De huidige competitievorm is niet langer houdbaar. Door dalende (transfer)inkomsten kunnen steeds minder clubs een volwaardig profbudget rond krijgen. Achttien ploegen in eerste klasse is te veel en het is absurd hoe men de wegvallende profclubs blijft vervangen door ‘dorpsploegen’ uit tweede klasse. Het is zo ver gekomen dat het spelniveau er niet meer toe doet. Het volstaat immers om financieel gezond te blijven om in eerste te raken en er te blijven (zie Beveren en Charleroi de afgelopen seizoenen). In het belang van het Belgische voetbal moet dit ophouden. Het verschil tussen kop en staart wordt steeds groter en de wedstrijden tussen die twee uitersten kan men nog bezwaarlijk spannend noemen. Bovendien, als Club en Anderlecht wekelijks tegen Janneke en Mieke moeten spelen, hoeft het dan te verbazen dat ze het tempo van Stuttgart en Panathinaikos niet aankunnen ?

Ook op het financiële vlak zijn er discrepanties die fundamenteel oneerlijk zijn. Alle clubs krijgen nu evenveel uit de tv-pot, terwijl bijna niemand geïnteresseerd is in de samenvattingen van pakweg Heusden-Zolder. Hetzelfde geldt voor publiek en sponsors, die nu verdeeld worden over meer clubs dan normaal en die bovendien afhaken door de onaantrekkelijkheid van onze competitie.

Hoe moet het dan wel ? Eerste klasse moet dringend afslanken. Op een BeNe-Liga zitten weinigen te wachten. Een alternatief is een Liga met een tiental leefbare profclubs die mekaar viermaal bekampen. Men hoeft niet eens clubs uit te sluiten, het strenger maken van de (niet-financiële) licentievoorwaarden voor promoverende clubs volstaat. En dan kan het snel gaan met nog enkele onvermijdelijke fusies en faillissementen. Het algemene niveau zal stijgen en Europees zullen onze ploegen beter presteren, want men is gewoon om elke week toppers te spelen in de eigen competitie. De competitie wordt ook aantrekkelijker, waardoor Belgische en buitenlandse topspelers makkelijker te overtuigen zijn om hier te blijven. Toeschouwersaantallen zullen de hoogte ingaan, want de fans krijgen een seizoen lang droomaffiches voorgeschoteld : vier keer tegen Brugge, Anderlecht, Standard, Genk. Ook het tv- en sponsorgeld zal stijgen dankzij de aantrekkelijker competitie en het kan bovendien verdeeld worden over minder clubs.

Hier zal ongetwijfeld reactie op komen van fans die op romantisch-nostalgische wijze het beleid van de kleinere clubs zullen verdedigen. Het is inderdaad bewonderenswaardig wat deze clubs presteren, alle lof daarvoor. Maar het Belgische voetbal komt er geen stap mee vooruit. Trouwens, als een ‘grote club’ slecht geleid wordt, dan zou die nog steeds verdwijnen en vervangen worden door een andere. Het enige verschil is dat ze dan vervangen wordt door het nummer 11 in de Belgische hiërarchie in plaats van door nummer 19. Dat die grens van 19 niet meer realistisch is, dat zou stilaan iedereen moeten inzien.

Kris Verbert, Leuven

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content