De bekerfinalist haalde tot dusver zes nieuwe krachten binnen. Het trio ThomasMatton, RomainReynaud en KévinDupuis moet er onmiddellijk staan, de jongeren StefanMitrovic, BlanstelKoussalouka en JimmyKamghain krijgen iets meer tijd en krediet. Net als de voorbije jaren laadde Kortrijk zijn winkelkarretje vooral op de Franse markt vol. Verschil is wel dat het spelers steeds vaker een contract van lange duur kan voorschotelen. De beste zaak deed de Veekaa wellicht nog met het bijtekenen van supertalent Brecht Dejaegere, gewild door half België.

VERDEDIGING

Vorig jaar moest Kortrijk zijn hart vasthouden dat het achterin van blessures gespaard zou blijven. Dit jaar zijn de postjes flink wat duurder met het binnenhalen van de centrale verdedigers Reynaud en Mitrovic. De veldbezetting (met 3 of met 4 achterin) en de complementariteit van de spelers zal er mee over beslissen hoe de minuten verdeeld worden. Reynaud (29) werd mede gehaald om zijn leiderskwaliteiten, een zeldzaam goed in deze eerder jonge en stille groep. Mocht ErvinZukanovic alsnog vertrekken, staat zijn vervanger al klaar met de Serviër Mitrovic, eveneens linksvoetig en kopbalsterk. Alassane També en Landry Mulemo zijn de aangewezen flankverdedigers. Doelmannen Kristof Van Hout en Darren Keet mochten ook in deze voorbereiding weer elk om beurt hun kans gaan.

MIDDENVELD

Gertjan De Mets is definitief een dragende speler geworden met zijn kalmte, doorzicht en uitstekende passing. Hij krijgt allicht ouwe getrouwe NebojsaPavlovic naast zich, al is krachtmens Ismaïla N’Diaye steeds moeilijker uit de ploeg te houden. MustaphaOussalah mag net als vorig jaar voor rushes langs de linkerflank zorgen. Hij mist wel de openingsspeeldag tegen Anderlecht. Op rechts kreeg David Wijns zijn kans in de seizoensaanloop. Hij lijkt in zijn tweede jaar wel aanspraak te maken op speelminuten. Dat geldt minder voor de Hongaar Péter Czvitkovics, die het moeilijk heeft als het tempo de hoogte in gaat. Thomas Matton kwam over van Zulte Waregem waar hij lang buiten strijd was. Voorlopig vergaat het hem bij de streekrivaal niet veel beter. Hij bleef net als Dejaegere een groot deel van de voorbereiding langs de kant.

AANVAL

Met het vertrek van Dalibor Veselinovic en Pablo Chavarría (terug naar Anderlecht), Ibou (vorig jaar al uitgeleend) en Steeven Joseph-Monrose (RC Genk), is de voorlinie onthoofd. In de voorbereiding mochten Ernest Nfor, Kamghain en BrechtCapon voorin postvatten. Die laatste, vorig jaar nog rechtsachter, werd zelfs ruim topschutter. De Franse jeugdinternational Kamghain is explosief en technisch sterk, maar mist nog spelinzicht en ervaring op het hoogste niveau om die wapens optimaal te benutten. Nfor lijkt zijn stek gevonden te hebben op de 10, al kan hij depanneren als diepe spits. De kopbalsterke Dupuis, volgens KVK een verbeterde versie van Veselinovic, moest de speerpunt van de aanval worden, maar hij miste de volledige voorbereiding en zal zich moeten inwerken. Ongetwijfeld komen er nog één of twee extra aanvallers bij. Komen de goede relaties met Anderlecht opnieuw van pas?

CONCLUSIE

KV Kortrijk verloor de afgelopen jaren sterkhouders als SvenKums, Davy De Beule en Mboyo Ilombe, maar slaagde er telkens in dat collectief op te vangen. Tekenend daarvoor is hoe vaak invallers vorig jaar het verschil maakten. Beter doen dan vorig jaar wordt moeilijk, maar verwacht mag worden dat het Guldensporenstadion een garantie blijft op verzorgd en attractief voetbal én dat er geregeld een topploeg met lege handen naar huis gaat. Voor een ploeg die zo vaak op de helft van de tegenstander voetbalt, blijft het rendement wel laag. Van de eerste elf in het klassement scoorde enkel Cercle Brugge vorig jaar minder in de competitie. Ook tijdens deze voorbereiding creëerde de ploeg veel kansen, maar vergat ze die vaak af te werken. Een gebrek aan pure afmakers zou KVK dure punten kunnen kosten in de race naar PO 1.

DOOR JENS D’HONDT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content