In de Champions League is Juventus uitgeschakeld. Verrast dat je ?

Frank Raes : Nee, want ze voetbalden ontieglijk slecht in hun Europese wedstrijden en zijn dus terecht uitgeschakeld. Ik vind het trouwens opvallend hoe de kwaliteit van het Champions Leaguevoetbal in de tweede ronde zakt.

Hoe komt dat ?

Door de toenemende spanning. De angst om er uit te gaan wordt groter terwijl veel van die teams fysiek en mentaal overbelast zijn. Dan ga je rekenen en krachten sparen. Barcelona voetbalde vorige week tegen Liverpool, had zaterdag Real Madrid als tegenstander en ontmoette dinsdag Galatasaray. Er zijn grenzen aan wat het menselijk lichaam aankan. En straks komt er nog een WK aan waar de meeste van die internationals zich op voorbereiden. Dus slaat men aan het rekenen. Plots trekt tachtig procent van de ploegen achteruit en gaan ze behoudend spelen. Het beste voorbeeld daarvan is Liverpool, wat voor mij het treurigste voorbeeld is van negatief ingesteld voetbal. Die scoorden in vijf matchen maar twee keer, ondanks de aanwezigheid van de twee spitsen van de Engelse nationale ploeg. Liverpool wacht op eigen helft de tegenstander op en schakelt dan over naar kick and rush. Als zelfs de Engelsen al beginnen te rekenen, wordt het erg.

Ben jij een voorstander van rechtstreekse uitschakeling in de tweede ronde van de Champions League ?

Absoluut. Pas dan kan je niet meer rekenen, moet je voluit gaan. Je ziet ook dat sommige ploegen ofwel kiezen voor Europees voetbal, ofwel voor de titel in eigen land. De triple, zoals Manchester United hem nog eens won, is nog nauwelijks te realiseren. Roma won vorig jaar de Spaanse titel en gaat nu voor de Champions League.

Wie is jouw favoriet ?

Op dit moment is Deportivo de ploeg in vorm, maar of het dat ook nog over anderhalve maand is ? Vorig jaar was Real de beste ploeg, maar in de finale waren ze moe. Bayern dat het meest fris zat, won. Ik zie nu een ploeg of vijf die kans maken. Dat de ploegen zo aan elkaar gewaagd zijn, blijkt ook uit de vele gelijke spelen. Real heeft het meeste inhoud, heeft ook nog het maximum van de punten, maar in de eigen competitie krijgen ze ook tikken.

Vind je bij ons de terugval van Anderlecht verrassend ?

Nee. Er is daar veel gebroken en niet meer te herstellen. Er wordt nu vaak gerefereerd aan Rensenbrink en Haan die niet met elkaar praatten maar elkaar op het veld wel vonden, maar dat gaat niet op. Ten eerste heeft dit Anderlecht geen Rensenbrink en geen Haan, en ten tweede gaat het om meer dan twee spelers. De crisis met Anthuenis is meer een machtsstrijd binnen de spelersgroep dan een motie van wantrouwen naar de trainer. Ik kan me moeilijk voorstellen dat Anthuenis volgend jaar nog trainer van Anderlecht blijft, ondanks het indrukwekkende palmares en de goede resultaten die hij er haalde. Dat telt niet. Rexach gaat straks bij Barcelona ondanks veertig jaar trouwe dienst ook vliegen. De club gaat voor alles. Een trainer vinden ze wel, zes nieuwe goeie spelers halen is wat anders. Opmerkelijk vond ik de cover van het clubblad met foto’s van Anthuenis, De Boeck en De Wilde en het bijschrift : Friends for ever. Gevoel voor humor hebben ze daar wel. Maar er is geen spelershomecultuur die je bijvoorbeeld bij Genk wél vindt.

Is Anderlecht nog titelkandidaat ?

Nee. Maar in feite is die titel niet zo belangrijk. Die tweede plaats is even goed. Daar moeten ze voluit voor gaan. Goed is het allemaal niet. Als je op Charleroi tegen tien man met 1-0 voorstaat en je laat dat gaan, dan ben je niet goed bezig. Een ploeg die voor de Champions League gaat en met vijf verdedigers en twee verdedigende middenvelders aantreedt, dat kan voor mij niet. Het blijft ook maar wisselen. Vroeger was Anthuenis de man van dertien spelers, nu schuift hij. Is dat met het oog op volgend seizoen of omdat hij het niet meer weet ? Ik geloof niet in een turn-over. Een speler in vorm laat je niet uit de ploeg. Anthuenis doet dat ook niet. Maar er is bij Anderlecht dan ook niemand in vorm.

