Beter, maar nog altijd kritiek

© BELGAIMAGE

De 3-1-zege tegen een zwalpend Anderlecht, net voor Nieuwjaar, deed in de hoofden bijzonder veel deugd. Het zorgde voor de bevestiging dat het team, na de aanstelling van de Duitse coach Bernd Storck begin september, over een zeker potentieel beschikt. Maar de bikkelharde realiteit van het klassement geeft aan dat Royal Excel Mouscron in de kelderverdieping amper drie punten voorsprong telt op rode lantaarn Lokeren.

De Henegouwers dragen de gevolgen van een catastrofale seizoensopening, bijna historisch in de Belgische geschiedenis. Want op de eerste zes speeldagen leed Excel evenveel nederlagen. Het kostte de kop van coach Defays. In vergelijking met zijn tijdperk vallen er twee opvallende vaststellingen te maken. Onder de lat kreeg de jonge Franse doelman Butez (23) zijn kans. En diep voorin begreep Pierrot dat hij de aangeboden kansen moest omzetten in goals, nadat hij aanvankelijk nog te vaak miste. Defays had gewaarschuwd dat er een aanpassingsperiode nodig zou zijn om het verschil met de Amerikaanse lagere afdelingen te verteren.

Beter, maar nog altijd kritiek

Storck is ervan overtuigd dat de redding vooral mogelijk is via een onverzettelijke verdedigende organisatie. De ploeg doet het aardig, want Excel slikt niet meer goals dan Anderlecht en Charleroi. Maar voorin blijft de toestand problematisch, ondanks het openbloeien van Pierrot en de twee treffers van routinier Leye tegen Anderlecht.

Beter, maar nog altijd kritiek
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content