had ik afgelopen zomer bij Valencia moeten tekenen”, vertelt de Oost-Vlaming. “Maar bij de medische tests werd ik afgekeurd. De clubdokter stootte op een probleempje aan mijn enkel en wilde het risico niet nemen. Mariupol deed daar veel minder moeilijk over. Uiteindelijk speelde ik er zes maanden zonder de minste hinder. Ik had er een contract met zeer aantrekkelijke voorwaarden en in de ploeg zat toch een heleboel kwaliteit. De financiële problemen binnen de club brachten mijn vertrek er in een stroomversnelling.”

Het was niet de eerste door geld ingegeven carrièrezet van de ex-Oostendenaar. Vorig seizoen startte hij aan-vankelijk bij Sopot in Polen. “Dat was toch een gereputeerd Euroligateam dat aan de mooie Baltische Zee lag”, beweert Van Den Spiegel. “Bij Sopot kreeg ik de kans te tonen dat ik meer waard was dan die enkele minuten die ik bij CSKA Moskou kreeg. In de loop van het seizoen vroeg CSKA me echter terug en Sopot werkte daarin vlot mee.”

Waarna onze landgenoot met de Russische miljoenenploeg voor de tweede opeenvolgende keer de Euroliga won. De prestigieuze trofee waar Real Madrid al jaren van droomt. “Ik hoop aan die droom te kunnen meewerken”, besluit hij. S

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content