Verbaast Genk je ?

Wat me daar opvalt, is de kwaliteit van de rest van de ploeg achter de twee spitsen. Genk heeft meer goeie voetballers dan Dagano en Sonck. Bijvoorbeeld Bernd Thijs. Als je overweegt om Koen Daerden te selecteren voor het WK, moet Thijs zeker mee. Hij ziet het goed, is tweevoetig, scoort ook makkelijk. Alleen als het té snel gaat, kan hij de wedstrijd nog niet naar zich toehalen. Thijs is een echte spelmaker op een plaats waar hij weinig concurrentie heeft, ook in de nationale ploeg. Tenzij je Walem nog meeneemt.

Standard zakt verbazend diep weg.

Het is daar altijd hetzelfde : er is geen rust, niet in de ploeg en niet in de club. Zolang die onrust aanhoudt, kan je geen continuïteit in de prestaties stoppen. Standard moet altijd gaan voor Europees voetbal, maar valt tegen. Toch blijven ze zelfs na zo’n slechte reeks in de running. Je moet in de Belgische competitie al heel vaak verliezen voor je echt wegzakt in de klassering. Ik zou Preud’homme als trainer ook nog wat krediet geven. Hij kan een goeie trainer worden, heeft persoonlijkheid, voetbalde aan de top. Maar op de bank word je rap oud, het is er een hard leven.

De terugval van Gent was meer te verwachten. Die moeten wel gaan voor een vierde of vijfde plaats. Het effect van de trainerswissel is er niet, maar die ingreep was onvermijdelijk : de verhouding tussen de spelers en de trainer was totaal verziekt. Ook al had Remy misschien gelijk dat hij met de aanwezige kwaliteit koos voor het systeem dat zo veel kritiek kreeg. Ik stel trouwens vast dat veel Franse trainers ook op Europees niveau voor een verdedigende aanpak kiezen.

De revelatie is Moeskroen dat aan een indrukwekkende come-back bezig is.

Broos zat op de wip, maar is duidelijk getrouwd met Detremmerie. Knap van zo’n voorzitter dat hij dat durft te zeggen, dat er niet aan de trainer geraakt wordt. Dat Broos een betrouwbare vent is en geen wispelturig figuur, zal daar ook mee te maken hebben. De geblesseerden komen ook terug, ook dat speelt mee. Trainers zagen wel eens over wie ze allemaal moeten missen, maar hebben niet altijd ongelijk om dat aan te halen als excuus voor het minder goed presteren. Als je bij de gemiddelde eersteklasser drie goede spelers wegneemt, daalt het niveau meteen. Terwijl dat bij pakweg Deportivo niet zo is. Daar zetten ze gewoon een andere topper in de plaats. Ik bedoel : Makaay zit daar op de bank.

De degradatiestrijd lijkt een uitgemaakte zaak.

De kwaliteit van de ploegen onderin is erg zwak in vergelijking met andere landen. De nummer zeventien in Engeland is een stuk sterker dan de nummer zeventien in België. Zelfs tegen goede tweedeklassers uit zo’n land zal de nummer zestien of zeventien van bij ons het moeilijk hebben.

Aalst en Molenbeek dreigen hun licentie te missen. Ben je verbaasd over de resultaten van de commissie ?

Nee. Dat Beveren wel een licentie haalt, verbaast me niet. De achterban daar zit vrij goed in elkaar, je hebt er verstandige mensen die kunnen rekenen. Daarentegen, als je Patrick De Cock binnenhaalt, is je maatschappelijke en economische achterban al wankel. Dan is er sprake van paniek.

Canal + haakt af in de onderhandelingen voor het nieuwe tv-contract, maar licht de optie die het heeft om volgend seizoen nog wedstrijden te blijven uitzenden.

Ik had voorspeld dat alles zou blijven zoals het is. De kijkcijfers voor het Belgische voetbal zijn te laag. Wie in de tv-wereld zit, weet hoe ontiegelijk veel het allemaal kost. Het is niet haalbaar om volgend jaar iets op te starten dat ook nog enige kwaliteit inhoudt. De grote verliezer is de RTBf die de nationale ploeg en de Belgische beker verliest. Zij maken nu mee wat de VRT in ’94 beleefde.

door Geert Foutré,

“Een ploeg die voor de Champions League gaat en met vijf verdedigers en twee verdedigende middenvelders aantreedt, dat kan voor mij niet.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content