Drie spelers zag Genk vertrekken naar de Afrika Cup : de verdedigers Roumani en Zokora en aanvaller Dagano. Sef Vergoossen zit vooral in zijn maag met het verdwijnen van de eerste twee. Want hoe de spits uit Burkina Faso vervangen wordt, is duidelijk : door Mirsad Beslija of door David Paas.

Vergoossen : “Net voor de winterstop hebben we een evaluatie gemaakt van hoe de spelers zich de voorbije zes maanden hebben ontwikkeld en waar het nog beter kan. Dat hebben we met elke speler apart besproken.” Ook de reserven en de beloften werden doorgelicht. “David zat niet in de makkelijkste situatie, maar spande zich ontzettend in. Niet alleen tegen Brugge 2 hier thuis, maar ook op Aalst, op vrijdagavond, bij heel slecht weer op een matig veld met matig licht. Wat belet ons dan om David weer bij de groep te pakken ?”

En dat, zo bezweert Vergoossen, heeft niks te maken met de Afrikaverplichtingen van Dagano. “Ook als Moumou er was geweest, hadden we dit gedaan. Dit is géén kwestie van een gat op te vullen. Als Blessing Kaku fit is en presteert met de reserven, ligt ook voor hem alles weer open. Ik heb altijd gezegd dat je eerst moet kijken naar wat je zelf in huis hebt.”

Paas of Beslija, gaat daartussen de keuze voorin ? Vergoossen : “Mirsad liet zien dat hij heel veel kwaliteiten heeft, maar is nog wat grillig in de prestaties. Wat ik hem heb aangegeven, is dat hij zich niet zo makkelijk mag laten uitschakelen. Soms is hij te eenzijdig in zijn voetballen. Dan speelt hij alleen naar de bal toe, en wordt hij kwetsbaar tegenover een verdediger die kort dekt. Hij moet leren de ruimte achter de verdediger te zoeken, of de ruimte aan de binnenkant. Gevarieerder voetballen. Voor de rest is hem een heel talentvolle speler. Een liefhebber.

“Veel heeft te maken met de omschakeling naar een nieuwe speelwijze, een nieuw land en een nieuwe taal. Hij volgt intensief lessen Nederlands, maar voorlopig pikt zijn vrouw het sneller op. Eens hij de taal beter begrijpt, zal het makkelijker en sneller gaan, maar tot dusver zijn we hardstikke tevreden. Niet vergeten dat hij pas op het allerlaatste moment kwam, in augustus, zodat hij de voorbereiding miste.”

Beslija was vooral een concurrent voor Thomas Chatelle op de rechterflank. Ziet de Genkse trainer de Bosniër ook slagen als spits ? “Toen Wesley Sonck geschorst was tegen Lommel, heeft hij hem prima vervangen. Ik denk dat Mirsad beide posities aankan. Op rechts kan hij van waarde zijn door zijn snelheid. Wat hij ook kan, is onder druk het overzicht bewaren, voorbij de tweede paal iemand vrij zien staan en de bal daar neerleggen. In de spits gaat het om instinct, geen toeval. Belangrijk is daar hoe mensen met elkaar spelen. Hij deed dat heel goed in die ene wedstrijd. In combinatie met Wesley kan het ook, denk ik. Er wordt bij ons iets te veel gedacht in termen van : Moumou met de rug naar de goal en Wesley die in de ruimte duikt. Het gebeurt ook omgekeerd, dat is hun kracht. Mirsad kan ook beide.

“Ik heb nu tien dagen om iets neer te zetten. De keuze is nog niet gemaakt : er is een optie met Mirsad, eentje met David of eentje met Igor, een jonge beloftevolle Braziliaan die hier nu een jaar is.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content