FC Köln kiest voor jonge en beloftevolle spelers.

In 1964 was FC Köln de eerste Bundesligaclub die ervoor koos om een Braziliaanse voetballer te contracteren. De fans hoopten op een topper zoals Pelé, maar kwamen helaas bedrogen uit. De volledig onbekende Jose Zeze hield het uiteindelijk geen volledig jaar vol, werd overmand door heimwee en keerde na amper vijf duels terug naar Zuid-Amerika. Een Braziliaanse dokter had het als verklaring over een sneeuwallergie.

Een anekdote als aanloop naar de laatste aanwinst van de Rheinclub, namelijk de Braziliaanse rechterverdediger Andrézinho (28) die werd weggehaald bij het Portugese Vitorio Guimarães. Hij tekende voor twee seizoenen en moet voor meer diepgang zorgen op de flank. “Zijn drang naar voren is groot, hij is flexibel inzetbaar en beschikt over een zeer goede techniek. Drie heel belangrijke kwaliteiten”, gaf manager Michael Meier toelichting. Dat hij ook nog eens transfervrij overkwam, vormde een leuk extraatje.

Want FC Köln kent financieel benarde tijden. Met een schuld van 6,8 miljoen euro is de tijd voorbij van spectaculaire en dure transfers, zo bleek duidelijk afgelopen zomer. Er werd gekozen voor jonge en beloftevolle spelers: Konstantinos Giannoulis (22, Iraklis, 300.000 euro), Miro Varvodic (22, Hajduk Split, 100.000 euro), Mato Jajalo (22, Siena, 150.000 euro), Christopher Buchtmann (18, Fulham, 150.000 euro) en Alexandru Ionita (20, Rapid Boekarest, 1,5 miljoen euro). De routine moet komen van Martin Lanig (26, VfB Stuttgart, 750.000 euro) en Andrézinho.

De terughaalactie van vorig seizoen, toen international Lukas Podolski (25) voor 10 miljoen euro Bayern München verruilde voor zijn club van herkomst, deed dus veel pijn. Ook al omdat de sportieve inbreng van Prinz Poldi miniem was met slechts 2 goals in 28 duels. Toch blijft de aanvaller mateloos populair, want hij geldt als publiekslieveling nummer één, samen met zijn Sloveense spitsbroeder Milivoje Novakovic. “Daarom moeten we heel bescheiden blijven”, meent Meier wanneer de sportieve ambities aan bod komen.

Ondertussen wordt er geprobeerd om Manasseh Ishiaku (27) te verkopen. De Nigeriaanse aanvaller, in 2008 voor 2 miljoen euro overgenomen van MSV Duisburg, wordt aangezien als de grootste floptransfer van de afgelopen jaren. Door almaar terugkerende spierblessures raakte de oud-spits van SV Roeselare, La Louvière en Club Brugge slechts aan 1 treffer (en 3 assists) in 28 duels. Hopeloos, zo beseffen ze in Keulen.

David Rozehnal (30, ex-Club Brugge), de Tsjechische centrale verdediger die vorig jaar voor 6 miljoen euro werd overgenomen van Lazio, kreeg bij HSV van trainer Armin Veh (49) en sportchef Bastian Reinhardt (34) te horen dat hij weg mag. Zijn overeenkomst loopt nog tot 2012. Dennis Aogo (23) en Eljero Elia (23) moeten blijven. Revelatie Heung Min Son (18) brak een middenvoetsbeentje in de linkervoet en is zeker twee weken buiten strijd.

In een uitverkocht (30.660) stadion van tweedeklasser FC Augsburg veroverde kampioen en bekerwinnaar Bayern München de supercup. Het versloeg vicekampioen Schalke 04 met 2-0 na goals van Thomas Müller en Miroslav Klose.

Mesut Özil (21), die vorige week de trai-ningen hernam, wil graag bij Werder Bremen blijven en zijn aflopende contract uitdienen.

Matthieu Delpierre (29), de Franse aanvoerder van VfB Stuttgart, miste de competitiestart. Nadat hij elf weken geleden aan de knie werd geopereerd heeft de verdediger nog een maand nodig om volledig fit te raken. Philipp Degen (27, ex-Dortmund), een Zwitserse rechterverdediger, wordt voor een seizoen gehuurd van Liverpool.

Spits Sami Allagui (24, ex-Anderlecht en SV Roeselare) verruilde Greuther Fürth voor FSV Mainz 05. De Tunesiër kreeg een verbintenis voor drie jaar.

Schalke 04 contracteerde de Spaanse belofte-international Sergio Escudero (20) van Real Murcia voor vier seizoenen. De transferprijs bedroeg 2,7 miljoen euro.

Bondscoach Joachim Löw kwam Louis van Gaal (Bayern München) tegemoet voor de oefeninterland tegen Denemarken. Alleen Mario Gomez en Toni Kroos werden opgeroepen.

Bayern München kan rekenen op de gulste shirtsponsor, want Telekom is jaarlijks goed voor 25 miljoen euro. Aanvallende middenvelder Thomas Müller (20) kreeg een aangepast contract tot 2015. Zijn transferwaarde wordt geschat op 23 miljoen euro. Andreas Görlitz (28) trekt naar tweedeklasser Ingolstadt. De Nederlandse flankaanvaller Arjen Robben (26) is opnieuw minstens twee maanden out met een spierscheur in zijn linker- bovenbeen.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content