Het in juni 2011 afgesloten voetbalcontract gaat zijn tweede seizoen in. Grootste verandering: voortaan zullen alle wedstrijden van de Jupiler Pro League op Sporting Telenet te zien zijn. Belgacom TV blijft wel de rechten behouden op vijf (zaterdagavond)wedstrijden per speeldag, alsook de uitzendrechten voor tweede klasse. Samenvattingen zullen net als vorig seizoen door VTM aangeboden worden.

Voor dat voetbalcontract vangt de Pro League een recordbedrag van om en bij de 55 miljoen euro per jaar. Ondertussen door het verwerven van ‘lot 3’ door Sporting Telenet opgetrokken tot zestig miljoen per jaar. De tv-rechten leveren de Belgische eersteklassers in totaal 166 miljoen euro op drie seizoenen op. Ter vergelijking: onder het vorige voetbalcontract, lopende van 2008 tot 2011, mochten onze eersteklassers een bedrag van 135 miljoen euro onder elkaar verdelen.

Het huidige voetbalcontract betekent dus een serieuze opwaardering. Ivan De Witte was als voorzitter van de profliga een van de grote roergangers achter de onderhandelingen voor het nieuwe voetbalcontract vorige zomer. En toont zich uiteraard tevreden. Zijn club Gent haalde in de periode van 2008 tot 2011 een bedrag van 10,9 miljoen euro op, bijna vier miljoen euro per jaar. Voor de komende periode tot en met 2014 zullen die tv-inkomsten per club gemiddeld met dertig procent gestegen zijn, zo bevestigt De Witte. “Maar het belangrijkste is de collectiviteit in dat contract, heel het Belgische voetbal wordt er beter van”, benadrukt hij. “Hopelijk houden we dat in gedachten, want als enkele clubs beslissen om solo te gaan – zoals in Portugal het geval is – betekent dat de doodsteek voor ons voetbal.”

Van alle Belgische clubs is Anderlecht de grootste verdiener, met ongeveer 5,5 miljoen euro aan televisie-inkomsten per jaar. De Belgische eersteklassers doen het op vlak van tv-inkomsten beter dan Nederland, maar de bedragen die in de Premier League circuleren, zijn toch nog van een andere orde. Daar ontvangt de laagst gerangschikte club nog steeds zo’n 47,5 miljoen euro per jaar, zo rekende The Independent uit. De landskampioen, Manchester City, verdient 73 miljoen euro. De Premier League is dan ook de competitie die veruit het meest oplevert aan televisiegeld, tienmaal zoveel als de Duitse competitie, vijfmaal zoveel als de Italiaanse en driemaal zoveel als de Spaanse.

DOOR MATTHIAS STOCKMANS

Anderlecht is de grootste verdiener.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content