Björn Leukemans kijkt uit naar het Vlaamse werk.

Dat Björn Leukemans komende zaterdag aan de start van de E3-Prijs staat, durfde hij vorig jaar omstreeks deze tijd amper te hopen. Toen zat hij zonder inkomen en zonder ploeg nog midden in een juridische calvarietocht om zijn onschuld te bewijzen nadat hij betrapt was op DHEA. De positieve test bleek veroorzaakt door het geneesmiddel Prasteron, dat Leukemans op voorschrift van de ploegarts gekregen had. De ploegarts ging vrijuit, Leukemans kreeg in augustus uiteindelijk zes maanden effectief met terugwerkende kracht. Vandaag fietst Leukemans weer in het peloton voor de Nederlandse ploeg Vacansoleil en kijkt hij reikhalzend uit naar het Vlaamse werk. “Ik kijk nu anders tegen koers aan dan vroeger”, zegt hij. “Als het nu slecht weer is of je bent echt aan het afzien, dan kan ik dat veel beter relativeren. Vroeger was het dan van: godverdoeme, blazen en al. Nu denk ik: een paar uur afzien en we zijn er alweer vanaf. Het is anders. Als ik nu in een rittenwedstrijd opsta, het is goed weer en we zitten in de bergen, dan denk ik: hier zou ik anders nooit komen.”

Wat verwacht je van jezelf voor de komende voorjaarsklassiekers?

Björn Leukemans: “Minimaal hetzelfde als wat ik altijd deed: meedoen in de finale. Ik denk wel dat ik daartoe in staat moet zijn. ( corrigeert zichzelf) Neen, ik bén daartoe in staat.”

Wie van je concurrenten liet er de afgelopen weken de beste indruk?

Tom Boonen. Ik zat met hem in Tirreno: die rijdt héél soepel. Ook Van Avermaet en Gilbert blijven klasbakken.”

Iljo Keisse verkeert nu in dezelfde positie als jij vorig jaar: waarschijnlijk onschuldig, maar zonder ploeg en wachten op het verdict van de jury.

“Ik nam geen contact op, maar ik leef natuurlijk wel met hem mee. Ik weet wat hij nu meemaakt. ( windt zich op) Die dopingcontroles, dat blijft moeilijk. Bij een bloedcontrole voor het biologisch paspoort van de UCI vroeg onze ploegdokter aan de UCI-controleur wat de procedure was om het bloed naar het labo te vervoeren: op welke temperatuur het bewaard moest worden, hoe lang het duurde eer het staal daar was. Die man kon daar niet op antwoorden. Maar wij zijn wel allemaal volledig afhankelijk van de resultaten. En dan moeten wij onze onschuld gaan bewijzen. Bij geaccrediteerde labo’s moet je dan niet zijn om producten te laten onderzoeken, want die mogen dat niet. Daar mag je gewoon niet aan beginnen te denken. Als je dan hoort dat Riccó in 2010 vervroegd terug in het peloton mag komen ( Riccó kreeg strafvermindering omdat hij namen noemde van andere renners, nvdr), dan draait mijn maag gewoon om.”

Heb jij advies voor Iljo Keisse?

“Blijven trainen, vechten en dan zal hij sterker terugkomen. Hij zal ongetwijfeld een andere mens én renner worden. Dat was bij mij ook zo. Als ik nu in situaties kom waar ik kan winnen, ben ik zeker dat ik het gemakkelijker zal kunnen afmaken. Voor mij telt nog één plaats: de eerste.” S

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content