Frustrerend, dat is het enige woord dat ik heb voor de manier waarop hoofdredacteur Jacques Sys schrijft over Yaya Touré. Het lijkt wel of deze speler al aan Club is verkocht. Hij zou dit en hij zou dat en Brugge kan dan zo spelen. Bijzonder enerverend voor de supporters van Beveren, en waarschijnlijk geldt dit voor alle fans van de kleinere clubs in België. Maar kom, we zijn het gewend dat alle media meer aandacht hebben voor de kleur van de schoenveters van Anderlecht of Club, dan voor belangrijke spelers of gebeurtenissen bij de kleintjes.

Het lijkt trouwens wel dat voor de kleinere clubs de enige manier om in de belangstelling te komen een faillissement is. Nu plots weet iedereen waar Lommel ligt. Erg spijtig, zeker voor de fans van deze ploeg. Als de media vroeger wat meer aandacht hadden getoond voor dergelijke ploegen, dan zouden er nu misschien niet zoveel problemen zijn. Want geef toe, de Belgische competitie bestaat volgens de media uit amper een zestal ploegen : Anderlecht, Club Brugge, RC Genk, Standard, AA Gent en Lierse. Gent moet zijn eerste prijs nog pakken en dat bijvoorbeeld Lokeren veel beter speelt dan het saaie Emilio-voetbal in Lier, lijkt de media niet te interesseren.

Het enige waar de kleinere ploegen goed voor lijken te zijn, is voor de lachspieren. Als fan van Beveren moet ik nu al twee jaar aanhoren hoe erg het wel niet is dat de ploeg met zoveel Ivorianen speelt. Dat niemand lijkt te zien dat die gasten enerzijds amper ouder zijn dan bijvoorbeeld Koen Daerden, die “het ondanks zijn jonge leeftijd héél goed doet bij Genk”, en anderzijds meer techniek hebben in hun kleine teen dan de doorsnee Belgische jeugdspelers in hun hele lijf, gaat er bij mij niet in. Liever de kleinere clubs, die op alle mogelijke manieren trachten te overleven, nog wat dieper in de miserie duwen, met negatieve berichten en goedkope geruchten.

Dat er minder volk komt kijken naar die clubs ? Natuurlijk, als je als gelegenheidssupporter de krantenartikels over Beveren leest, dan zou je inderdaad stom zijn om je geld aan een ticket voor deze ploeg uit te geven. Ik zeg hiermee niet dat fouten en wanbeleid moeten worden doodgezwegen, maar op dit moment is het omgekeerde het geval. Hoe is bijvoorbeeld Beveren, waar de financiële problemen voorlopig achter de rug zijn, de laatste maanden nog eens in de belangstelling gekomen ? Juist ja, dankzij Bianca

Enfin, dankzij de mediaberichtgeving zullen de kleintjes op den duur vanzelf wel verdwijnen, bij gebrek aan aandacht en supporters. Maar ach, ze kunnen nog altijd leuke artikels schrijven over de kleur van onderbroeken in de ploeg van Brugge. Zou dat nu zwart zijn of blauw ?

Philippe Daniëls, Beveren

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content