Sport/Voetbalmagazine praat elke week met een ambassadeur van SCOOORE! over zijn passie voor een eersteklasser.

Wat voor een club is Charleroi?

Manu Devos: “Een waar alles er erg menselijk en haast familiaal aan toegaat. Ik zou me als supporter niet goed voelen bij een topclub, waar de mensen elkaar niet meer persoonlijk kennen. Bij Charleroi staan de spelers nog dicht bij het publiek. Als je als fan eens een praatje wilt slaan, kan dat vrij gemakkelijk. De club moedigt dat gelukkig zelf ook aan. Zo heb je echt nog het gevoel dat club, spelers en supporters één eel vormen. Voor ons als supporters is dat enorm belangrijk.”

Hoe kijkt u terug op de periode met Abbas Bayat op de voorzittersstoel?

“Hoe minder we daarover zeggen, hoe beter. De eerste jaren onder hem waren heel goed, daarna ging het in alle opzichten steil bergaf. Misschien dat de degradatie naar tweede klasse geen slechte zaak was, want ze zat er eigenlijk al enkele jaren aan te komen. Ik heb de indruk dat de club opnieuw aan de beterhand is onder de nieuwe eigenaar (fitnessmagnaat Fabien Debecq, nvdr) en zijn team. Het voornaamste voor ons als supporters is dat we nu opnieuw duidelijke informatie krijgen van boven. De mensen voelen zich weer betrokken bij hun club en er is veel minder onderlinge discussie en negativiteit dan onder Bayat.”

Wie is uw favoriete Carolo van de afgelopen 10 jaar?

“Dat is zonder twijfel Bertrand Laquait, de Franse doelman die intussen bij Evian speelt. Hij heeft zeven jaar bij ons onder de lat gestaan en je kan wel zeggen dat hij ons een paar seizoenen haast op zijn eentje overeind heeft gehouden. Charleroi heeft wel meer Franse sterren gehad, maar die hielden zich vaak wat afzijdig. Iemand als Fabien Camus heb ik nooit persoonlijk gesproken. Cyril Théréau deelde wel handtekeningen uit, maar bleef niet hangen voor een praatje. Van Laquait kan ik met zekerheid zeggen dat hij ook naast het veld een schitterende persoon was. Veel jongeren spelen enkele weken goed en dan stijgt het onmiddellijk naar hun hoofd. Laquait heeft zich daar nooit aan laten vangen.”

Er zijn de afgelopen jaren weinig jongeren uit de streek rond Charleroi doorgebroken.

“Dat is een groot gemis. We zouden graag opnieuw aanknopen met het verleden en jonge boegbeelden uit de eigen streek zouden ons helpen om de identiteit van de Carolo’s nieuw leven in te blazen. Ik vind het wel een goede zaak dat we opnieuw in truitjes met zebramotief spelen, omdat dat ook aanknoopt bij onze traditie.”

Wat heeft Charleroi nodig om opnieuw een stabiele eersteklasser te worden?

“Het zou al een heel mooie zaak zijn als we erin zouden slagen de schuldenberg van Abbas Bayat weg te werken. Daarnaast zou ik ons graag zoals vroeger enkele ervaren patrons zien halen. Op dit moment moet Onur Kaya de rol van patron spelen, maar hij is ook nog maar 27. Het zou goed zijn als we weer een jongen als Tim Smolders hadden. Dat was iemand die de Belgische competitie goed kende en op wie je blind kon varen.”

DOOR JENS D’HONDT

“Hoe minder we over Bayat zeggen, hoe beter.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content