Sport/Voetbalmagazine peilde naar de populariteit en het imago van onze nationale ploeg bij andere Europese sportjournalisten.

We schrijven zaterdag 29 september. Tijdens Match Of The Day op de BBC steekt Gabby Logan, de presentatrice die Gary Lineker verving, de loftrompet over de Belgische gouden generatie. Alan Hansen voegde eraan toe dat hij onze Rode Duivels op het WK in Brazilië verwacht. De BBC-presentatrice en de voormalige Liverpoolspeler hadden alle reden tot lof, want het was het weekend dat Jan Vertonghen half Manchester United oprolde om zijn eerste voor Tottenham te scoren. Niet alleen Vertonghen, maar ook Marouane Fellaini was naar aloude gewoonte steengoed in de (gewonnen) wedstrijd tegen Southampton. KevinMirallas, kersvers ploegmaat van Fellaini bij Everton, zorgde voor twee assists in diezelfde wedstrijd en SimonMignolet hield zijn netten schoon in de clash tussen Sunderland en Wigan (1-0). “Toen beseften we plots hoe goed de Belgische selectie in de breedte wel is”, aldus Chris Bas- combe, journalist bij de Daily Telegraph. “De Belgen stonden dat weekend in de kijker terwijl de absolute sterkhouders zoals Vincent Kompany, Thomas Vermaelen en EdenHazard niet eens geschitterd hadden.” Voetbalweb-site sofoot.com stelde zelfs voor om de Premier League om te dopen tot Jupiler League omdat er zo veel Belgen in aantreden.

Of om het even in Twittertermen uit te drukken: de Belgen zijn momenteel trending topic in Engeland. Een maand geleden, de ochtend nadat de Europese teams hun WK-kwalificatiewedstrijden hadden afgewerkt, besteedde L’Equipe een halve pagina aan het verslag van België-Kroatië. Het commentaar op de Belgische spelers “waar we meer van verwacht hadden” was redelijk streng. Men lijkt te vergeten dat onze nationale ploeg er al sinds 2002 niet meer in geslaagd is om zich te kwalificeren voor de eindronde van een EK of WK, maar het geeft wel aan dat de buitenlandse sportjournalisten veel verwachten van onze internationals. “Het is nu al tien jaar dat de Rode Duivels van de internationale scène zijn verdwenen. In Engeland herinneren we ons vooral het team met Enzo Scifo, dat in 1990 door ons werd uitgeschakeld”, vertelt Matt Hugues, journalist van The Times.

Sport/Voetbalmagazine belde enkele collega’s op om te achterhalen hoe het juist gesteld is met het imago van ons nationale voetbalteam.

Gouden generatie, middelmatige ploeg

“Je zou kunnen zeggen dat jullie over een gouden generatie beschikken die een middelmatige ploeg vormt”, vindt Vincent Duluc van L’Equipe. “Het verschil tussen het aanwezige potentieel en de resultaten is enorm groot. Het is wraakroepend en vooral jammer om te zien dat jullie nationale elftal nog niet op zijn pootjes terecht is gekomen. Ik dacht dat er bij het begin van deze kwalificatieronde een echt team op het veld zou staan, maar dat bleek niet het geval. Het gebrek aan een spontaan groepsgevoel en de politieke versnippering zorgen er waarschijnlijk voor dat het moeilijk is om een echt groepsgevoel op te wekken”, werpt de Franse journalist op. “Hoe is de sfeer in de ploeg? Stralen de communautaire problemen af op de nationale ploeg?”, vraagt Vincent Villa van France Football zich af. Wat Villa betreft, lukt het de Rode Duivels niet om echt te ontploffen omdat het politieke en sportieve klimaat in ons land zich er niet toe leent. Die redenering mag dan wel niet helemaal opgaan voor de huidige spelersgroep – waarin Vlamingen en Walen het wel degelijk goed met elkaar kunnen vinden – het geeft wel aan dat de Europese journalisten niet begrijpen hoe het komt dat de Rode Duivels de overwinningen niet opstapelen.

“Ik schrok ervan dat de Rode Duivels niet konden winnen van Kroatië”, zegt HardyHasselbrüch van het Duitse Kicker. “Met al dat aanwezige talent zouden ze op z’n minst al hun thuiswedstrijden moeten winnen. Op dit ogenblik hebben alleen de echte toplanden zoals Spanje, Italië, Duitsland en misschien Nederland een betere selectie – op papier dan toch.”

Hoofdredacteur van het Spaanse Panenka, César Sánchez Lozano, vindt dat de Belgische nationale ploeg tot de beste tien Europese landenteams behoort. Flemming Fjeldgaard, van de Deense krant Berlingske, is het daar volmondig mee eens: “Er zijn vier of vijf ploegen die beter zijn, maar ten opzichte van de andere teams hoeven de Belgen zich niet minderwaardig te voelen, zeker niet qua talent. Zelfs Engeland is niet beter als je het mij vraagt. Als je ziet dat Griekenland en Tsjechië het tot de kwartfinales van het voorbije EK schopten, dan kun je gerust zeggen dat België daar op zijn plaats was geweest. Denemarken kwalificeerde zich voor dat EK in een groep met Noorwegen en Portugal, terwijl de Denen toch over minder talentvolle spelers beschikken dan jullie Rode Duivels.”

