Benjamin Nicaise (32) zit sinds vorige week in de Review Commissie. Eerder voetbalde hij bij Standard, Mons en Lierse. Later ging hij aan de slag als analist voor La Tribune, de maandagse voetbaltalkshow op de RTBF.

1 Vorige week raakte bekend dat je samen met onder meer Aimé Anthuenis toetrad tot de Review Commissie. Is dat geen vreemde carrièrewending voor iemand die in zijn voetballoopbaan meer dan 80 gele en rode kaarten kreeg?

‘Ik vind van niet. Om computervirussen op te sporen doe je het best een beroep op voormalige hackers. Ik was een speler die er voluit voor ging, dat klopt, maar wie heeft nooit fouten gemaakt? Ik was geen links- of rechtsachter, maar een verdedigende middenvelder. Op die plaats is het logisch dat je veel kaarten pakt. Maar nog eens: de beste boswachters zijn de ex-stropers.’

2 Vaak verkondigde je dat de Belgische voetbalbond mensen miste met een gedegen voetbalkennis. Gaat jouw ervaring als profvoetballer je helpen bij deze taak?

‘Extra troeven zijn mijn blik als ex-speler en mijn ervaring bij tal van clubs. Ook mijn kwaliteit als analist zal in mijn voordeel gespeeld hebben. Op het veld was ik even vaak slachtoffer als dader als het om fouten ging. Maar over het algemeen vind ik inderdaad dat de voetbalbond in grote mate samengesteld moet zijn uit mensen die zelf gespeeld hebben, ongeacht op welk niveau. In die zin kon ik deze aanbieding niet weigeren. Ik ben gecontacteerd via Pierre François en ik vond het direct een goed idee. Ik ga één wedstrijd per speeldag volgen. Na die match geef ik mogelijke fases door die niet bestraft zijn door de scheidsrechter. De tijd zal uitwijzen of ik iets bijbreng en of de commissie beter wordt van mijn bijdragen.’

3 Je was vaak hard voor scheidsrechters toen je voor Mons en Standard voetbalde, je noemde jezelf slachtoffer van onrechtvaardigheden. Ben je je bewust dat jij nu met de vinger gewezen zal worden?

‘Ik heb daar geen probleem mee. Ik ben al uitgefloten door stadions met meer dan 60.000 man, dat maakt echt niet uit. Wat mij betreft mogen ze met 60.000 of 600.000 kritiek spuien achter hun computer, dat zal me niets doen. Het is misschien niet haalbaar, maar ik wil dat alle spelers volgens dezelfde normen worden beoordeeld, of ze voor een topclub uitkomen dan wel voor de hekkensluiter, en ongeacht hun naam. Ik heb het altijd moeilijk gehad met vooroordelen en onrechtvaardigheden. Ik heb dat een paar keer zelf meegemaakt, bij Mons én Standard, ik weet hoe je je dan voelt. Je moet ook weten dat de Review Commissie geen sancties oplegt, ze signaleert alleen maar fouten en doet voorstellen.’

4 Vorig seizoen werd een aantal beslissingen van de commissie herroepen, ook omdat ze niet altijd duidelijk waren. Vrees je niet dat pakweg je band met Sclessin je oordeel zal beïnvloeden, bijvoorbeeld ten opzichte van Standard?

‘Integendeel. Ik weet dat er voor sommigen op mijn voorhoofd het etiket ‘Standard’ hangt, maar dat speelt bij mij niet. Opdat er een voorstel tot schorsing komt, moeten de acht leden van de commissie het daarmee eens zijn. Eén man kan dus een zaak niet naar zich toe trekken. Als sommigen zich vragen stellen bij mijn neutraliteit, is dat hun probleem, niet het mijne. Ik heb al een paar keer getoond dat ik niet mals ben voor Standard.’

5 Je bent vroeg gestopt, amper 32 jaar oud, en daarna ben je nog even in het trainersvak gestapt bij FC Brussels. Is dit op je 34e naast je job van analist een manier om binnen het voetbal te blijven?

‘Ik heb een bedrijfje opgestart dat op sport en voetbal gericht is. Daarnaast werk ik nog voor La Tribune. Ik heb ook mijn trainersdiploma, ik moet alleen nog de Pro License afwerken. Het afscheid van het topvoetbal is verteerd, maar ik vind het fijn om contact te houden met de sport die heel mijn leven heeft bepaald.

DOOR NICOLAS TAIANA

‘De beste boswachters zijn ex-stropers.’

BENJAMIN NICAISE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content