De revolutionaire technologie van TAG Heuer, de Mikrotimer Flying 1000, werd de voorbije lente al aan de wereld getoond op een groot horlogesalon en onlangs werd het Zwitserse horlogemerk ook officieel bekroond voor dat baanbrekende staaltje technologie.

Op de GP van de uurwerkindustrie in Genève werd de nieuwste TAG Heuer chronograaf tot 'Beste Sporthorloge' gekroond. Na meer dan een eeuw toonaangevend pionierswerk in de wereld van de sporthorloges wist TAG Heuer een dominante positie te verwerven in drie van de grootste autosportwedstrijden: de GP van Monaco, de 24 uren van Le Mans en de 500 Miles van Indianapolis. Het was voor die laatste race dat TAG Heuer in 2004 het allereerste systeem creëerde dat tot op een tienduizendste van een seconde nauwkeurig is.

Net zoals bij de motor van een auto is het ook bij een chronograaf de mogelijkheid om in het rood te gaan die aangeeft tot welke prestaties hij in staat is. En de technologie van de nieuwe TAG Heuer overvleugelt in deze zelfs de motor van een F1-bolide, die tot 18.000 toeren per minuut kan gaan. De ultrahoge frequentie (500 Hz) trillingsgenerator toont het fenomenale van 3.600.000 alternaties per uur, ofwel exact 60.000 bewegingen per minuut. Dat is zowat 125 keer sneller dan 99 % van de beste automatische chronografen die momenteel beschikbaar zijn. Om zo een weergaloos resultaat te bereiken hebben de TAG Heuer ingenieurs twee apart werkende echappementsystemen in één horloge gecombineerd. Het ene systeem doet de basisfuncties van het polshorloge werken aan een gebruikelijke frequentie van 28.800 alternaties per uur en heeft een reservelooptijd van 42 uur. Het andere systeem is er voor de functies van de chronograaf, is voorzien van een hoge frequentie spiraal (500 Hz) en bezit uitzonderlijk genoeg geen slinger.

De opgemeten tijden kunnen eenvoudig en direct afgelezen worden. De centrale wijzer draait tien keer rond per seconde en duidt zo de duizendsten en honderdsten van een seconde aan op een schaal die je aan de buitenkant van de wijzerplaat vindt. Een tweede (kleinere) centrale wijzer geeft de minuten en de twaalfden van een minuut aan op een schaal van 150 seconden.

De zesurenteller is verdeeld in tienden per vijf seconden. Het enige minpuntje is dat de chronograaf slechts twee minuten en dertig seconden werkt nadat je hem hebt ingeschakeld. TAG Heuer liet al weten dat het manco zal worden weggewerkt. Ondertussen tracht de Zwitserse horlogefabrikant een gelimiteerde versie - er worden slechts zestig exemplaren gemaakt - van het horloge te commercialiseren. De eerste exemplaren zouden in het voorjaar van 2012 geleverd kunnen worden. Het spreekt vanzelf dat de prijs van dit juweeltje net zo hoogstaand is als de technologie die erachter schuilgaat. Voor 65.000 euro is de nieuwste TAG Heuer de jouwe.

DOOR PATRICK DELAROCHE

De revolutionaire technologie van TAG Heuer, de Mikrotimer Flying 1000, werd de voorbije lente al aan de wereld getoond op een groot horlogesalon en onlangs werd het Zwitserse horlogemerk ook officieel bekroond voor dat baanbrekende staaltje technologie. Op de GP van de uurwerkindustrie in Genève werd de nieuwste TAG Heuer chronograaf tot 'Beste Sporthorloge' gekroond. Na meer dan een eeuw toonaangevend pionierswerk in de wereld van de sporthorloges wist TAG Heuer een dominante positie te verwerven in drie van de grootste autosportwedstrijden: de GP van Monaco, de 24 uren van Le Mans en de 500 Miles van Indianapolis. Het was voor die laatste race dat TAG Heuer in 2004 het allereerste systeem creëerde dat tot op een tienduizendste van een seconde nauwkeurig is. Net zoals bij de motor van een auto is het ook bij een chronograaf de mogelijkheid om in het rood te gaan die aangeeft tot welke prestaties hij in staat is. En de technologie van de nieuwe TAG Heuer overvleugelt in deze zelfs de motor van een F1-bolide, die tot 18.000 toeren per minuut kan gaan. De ultrahoge frequentie (500 Hz) trillingsgenerator toont het fenomenale van 3.600.000 alternaties per uur, ofwel exact 60.000 bewegingen per minuut. Dat is zowat 125 keer sneller dan 99 % van de beste automatische chronografen die momenteel beschikbaar zijn. Om zo een weergaloos resultaat te bereiken hebben de TAG Heuer ingenieurs twee apart werkende echappementsystemen in één horloge gecombineerd. Het ene systeem doet de basisfuncties van het polshorloge werken aan een gebruikelijke frequentie van 28.800 alternaties per uur en heeft een reservelooptijd van 42 uur. Het andere systeem is er voor de functies van de chronograaf, is voorzien van een hoge frequentie spiraal (500 Hz) en bezit uitzonderlijk genoeg geen slinger. De opgemeten tijden kunnen eenvoudig en direct afgelezen worden. De centrale wijzer draait tien keer rond per seconde en duidt zo de duizendsten en honderdsten van een seconde aan op een schaal die je aan de buitenkant van de wijzerplaat vindt. Een tweede (kleinere) centrale wijzer geeft de minuten en de twaalfden van een minuut aan op een schaal van 150 seconden. De zesurenteller is verdeeld in tienden per vijf seconden. Het enige minpuntje is dat de chronograaf slechts twee minuten en dertig seconden werkt nadat je hem hebt ingeschakeld. TAG Heuer liet al weten dat het manco zal worden weggewerkt. Ondertussen tracht de Zwitserse horlogefabrikant een gelimiteerde versie - er worden slechts zestig exemplaren gemaakt - van het horloge te commercialiseren. De eerste exemplaren zouden in het voorjaar van 2012 geleverd kunnen worden. Het spreekt vanzelf dat de prijs van dit juweeltje net zo hoogstaand is als de technologie die erachter schuilgaat. Voor 65.000 euro is de nieuwste TAG Heuer de jouwe. DOOR PATRICK DELAROCHE