Sinds 1 maart hebben de Leuven Bears een nieuwe voorzitter: Benoit Tas. Onder zijn impuls ondergaat de basketbalclub, momenteel laatste in de Scooore League, een serieuze herstructurering.

Om welke reden heb jij het voorzitterschap van Leuven Bears op jou genomen?

“Al meer dan tien jaar ben ik een ‘basketpapa’: twee van mijn drie kinderen spelen basketbal. Ik wist dat er een aantal dingen beter konden binnen de club, dus toen de vorige voorzitter (Jan Druppel, nvdr) begin februari ontslag nam, dacht ik: waarom doe ik het zelf niet? Ik heb in mijn professionele leven ervaring met veranderingsmanagement en ik geniet momenteel van een sabbatical.

“Het beleid miste daadkracht en duidelijkheid. Het ‘Jong & Belgisch’-verhaal bijvoorbeeld, daar blijven we achter staan want we hebben qua ledenaantal en talent genoeg potentieel in deze club, maar je moet incalculeren dat zoiets tijd vergt. Je moet je visie niet overboord gooien zodra iets niet meteen werkt.”

Met Gary Terclavers en Tom Johnson zijn er al een hoofdverantwoordelijke voor de rekrutering en een nieuwe coach aangesteld. Andere opvallende ‘nieuwkomers’ zijn Pol Rowe en Herman Bruyninckx, twee iconen van het Leuvense basketbal, in de adviesraad. Wat verwacht je van hen?

“Een van de voorwaarden die ik verbond aan mijn voorzitterschap was de betrokkenheid van Pol Rowe. Via Rowe kwam ook Herman Bruyninckx (in 1993 verkozen tot speler van het jaar, nvdr) aan boord. Dat zij er weer in geloven nadat ze enkele jaren geleden teleurgesteld de club verlieten, sterkt me in de overtuiging dat we bij Leuven een positief verhaal kunnen schrijven.”

Wat mogen de Bearssupporters volgend seizoen al aan concrete veranderingen verwachten?

“Ik zweer bij het adagium ‘geef niet meer uit dan je binnen brengt’, maar dan wordt het zaak om voornamelijk onze inkomsten te verhogen. Aan het sportieve budget zullen we niet raken. We moeten nagenoeg onze hele kern vernieuwen, maar ik wil een competitief geheel. Dan volgt de beleving vanzelf.

“Verder moeten we één gemeenschap vormen: ouders, spelers, supporters, vrijwilligers, stad, universiteit, topsportschool, technologiebedrijven… Leuven heeft veel te bieden. Dit is een project van drie tot vijf jaar, maar op termijn moeten wij een vaste waarde in de top zes zijn.”

Met Tom Johnson komt er een buitenlandse coach aan het roer, is dat een goed signaal?

“Dat het contract van Jurgen Van Meerbeeck niet verlengd werd, dateert van voor mijn aanstelling. Ik moest op zoek naar een nieuwe coach. Tom Johnson heeft ervaring met en een duidelijke visie op jeugdbegeleiding, bovendien toonde hij een enorme drive: dat vind ik cruciaal.”

DOOR MATTHIAS STOCKMANS

“Op termijn moet Leuven Bears een vaste waarde in de top zes zijn.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content