Bibberen tegen Lokeren

© BELGAIMAGE

Amper 2386 toeschouwers zijn die zaterdagavond 19 januari in een koud Kehrwegstadion opgedaagd voor de eerste wedstrijd na de winterstop. Het kan nochtans dé belangrijkste match van het seizoen worden. De wedstrijd waarin KAS Eupen de laatste in de stand, Lokeren, definitief op een onoverbrugbare afstand kan zetten en zich zo goed als zeker kan redden. Bij de rust staat het al 2-0. Na een goeie start stuikt Lokeren in elkaar en maakt de thuisploeg het af. Eupen maakt voor één keer geen fouten achterin en verkwanselt voorin niet de gebruikelijke kansen. Het verschil tussen Eupen en andere degradatiekandidaten als Lokeren is dat zij géén Luis García in de rangen hebben. Na de 4-1-zege is het verschil met de laatste opgelopen van elf naar veertien punten. In acht wedstrijden is dat bijna niet meer te overbruggen.

Wanneer hij de persconferentie verlaat, prevelt Lokerentrainer Trond Sollied: ‘Dit was niet goed, echt niet goed.’ Een dag later wordt hij ontslagen. Zijn opvolger staat voor een schier onmogelijke taak, terwijl ze bij de thuisploeg opgelucht een pintje drinken. Het is de eerste keer in drie jaar dat Eupen al na 22 speeldagen bijna gered is, een onwaarschijnlijke prestatie na een start met 0 op 16. Toch moet Eupen nog tot speeldag 26 wachten voor het definitief gerust is. Op KV Oostende zet het een 1-0-achterstand met een verrassend sterke prestatie in de tweede helft nog om in het gelijkspel waarmee het ook mathematisch gered is.