Nadat trainer Harm van Veldhoven in drie jaar bij Cercle Brugge een niet onaardig geheel opbouwde, krijgt hij nu zijn kans bij een subtopper. Het tactische systeem waarmee hij op het einde goede resultaten boekte bij groen-zwart, lijkt hij trouw te blijven, met twee buffers voor de verdediging.

VERDEDIGING

Een nieuw gezicht in doel. Na het vertrek van Luciano da Silva naar Groningen werd de ervaren Jan Moons, die voor Luciano al in het doel stond bij Germinal Beerschot, teruggehaald. Moons krijgt vermoedelijk de voorkeur op de nog jonge Kenny Steppe (18).

Igor Lolo, die afgelopen seizoen vaak als rechtsback optrad, vertrok naar Racing Genk. Om dat verlies op te vangen werden de voorlopig geblesseerde Arsène Né bij FC Metalurh Donetsk en Martijn Monteyne bij Roeselare weggeplukt. Die laatste was ook in beeld bij RC Genk en Club Brugge. Op de andere flank speelt de broer van Martijn : Pieterjan. Die trekt graag mee naar voren als de kans zich aandient. Centraal achterin lijkt enkel Kurt Van Dooren zeker van zijn plaats. Vermoedelijk krijgt die Nzelo Lembi, ook overgekomen van FC Metalurh Donetsk, naast zich. Maar de mogelijkheden in de defensie zijn – ondanks de overgang van Jonas De Roeck naar AA Gent – eigenlijk legio; Van Veldhoven beschikt immers ook nog over Didier Dheedene, Kris De Wree, en Ederson Tormena (21). Die laatste was vorig jaar in zijn thuisland Brazilië nog actief bij eersteklasser Juventude en is in de eerste plaats een centrale verdediger. Het wordt achteraan dus drummen voor een plekje.

MIDDENVELD

Voor de twee plaatsen net voor de verdediging probeerde Van Veldhoven de afgelopen weken voornamelijk drie spelers uit : Agyeman Dickson, Justice Wamfor en Toufik Zerara. Die laatste is een 21-jarige Fransman, overgekomen van FC Sochaux.

Op de rechterflank lijkt Hernán Losada de eerste optie. Van de vijf Argentijnen die in het begin van afgelopen seizoen aangevoerd werden, is hij één van de twee overblijvers. Losada, die in de tweede ronde door blessures van anderen vaak rechts achteraan het gat moest opvullen, kan zich nu weer meer offensief uitleven op zijn geliefkoosde flank, dat ligt hem. Hij maakte in de voorbereiding een bijzonder frisse en gretige indruk. De andere Argentijnse overblijver, Gustavo Colman, die een knap seizoen afwerkte, is na een liesoperatie enkele maanden out. Blijven nog over : Osei King Gyan, die van Marc Brys enkele keren centraal op het middenveld zijn kans kreeg en daarbij geen onaardige indruk naliet, de ervaren Daniel Cruz, die een wisselvallig seizoen beleefde, en Jurgen Cavens, wiens rol in eerste instantie toch vermoedelijk (links) op het middenveld zal liggen. Losada, Cruz en Cavens kunnen ook moeiteloos elkaars positie invullen.

AANVAL

Na veel gehakketak is François Sterchele uiteindelijk vertrokken. Het verlies van iemand die 21 doelpunten maakte, vang je niet zomaar op. Tosin Dosunmu werd weer opgevist. Hij maakte voor Germinal Beerschot in het seizoen 2005/06 al eens achttien goals en werd daarmee toen topschutter van de competitie. Nu hoopt de gevoelige Nigeriaan na een kwakkelseizoen bij AS Nancy en Zulte Waregem zijn beste vorm weer te vinden op het Kiel, waar hij zich toch thuis voelt en het voor hem zo nodige vertrouwen ervaart. Ook de Burkinees Aristide Bancé (22) – nog zo’n jongen die nood heeft aan een warme omgeving – werd gestrikt. Die was afgelopen seizoen actief bij FC Metalurh Donetsk, maar vond daar niet echt zijn draai. Het seizoen voordien scoorde hij wel vijftien keer voor Lokeren. Voorts is er ook nog Sanharib Malki Sabah (23), afgelopen seizoen overgekomen van Roeselare, maar nog relatief onervaren op het hoogste niveau, en kan ook Cavens in de spits geposteerd worden, al kende die afgelopen seizoen niet zijn beste periode, met bijvoorbeeld geen enkel doelpunt in de hele eerste ronde.

CONCLUSIE

Onevenwichtig veel verdedigers in de kern, maar het is straks vooral uitkijken naar hoe de spitsen het zullen doen. Met Dosunmu en Bancé leent Germinal Beerschot jongens die in het verleden al bewezen dat ze een neus voor doelpunten hebben. Maar beiden kenden een minder goed seizoen en moeten het beste in zichzelf nu weervinden. Afwachten of dat lukt.

Door Kristof De Ryck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content