Beneliga

© BELGAIMAGE

Iedere twintig à dertig jaar komt het monster van Loch Ness weer te voorschijn in de Belgische competitie. In de jaren 80/90 kwam het voorstel van Michel Verschueren. Nu wordt het herhaald door Bart Verhaeghe. Beide heren doen mij denken aan Icarus die te dicht bij de zon kwam. Bij hen was het de voetbalzon genaamd Paris St. Germain (voor beiden 0-5).

Brugge is voor het ogenblik boven de Belgische competitie uitgegroeid door twee redenen: 1. door toptransfer en puntenpakker Simon Mignolet en 2. omdat de concurrentie hun beste spelers verkocht in plaats van de kern te behouden en te versterken waar nodig was: Genk ( Trossard, Malinovskyi, Pozuelo), Standard ( Marin, Luyindama, Ochoa), Gent ( Verstraete, Esiti en Sorloth). En dan spreken we nog niet over Anderlecht dat twee, drie jaar een desastreus transferbeleid voerde.

Zolang het verschil (voornamelijk door tv-gelden) tussen de Belgische/ Nederlandse ploegen en het speelgoed van de Sjeiks en Oligarchen 1 op 10 bedraagt, hebben wij geen plaats in de Champions League. Indien door de BeNeLiga de Belgische en Nederlandse ploegen hun budget verhogen met vijftig procent (Brugge van 60/70 miljoen naar ongeveer 100 miljoen) zal de gigantische kloof nooit gedicht worden. In plaats van te dromen van een zinloze BeNeLiga zou men er beter aan doen samen met alle kleine landen te streven naar het dichten van de kloof in prijzengeld tussen Champions League (startgeld plusminus 15/20 miljoen euro en bij winst per wedstrijd 2,7 miljoen) en de Europa League (startgeld 2,9 miljoen en 570.000 euro per gewonnen wedstrijd). Maar hier speelt natuurlijk de hebzucht van de grote ploegen, net zoals in België tussen de G5 en de rest waar de tv- gelden niet evenredig verdeeld zijn.

De BeNeLiga heeft geen enkele zin en kan er nooit komen en wel om de volgende redenen:

– Nederland eist tien ploegen, maar de UEFA-coëfficiënten van de negen Nederlandse ploegen (zonder Ajax) is veel lager (plusminus 99.000) dan de Belgische (plusminus 165.000). België heeft dus recht op tien ploegen tegen acht van Nederland. Hollandse bluf?

– Door de barslechte resultaten van onze topteams – Club Brugge behaalde de drie laatste Champions League-edities 8 op 48 en Genk 1 op 12 – zijn er geen punten voor de UEFA-coëfficiënten verdiend. Daardoor gaan wij straks onze rechtstreekse Champions Leagueplaats verliezen aan Nederland, Turkije en Oostenrijk. Ik zou in de plaats van Bartje ietsje bescheidener zijn.

– Bart Verhaeghe zou acht Belgische ploegen naar het kerkhof van de tweede klasse sturen wat de acht kleine ploegen nooit zullen aanvaarden.

– Geen streekderby’s meer zoals Waregem – Kortrijk, STVV- Genk enzovoorts.

– Wil men het hooliganisme weer invoeren dan moet men Antwerp-Feyenoord en Brugge-Ajax programmeren.

– De UEFA gaat ons nooit de huidige tien Europese tickets die we hebben toestaan zodra we in een BeNeLiga uitkomen. Dat zullen er dan maximaal vier of vijf worden en indien (volgens de Hollanders) de Belgische ploegen geen één en twee eindigen is er geen Champions League meer en is de winst van die 50% weg. En dan Bartje?

– De loonkloof tussen Belgische en Nederlandse ploegen door de fiscale voordelen in België is niet te overbruggen. In België is het minimumloon 84.996 euro voor niet-EU-spelers. In Nederland 436.000 euro.

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be. De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content