Heeft de Belgische trainer een imagoprobleem? Het feit dat de BFC Pro, de belangenvereniging van de Belgische professionele coaches, vorige week enkele opmerkelijk initiatieven lanceerde, suggereert van wel. Zo werd onder meer een sportmarketingbureau ingeschakeld om een Engelstalige brochure ineen te boksen waarmee de Belgische trainers zichzelf op de internationale markt aanprijzen. Michel Preud’homme (kampioen in België en Saoedi-Arabië), Erik Gerets (kampioen in België, Nederland, Turkije, Qatar en Saoedi-Arabië) en Ariël Jacobs (kampioen in België en Denemarken) zijn de uithangborden van de campagne. Maar ook de kwaliteit van onze coaches als ‘opleiders van talent’ krijgt ruime aandacht. De brochure wordt verdeeld onder zowat 8000 internationale makelaars, clubs en federaties.

Jan Van Winckel, gedelegeerd bestuurder van de BFC Pro en al enkele jaren actief als hoofd van het sportwetenschappelijk lab bij de Saoedische topclub Al-Ahli, verklaart: “Ik denk dat we na het WK van 1986 veel te lang geteerd hebben op het succes van een sterke generatie. De voorbije tien jaar hebben we echter een inhaalbeweging gemaakt met een goede opleiding voor de coaches en vooral het ontwikkelen van een eigen identiteit. Belgische coaches zijn tactisch sterk, beschikken steeds over ploegen die conditioneel goed opgebouwd zijn, spreken verschillende talen, zijn goede opleiders en zijn zeer werkkrachtig.”

Pas in 2004 bijvoorbeeld werd door de KBVB het Pro Licencediploma verplicht voor al wie in de Belgische eerste klasse trainer wil worden. “Dankzij de installatie van topsportscholen is het trainingsvolume omhoog gegaan en er komt ook steeds meer aandacht van de universiteiten om het voetbal mee helpen te ontwikkelen.”

“Ook in Saoedi-Arabië wordt er de hele tijd gerefereerd aan de opgang van het Belgisch voetbal met Eden Hazard, Axel Witsel en co”, gaat hij verder. “Helemaal anders dan tien jaar geleden, toen het een nadeel was om de Belgische nationaliteit te hebben. In 2003 was Sayeed Al Owairan (die tegen België scoorde op het WK’94) bestuurslid van Al-Ahli. Het was toen moeilijk om mensen te overtuigen dat ze mij moesten aannemen, omdat België niet eens kon winnen van Saoedi-Arabië. Vandaag is dat anders. Vorige week moest ik Marcelo Bielsa (ex-bondscoach van Chili en Argentinië, nvdr) twee dagen rondleiden door onze club. Toen ik vertelde dat ik Belg was, complimenteerde hij me onmiddellijk en vroeg hij me naar het geheim van het Belgisch succes. Hij was oprecht onder de indruk van onze visie op opleiding en postformatie van spelers. Als een coach van zijn kaliber aandacht schenkt aan ons opleidingsmodel, wil dat toch wel wat zeggen.”

Naast de brochure is er ook een nieuwe website (www.bfcpro.eu) die dienstdoet als database voor makelaars en clubs. Van Winckel: “We krijgen op dit moment geregeld mailtjes van clubs en makelaars die lijsten willen met beschikbare coaches. Niet alleen uit minder bekende competities, maar ook uit Engeland en Frankrijk. Via de BFC Pro zijn er de voorbije twee jaar veertien coaches aan de slag geraakt.”

DOOR MATTHIAS STOCKMANS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content