Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Newcastle en Middlesbrough degraderen.

Voetballend zit het noordoosten van Engeland in een sportieve malaise. Maar liefst drie clubs waren zondag rechtstreeks betrokken bij de degradatiestrijd op de laatste speeldag. Newcastle verdwijnt na zestien seizoenen uit de Premier League en ook Middlesbrough kon zich niet handhaven. Waar ging het fout?

Bij Sunderland, dat uiteindelijk zestiende eindigde, schuift men de schuld voor het zwakke seizoen in de schoenen van Roy Keane. Slecht aankoopbeleid is het verdict. Vooral toptransfers als El Hadji Diouf en PascalChimbonda vielen tegen, maar dat deed na Nieuwjaar, toen Keane al weg was, ook Djibril Cissé. Dit jaar bleek het team een verzameling van individueel talent dat als los zand aan elkaar hing. De club wordt dezer dagen overgenomen door een rijke Texaan, EllisShort. Die wil een klinkende naam als manager.

Ook in Middlesbrough vielen de transfers tegen. De club gokte zwaar op de doorbraak van Afonso Alves, de duurste transfer uit de geschiedenis. Op zijn 21e trok Alves vanuit Brazilië naar Zweden en toen hij in 2006 naar Heerenveen kwam, bleek Alves een echte sensatie: in anderhalf seizoen en 39 competitiematchen scoorde hij 45 keer. Maar in Engeland lukt niks: van februari tot mei vorig seizoen zes goals, dit jaar slechts vier. Middlesbrough scoorde amper, met 28 goals blijf je niet in eerste klasse. Gareth Southgate liet al weten te zullen blijven. Van eigenaar Steve Gibson mag hij zijn beleid (jong, technisch vaardig en veelal zelf opgeleid, tegen Arsenal kwamen negen spelers uit de eigen jeugd) voortzetten.

Southgate is manager van Middlesbrough sinds 2006. Toen hij onlangs in de dug-out kroop voor de match tegen Newcastle zat aan de overkant al de achtste coach sedert die aanstelling. Dat zegt alles over de val van die club. Grote chaos, steeds weer andere beleidsbepalers (vier managers alleen al dit seizoen), een matige kern en een baas, Mike Ashley, die te weinig geld had voor transfers. Maar liefst zeventig procent van het budget gaat nu naar lonen.

Het verdict over de competitie is gevallen. Spelen volgend jaar Champions League: Man. United, Liverpool, Chelsea en Arsenal. Gaan naar de Europa League: Everton, Aston Villa en Fulham. Zakken: West Bromwich Albion, Middlesbrough en Newcastle.

England united, the world invited. Onder die naam werd vorige week maandag de campagne om het WK in 2018 naar Engeland te halen afgetrapt, in het bijzijn van onder meer Gary Lineker en David Beckham, die misschien naar Chelsea trekt als Carlo Ancelotti er trainer wordt. Opvallend: de Engelsen zien in de kandidatuur van Spanje en Portugal de grootste concurrentie, met op de tweede plaats Rusland. Van België en Nederland is er geen sprake. Naar aanleiding van de Cup Final eind deze week wordt een aantal stemgerechtigden uit Azië en Afrika naar Londen uitgenodigd.

Stiliyan Petrov, de 28-jarige Bulgaarse middenvelder, verlengde zijn verbintenis bij Aston Villa tot 2013. Petrov ruilde in 2006 Celtic voor Villa.

Nadat The News of the World foto’s afdrukte samen met een verhaal over een cocaïne- en cannabisaankoop door Roman Bednar werd de Tsjech door West Brom geschorst. De spits wil graag blijven. Hij maakte vorig seizoen in tweede klasse 17 goals in 22 matchen en dit seizoen zes in de Premier League. De club gaat de zaak onderzoeken. Carl Hoefkens, Pedro Pele en Jared Hodgkiss zijn einde contract en mogen gaan. Jay Simpson keert terug naar Arsenal, Ryan Donk naar AZ.

Fulham, dat er een goed seizoen op heeft zitten, deed nieuwe contractvoorstellen aan doelman Mark Schwarzer (35) en verdediger Brede Hangeland (27). De Fransman OlivierDacourt (34) mag vertrekken.

PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content