Belgische scheidsrechters

© belgaimage

Vorig seizoen werd Club Brugge kampioen. Terecht, maar ook mede door het falen van de tegenstanders én het royaal helpen van de scheidsrechters. Waar vroeger de perceptie was dat men in het voordeel van Anderlecht floot, is dat nu duidelijk voor Club Brugge.

Ook de VAR trok Club Brugge meermaals over de streep. Eenmaal werd er in de play-offs niet via de VAR in hun voordeel gehandeld en die beslissing bleek volgens de herhaling terecht. Niettemin viel voorzitter Bart Verhaeghe uit zijn rol en werd hij ziedend van woede – tegen alle deontologische ethiek van zijn functie als ‘baas’ van de bond in (hij is ondervoorzitter, maar niemand die de officiële voorzitter kent). In deze functie profileerde hij zich op het WK als de man van de Rode Duivels, wat lachwekkend overkwam, zeker indien je nagaat dat hij uit eigenbelang alles deed om het Eurostadion te kelderen en Belgium zich in deze context belachelijk maakte over de gehele wereld.

In de thuiswedstrijd tegen Anderlecht werd paars-wit een loepzuivere strafschop onthouden, maar toen hoorde niemand hem. De scheidsrechter floot juist, maar bij de VAR zat ene AlexandreBoucaut die niet alleen over enige aversie tegenover Anderlecht beschikt, maar ook elke wedstrijd die hij al floot cruciale fouten heeft gemaakt. Hij geniet de twijfelachtige eer bekend te staan als de slechtste scheidsrechter ooit, maar om een of andere duistere reden (wafelijzerpolitiek?) mag hij toch blijven fluiten.

Nu hoef je geen Jules Verne te zijn om te voorspellen dat wanneer Brugge op gelijke hoogte staat, men zeven minuten laat doorspelen om hun nog een penalty te geven, zoals tegen Lokeren.

Internationaal bewijs je Club hier geen dienst mee. En ook dat ze Wesley gewoon blijven opstellen, terwijl die zonder een achterbakse procedurefout zes speeldagen schorsing kreeg, maakt Brugge allang niet meer zo sympathiek als ten tijde van Jan Ceulemans.

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be. De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content