Belgische vlaggen in Toluca

© gf
Jacques Sys
Jacques Sys Jacques Sys is een Belgische sportjournalist

Oude herinneringen over het memorabele WK 1986 in Mexico werden vorige week in Jabbeke opgehaald. Het kaderde in een galadiner dat werd georganiseerd ten voordele van Casa Hogar, het project voor de opvang van Mexicaanse straatkinderen dat 30 jaar geleden werd opgericht.

Ze genoten er zichtbaar van. Jean-Marie Pfaff, Franky Van der Elst, Stéphane Demol en Leo Van der Elst keken nog eens terug naar de beelden van het WK 1986 in Mexico, naar de hoogtepunten van de memorabele wedstrijd tussen België en de Sovjet-Unie. Maar ze stonden vooral stil bij Casa Hogar, een centrum voor opvang, onderwijs en begeleiding voor Mexicaanse kinderen die zich aan de rand van de maatschappij bevinden. Dat werd in 1987 opgericht. De toenmalige delegatieleider Michel D’Hooghe zette zijn schouders onder dit project en is zich daar door de jaren heen blijven voor inzetten. Het idee groeide tijdens een van zijn wandelingen in de industriestad Toluca, aan de zijde van Erik Gerets en Jan Ceulemans. De confrontatie met de armoede was schrijnend. De internationals waren meteen bereid om een deel van hun premie af te staan.

Casa Hogar werd 25 jaar via talrijke initiatieven ondersteund door de Belgische voetbalbond. Er vloeide, tot 2012, jaarlijks zes miljoen frank (150.000 euro) naar dit project. Nu wordt Casa Hogar gerund door de Mexicaanse familie Martínez, die verschillende hotels bezit en al van in het begin als lokale partner in dit initiatief participeerde. Maar de financiële slagkracht verminderde en het aantal kinderen daalde een gegeven moment van 30 naar minder dan 20. Er werd naar middelen gezocht om, zoals Michel D’Hooghe het verwoordt, ‘een duwtje bij te geven’. Daarom werd ruim één jaar geleden de vzw New Casa Hogar opgericht, met Hugo Broos als peter.

De gala-avond in Jabbeke was een van de initiatieven. Het werd een groot succes. Er waren 560 mensen aanwezig en er werden onder meer gesigneerde shirts geveild. Die van José Izquierdo bracht 700 euro op, maar feller begeerd was het truitje van Cristiano Ronaldo waarvoor, na fel heen en weer bieden, uiteindelijk 4600 euro werd gegeven. Zo komt Casa Hogar aan de broodnodige nieuwe fondsen. In het gezinsvervangend tehuis wonen kinderen tussen de drie en vijf jaar die elke dag met een busje, met een Mexicaanse en Belgische vlag, in Toluca naar school worden gevoerd. ‘Wie het tehuis gaat bezoeken krijgt de tranen in de ogen, het is ongelooflijk ontroerend als je ziet hoe kinderen die anders kansloos zijn nu aan een toekomst kunnen werken’, zegt D’Hooghe. Hij wil zijn geesteskind niet laten verkommeren. Intussen zijn er in de achtergestelde buurten van Toluca ook zes socioculturele centra opgericht en werd namens alle kinderen in Jabbeke een dankwoord uitgesproken door Juan Adan,die op zijn zevende in Casa Hogar werd opgevangen. Hij is vandaag ingenieur.

Jacques Sys

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content