Behalve de zware 6-0-uitschuiver tegen het Nederlandse NAC Breda kan AA Gent terugblikken op een bijzonder geslaagde oefengalop. In tegenstelling tot vorig seizoen, toen onder de flamboyante Henk Houwaart chaos en het langdurig zoeken naar een vast tactisch concept lang voor kopbrekens en ontevredenheid zorgden, drukte de Fransman Patrick Remy meteen zijn stempel. De Buffalo’s zorgden voor opmerkelijke resultaten in de Intertotobeker.

Zes contractspelers ( Cédric Carrez, Tarik Kharif, Aldo Olcese, Martin Laamers, Brecht Verbrugghe en in eerste instantie ook Anders Nielsen) kregen na vorig seizoen een onvoldoende. Ze moesten door de uitgebreidheid van de kern hun conditie onderhouden in de B-kern. Remy richtte zich bij zijn aankoopbeleid naar de door hem goed gekende Franse spelersmarkt. Zijn grootste doelstelling daarbij is onbekende spelers naar een hoger niveau te tillen, hen in het uitstalraam te plaatsen en Europees voetbal af te dwingen. In het tussenseizoen konden op die manier Ahmed Hossam (Ajax) en Jérôme Brocard (Sedan) met veel winst worden versluisd naar het buitenland.

Verdediging

Het sterkste punt van de ploeg. Doelman Frédéric Herpoel blijft een heel secuur en betrouwbaar sluitstuk, die vorig seizoen meerdere punten voor zijn ploeg redde. Voor zich kan hij met Tomas Vasov en Geri Cipi rekenen op een sterk centraal verdedigingsduo. Doordat ze allebei een opleiding kregen als libero, is het een voordeel dat ze gemakkelijk een steekje van een ander kunnen opvangen door hun voortreffelijk positiespel. Op de flanken geeft Remy in principe de voorkeur aan Jacky Peeters (rechts) en Ibrahima Fayé (links), die momenteel ouderdomsdeken Vital Borkelmans uit de ploeg speelt. Fayé is een brok dynamiet, die vaak wat onstuimig de duels aangaat. Rechts fungeert Anders Christensen meestal als stand-in, terwijl centraal vooral Edin Ramcic zich de laatste weken opwierp als een waardig alternatief voor Cipi en/of Vasov. Ramcic kent zijn eigen mogelijkheden en beperkingen : geen spectaculaire hoogstandjes, maar altijd de bal zuiver inleveren. De geblesseerde Morten Pedersen kan zowel centraal als links achterin ingezet worden.

Middenveld

Net zoals bij Trond Sollied wordt er teruggekeerd naar een driehoek. Darko Anic lijkt met zijn technische bagage de onbetwiste spelmaker te worden, maar hij is en blijft een speelvogel. Vraag is hoelang de op discipline kickende Remy daar mee kan omgaan. Met Nasredine Kraouche beschikt hij namelijk over een perfecte wisseloplossing. Matthieu Verschuere, is een bijtertje die nooit aflaat en er elk duel messcherp in vliegt. Naast hem lijkt Remy te kiezen voor Nenad Vanic. Niet bijzonder snel, maar heel klaarkijkend. Eric Joly dreigt door een lange blessure uit de boot te vallen, terwijl de frivole Keniaan John Machethe zich tot dusver opwierp als een aangename revelatie.

Aanval

Remy stapte af van zijn onconventionele viermansaanval en kiest voor drie aanvallers. Links kreeg Gunther Schepens met Samuel Wiart een concurrent voorgeschoteld. Maar de oud-Rode Duivel maakt zich weinig zorgen. Hij beschikt niet meer over de snelheid van vroeger, maar heeft voldoende voetbalintelligentie in huis om voor talrijke assists te zorgen. Na het vertrek van Hossam en Aleksandros Kaklamanos wierp de Franse Togolees Djima Oyawolé zich op als de nieuwe centrumspits. Hij is technisch heel bedreven, maar zorgt niet voor de nodige gestalte voorin. Daardoor moet Gent het vaak van een vlot combinatiespel hebben. Op rechts probeerde Remy zowel Jérôme Lempereur als Sasö Gajser uit, maar geen van beide kon echt overtuigen.

Conclusie

AA Gent beschikt over een beter uitgebalanceerde geheel, wat het beste laat vermoeden. Alleen diep in de spits en op de rechterflank blijft het zoeken naar de geschikte spelers. In de breedte onderging de kern een kwalitatieve injectie, waardoor het gevecht voor een basisstek veel groter zal zijn. Mits een goede uitvoering van de aangeleerde automatismen, kan er een nieuwe gooi worden gedaan naar Europees voetbal.

door Frédéric Vanheule

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content