“Frankrijk heeft een traditie wat creativiteit betreft, maar op dit moment beschikt België over veel meer creatieve spelers”, voegt Duluc toe. “De Belgische jongens zijn ook een stuk mediagenieker, niet in het minst omdat het merendeel in de Premier League speelt, terwijl de Franse spelers vooral in de Italiaanse en Duitse competitie uitkomen.” Tijdens het EK vertelde voormalig Schots international GordonStrachan ons hetzelfde: “Schotland zit in dezelfde groep als België en wij zijn bang van hen. Als de Belgische spelers bij de nationale ploeg hetzelfde niveau halen als bij hun club, dan zijn ze onaantastbaar in deze groep.” Zover zijn we nog niet, maar het toont wel aan hoe hoog het Belgische potentieel wordt ingeschat. “Dat is toch normaal”, gaat Strachan verder. “Met Thomas Vermaelen en Vincent Kompany beschikt België over twee van de beste centrale verdedigers ter wereld. Ik overdrijf niet. Noem mij een land, Spanje even buiten beschouwing gelaten, dat twee betere centrale verdedigers heeft. En als een van die twee uitvalt, kan Daniel Van Buyten invallen, toch een voormalige vaste waarde bij Bayern München. Dat zegt genoeg, denk ik.”

De zwakke plekken

De buitenlandse sportpers is het erover eens dat onze nationale ploeg met het aanwezige potentieel veel betere resultaten zou moeten behalen. “Toen België in mei de Engelse nationale ploeg partij gaf in Wembley hadden we toch meer van hen verwacht”, zegt Hugues. “Toegegeven, de vermoeidheid speelde een grote rol aangezien de spelers er allemaal een afmattend seizoen op hadden zitten, maar je zou je ook kunnen afvragen of België wel met de druk kan omgaan.”

Waar ontbreekt het ons volgens de Europese sportpers dan nog aan? “Het is en blijft een erg jonge spelersgroep”, zegt Sánchez Lozano. “Hoe ouder die jongens worden, hoe beter ze als ploeg zullen samenspelen.”

“De supporters moeten geduld hebben. De Rode Duivels gaan niet van de ene dag op de andere al hun wedstrijden winnen”, vult Hasselbrüch aan. “Je moet die jonge spelers niet meer druk dan nodig opleggen. De situatie van de Mannschaft is soortgelijk. Ook dat is een jonge ploeg die steevast als favoriet start en toch elke keer teleurstelt. Door in grote buitenlandse competities te spelen gaan de Belgische spelers beter worden op zowel tactisch als technisch vlak. Ze zullen met andere spelsystemen in aanraking komen en dat zal op termijn een positief effect hebben op de nationale ploeg.”

“Neem het voorbeeld van Eden Hazard”, legt Villa uit. “Er wordt te snel te veel van hem verwacht. Hij moet nog groeien.” Een jonge spelersgroep hebben is één ding, maar het is vooral het gebrek aan ervaring waar op wordt gewezen. “Er is zeker sprake van een generatiekloof”, analyseert Duluc. “Er is nood aan enkele ervaren spelers die deze groep op de rails kunnen zetten, maar die zijn er niet. De meest ervaren spelers zijn amper 26 jaar oud. Het leiderschap moet dus enigszins georganiseerd worden. Iemand moet de touwtjes in handen nemen, maar met Kompany en Vermaelen beschikt België over spelers die geknipt zijn voor die rol.”

Een andere moeilijk te controleren parameter is het verschil tussen clubvoetbal en interlandvoetbal. “Het is moeilijker om bij de nationale ploeg te slagen dan om bij je club uit te blinken”, vervolgt Duluc. “Je moet bestand zijn tegen de druk die voor je land spelen met zich meebrengt en je hebt weinig tijd om je aan de vaak andere tactiek aan te passen. Daar komt nog eens bij dat het de meeste nationale teams ontbreekt aan de automatismen die vele clubteams zo typeren omdat ze er dagelijks op kunnen trainen. Ik denk aan iemand als Ludovic Giuly, die wel titularis bij Barcelona was, maar die nooit echt kon doorbreken bij Les Bleus.”

Het ontbreken van absolute toppers op enkele posities hoeft geen probleem te zijn blijkt uit onze rondvraag. “Geen enkele nationale ploeg heeft een topper op elke positie”, zegt Bascombe. “Portugal doet het al jaar en dag uitstekend zonder degelijke diepe spits”, voegt Duluc toe. “België hoeft dus niet te wachten tot het een internationale topspits in de rangen heeft, het moet gewoon zoeken naar een spits zonder ego die in dienst van het team wil spelen.” “Het klopt dat het de Rode Duivels aan een goede links- en rechtsback ontbreekt, maar die zijn nu eenmaal zeldzaam in het hedendaagse voetbal”, besluit Hasselbrüch.

DOOR STEPHANE VANDE VELDE

“Alleen de echte toplanden hebben een betere selectie dan België.”

“Voetbalwebsite sofoot.com stelde voor om de Premier League om te dopen tot Jupiler League.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content