Een Standard dat een blitzstart neemt, dat verbaast en alles op zijn pad wegveegt, dat hebben we vorig jaar gezien. Maar het valt moeilijk voor te stellen dat het vandaag opnieuw zou gebeuren. Oké, het is rustiger op Sclessin dan vorig jaar rond deze tijd. Oké, de massa begrijpt de voorzitter nu. Oké, Guy Luzon kent nu de Belgische competitie. Maar is dat allemaal voldoende om te geloven dat de Rouches bij het begin van het seizoen al soepel zullen draaien? Dat is allerminst zeker. Het onverhoopte parcours van 2013/14 valt immers grotendeels te verklaren door het individuele talent. Neem nu nog maar Batshuayi in de spits, Vainqueur op het middenveld en Kanu achteraan. Die zijn alle drie weg. En zo zijn er nog. Verwacht dus dat deze compleet hertekende ploeg wat tijd nodig zal hebben om het juiste ritme te vinden.

VERDEDIGING

Spreek hem niet over de Confederations Cup 2013 en vermijd in een conversatie het onderwerp WK 2014, want aan die twee toernooien heeft Kawashima geen te beste herinneringen. Praat eerder met hem over het voorbije kampioenschap in de JPL. Daarin was hij – een enkele uitzondering niet te na gesproken – op geen foutje te betrappen, het was zijn beste seizoen sinds hij naar Europa kwam. Om Opare op de rechtsachter te vervangen, drukte Standard de transfer door van de Sloveen Milec. Hij ziet er fysiek niet indrukwekkend uit, maar hij durft zijn voet te zetten. Centraal kiest Luzon zogoed als zeker voor het duo CimanTeixeira – als Ciman blijft tenminste. Gaat hij weg, dan ligt er een echte kans voor Arslanagic. Op links maakt Van Damme nog altijd de dienst uit.

MIDDENVELD

Het vaak opgestelde duo Vainqueur-Buyens is niet meer in Luik. Dat de Fransman – die een andere competitie verdiende en veel transfercenten opbracht – vertrok, is te verstaan. Minder begrijpelijk is de uitleenbeurt van Buyens, die nochtans een betrouwbare oplossing bood, als titularis én als bankzitter. De Sart hoeft zich in elk geval geen zorgen te maken: de revelatie van vorig jaar verlengde zijn contract en lijkt zeker van een basisplaats. Naast De Sart komt allicht Trebel te staan, die overkomt van Nantes. En als de nood aan de man komt, kan Luzon nog altijd Van Damme als schokbreker gebruiken. Die mogelijkheid heeft hij al uitgetest en dat liep niet slecht. Op rechts speelt Carcela als hij weer definitief de oude Carcela wordt van voor zijn hoofdblessure. Mujangi Bia, heel bedrijvig deze zomer, is een andere serieuze optie. Op links is Mpoku kandidaat nummer een. Zijn versnellingen, zijn dribbels, zijn haarfijn gerichte schoten: als hij op topniveau is, is het genieten.

AANVAL

De hamvraag op Sclessin: hoe vervang je Batshuayi? Twee jaar lang zorgde het flitsende duo Batshuayi-Ezekiel voor een groot deel van de offensieve slagkracht. Luzon moet die aanval nieuw leven inblazen door Ezekiel aan een andere spits te koppelen. De coach zou kunnen kiezen voor de grote en sterke De Camargo, die wel een totaal ander profiel heeft dan de naar Marseille vertrokken Batshuayi. De Braziliaanse Belg is meer een targetman die ballen aflegt met het hoofd. In de voorbereiding zagen we ook een experiment met Mujangi Bia naast Ezekiel: tegen PAOK Saloniki was dat erg effectief. Als evenwel ook de Nigeriaan vertrekt (wat niet uitgesloten is en door de directie al enigszins geanticipeerd wordt), dan moet Standard heel zijn aanvallend compartiment omgooien. De optimisten zullen zeggen: ‘Er is geen probleem, er zijn alleen maar oplossingen.’ Ja, maar de competitie begint wel morgen al…

CONCLUSIE

Als er voor eind augustus geen titularis meer vertrekt, heeft Luzon voldoende wapens om een slagvaardig elftal te bouwen – zonder dat het per se hoeft te dromen van de titel. Maar er loeren twee gevaren om de hoek: de bank is beperkt (zonder versterkingen kan Luzon zijn rotatiesysteem wel vergeten) en de uittocht is allicht nog niet ten einde. De coach heeft al flink aan de alarmbel getrokken, de voorzitter heeft dat ter kennis aangenomen en gezegd dat hij tijdig het nodige zou doen.

DOOR PIERRE DANVOYE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content