Bob Browaeys, sporttechnisch coördinator van de Voetbalfederatie Vlaanderen (VFV) pleitte vorige week in Sport/Voetbalmagazine voor meer dan twee uur LO per week op de basisschool. De overheid subsidieert de topsportfederaties en verwacht dat ze topsporters afleveren, “maar de overheid is zelf mee verantwoordelijk voor de bewegingsarmoede bij onze jeugd”, concludeerde hij onder meer. “Hoeveel uren LO zijn er per week in het basisonderwijs? Twee? Dat is dramatisch. (…) Ik ben ervan overtuigd dat wij met één uur per dag al meer medailles zouden behalen, zelfs zónder topsportscholen!”

Waarom nog altijd zo weinig sport in het basisonderwijs? Komt daar in de toekomst verandering in? Hoe wil het ministerie van Onderwijs de bewegingsarmoede aanpakken? Navraag op het kabinet van minister Pascal Smet (Vlaams minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel) levert een reactie op van kabinetschef Koen Pelleriaux.

“Er is mij eigenlijk geen onderzoek bekend dat het aantal medailles relateert aan het aantal uren sport tijdens de schooluren”, laat hij weten. “U zult het met mij eens zijn dat in ons land kinderen en jongeren met aanleg en interesse in sport de mogelijkheid hebben om te sporten buiten de schooluren. Vaak ook in gesubsidieerd verband trouwens.” Overigens, zo stelt Pelleriaux, legt in het basisonderwijs de overheid wel de eindtermen vast, maar niet het aantal uren LO. Volgens hem is er niemand bereid een uur van een ander vak in te leveren en kost de uitbreiding van het lesrooster met een uur te veel geld. “Om een idee te geven: het basisonderwijs van de Vlaamse Gemeenschap kost (begroting 2010) ruim 3,5 miljard euro per jaar voor 28 lesuren per week. Een ‘uurtje meer’ kost dus grofweg 1/28 van 3,5 miljard. Dat is 125 miljoen per jaar. We hebben dan drie uur LO per week in plaats van twee. In alle eerlijkheid: mocht ik kunnen beschikken over 125 miljoen om te investeren in het basisonderwijs, ik zou er geen extra uur LO mee kopen.”

Hij vraagt ook naar een bewijs voor die bewegingsarmoede. “Allerlei mensen zeggen dat wel, maar is daar ook een splinter bewijs van? We weten dat de gemiddelde body mass index wat slechter wordt, maar dat lijkt veel meer met voeding dan met beweging te maken te hebben. Ik ken eigenlijk geen evidentie die aantoont dat we lijden aan bewegingsarmoede.”

Volgens veel mensen die in de praktijk staan, is het nochtans de realiteit. “Vroeger konden we allemaal touw klimmen en op de handen staan”, zei Long Term Player Development Coach Joost Desender vorig seizoen in Sport/Voetbalmagazine. “Nu komen er op de topsportschool binnen die nog geen koprol kunnen maken. In de Vlaamse cultuur wordt te weinig aandacht besteed aan het feit dat we moeten gaan atletiseren.” Ook de Bond Voor Lichamelijke Opvoeding (BVLO) ervaart de nood aan meer uren lichamelijke opvoeding op school. Hun motief is: ‘Geen opvoeding zonder lichamelijke opvoeding, want we voeden geen hoofden op’. “BVLO ijvert, net als EUPEA (European Physical Education Association), in het basisonderwijs voor minstens dagelijks een lesuur lichamelijke opvoeding”, meldt Eric De Boever, voorzitter van de BVLO en secretaris-generaal van de EUPEA. “Onderwezen door een professioneel opgeleide leerkracht lichamelijke opvoeding.” Van het ministerie van Sport kregen we nog geen reactie.

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

“Eén uurtje LO meer per week in het basisonderwijs kost 125 miljoen euro

per jaar.”

Kabinetschef Koen Pelleriaux

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content