Besparen maar winnen

Er is hier maar één kleur die telt. Rood. Het rood van de club én van haar financiële cijfers. Die moesten absoluut aangezuiverd worden door in de enorme loonmassa te snoeien. Die is ondertussen zowat met de helft gereduceerd, ondanks enkele dure dossiers die nog hangende zijn. De tol van de buitensporige jaren is nog altijd zwaar en Standard probeert nu zijn competitiviteit te behouden met huurspelers, enkele zeldzame aankopen en de fameuze ‘interne transfermarkt’ waarmee talenten uit de opleiding promotie krijgen. Een voorbeeld daarvan is de centrale verdediger Ameen Al-Dakhil, die zich recent liet opmerken. Hugo Siquet en Nicolas Raskin waren vorig jaar al geregeld titularis.

Ameen Al-Dakhil
Ameen Al-Dakhil© BELGA

De teleurstellende rode lantaarn van play-off 2 schreeuwde niettemin om een kwaliteitsinjectie, want de kern is volgens Mbaye Leye niet evenwichtig opgebouwd. De Senegalese coach ziet Denis Dragus terugkeren na een uitleenbeurt en verwelkomde verder ook de Noorse linkspoot Aron Dønnum en de Tunesiër Hamza Rafia, die uitgeleend wordt door Juventus. Die voldoen wel aan zijn criteria, al stelt hij over het algemeen een ploeg op zonder flankaanvallers. Die drie nieuwkomers moeten de doelpunten van Michel-Ange Balikwisha doen vergeten. Aan de andere kant van het veld is het moeilijk om een speler te vinden die het verlies van Zinho Vanheusden kan compenseren. Het verdedigende evenwicht van de Rouches is nog wankel en geen enkel spelsysteem lijkt momenteel in staat om het bloeden te stelpen, wat blijkt uit de nederlagen op de Bosuil en in het Dudenpark.

João Klauss
João Klauss© BELGA

Jonger dan ooit

Ondanks tien punten uit zes wedstrijden zit Standard paradoxaal genoeg met meer vraagtekens dan zekerheden. Met een overbevolkt middenveld, een kwetsbare verdediging en variabele tactische systemen kent elke wedstrijd momenten van twijfel. Het gebrek aan ervaring en leiderschap, dat vorig jaar vaak met de vinger werd gewezen, lijkt niet opgelost te zijn, want deze zomer kwamen uitsluitend spelers jonger dan 23 jaar naar Luik.

Met een ploeg die de op één na laagste gemiddelde leeftijd heeft van dit seizoen zoeken de Rouches dus nog een bepaalde richting op het veld. Maar om je concurrenten in te halen moet je eerst kiezen welke kant je op gaat.

João Klauss

Zijn twee goals waren goed voor evenveel zeges in evenwichtige wedstrijden. Het toont nog eens aan dat de Braziliaan niet alleen een krachtige spits is die gul is met zijn inspanningen, maar ook een neus heeft voor goals.

Transfers out

Sylvestre (Pau FC, Fra), Oulare (Barnsley FC, Eng), J. Carcela (RE Mouscron), Delferriere, Kalala Malenga & Ntelo Mbala (MVV, Ned), Shamir (Maccabi Tel Aviv, Isr).

Besparen maar winnen
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content