Met 63.324 toeschouwers tekende Besiktas tegen Liverpool voor de tweede hoogste opkomst ooit sinds het ontstaan van de Europa League. In het eigen Inönüstadion aan zee dicht bij het Taksimplein kan de club met zwart-witte kleuren nooit zo veel volk mobiliseren. Dat sfeervolle stadion bood plaats aan 25.000 fans, maar werd in 2013 gesloten om plaats te maken voor de nieuwe Vodafone Arena met 41.000 plaatsen. Verwacht wordt dat die vanaf volgend seizoen bespeeld kan worden.

Tot dan werkt Besiktas zijn thuiswedstrijden af in het Olympische Stadion van Istanboel. De kwalificatie tegen Liverpool was een opsteker na de competitienederlaag vier dagen voordien die Besiktas de eerste plaats in de competitie kostte. Maar dat zal maar tijdelijk zijn, is de algemene verwachting in Turkije. In de titelstrijd zijn de drie historische topclubs uit Istanboel aan elkaar gewaagd, maar voor de kenners is Besiktas dé titelfavoriet omdat het het beste voetbal serveert. De succesformule is een goeie mix met een heel jong team, met een paar nieuwe, gretige talenten en een paar ervaren spelers, zoals ex-Moeskroenspits Demba Ba en doelman Tolga Zengin,international maar sinds een paar weken geblesseerd. In de spits is Tolgay Arslan de revelatie. De in Duitsland geboren Duitse jeugdinternational werd in de winter overgenomen van HSV. Ze worden aangestuurd door een hongerige trainer, Slaven Bilic, voorheen aan de slag bij Hajduk Split, de Kroatische nationale ploeg (2006-2012) en Lokomotiv Moskou. Hij is aan zijn tweede seizoen aan de Bosporus bezig en laat zijn jonge wolven aanvallend en vrijuit voetballen. Voordeel is dat de meeste spelers van Besiktas al een paar jaar samen voetballen en goed op elkaar ingespeeld zijn. Omdat de club nog veel schulden moet wegwerken en weinig geld had om op de transfermarkt actief te zijn, bleef de kern nagenoeg ongewijzigd. Naast Demba Ba heeft Besiktas nog één speler die in België voetbalde: Daniel Opare (ex-Standard), die tegen Liverpool een sterke prestatie neerzette als linksachter, maar daarvoor geen titularis was en genoegen moest nemen met een paar invalbeurten.

In eigen land is Besiktas, dat opgericht werd in 1903 als oudste Turkse omnisportclub en sinds 1911 een voetbalafdeling heeft, het kleine broertje van de drie topclubs. Met dertien landstitels komt het ook op de derde plaats, na Galatasaray en Fenerbahçe, die allebei negentien titels tellen. De laatste titel van Besiktas dateert van 2009.

Europees leverden de zwart-witten hun beste prestatie in 1987 toen ze de kwartfinales van de Champions League (toen nog Europacup I) haalden, en in 2003, toen ze in de kwartfinales van de Europa League sneuvelden.

DOOR GEERT FOUTRÉ

Besiktas speelt het beste voetbal in Turkije en is dit jaar dé titelfavoriet.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content