Bij het afscheid van Serge Baguet

© BELGAIMAGE
Jacques Sys
Jacques Sys Jacques Sys is een Belgische sportjournalist

Twee jaar geleden leek Serge Baguet darmkanker te hebben overwonnen. Uiteindelijk werd deze ziekte hem toch fataal.

Een grote prater is Serge Baguet nooit geweest. Veel meer een noeste werker die het liever met de pedalen toonde dan met woorden. Opmerkelijk was daarom de openheid waarvan hij plots blijk gaf toen hij twee jaar geleden door darmkanker werd getroffen. Het moest voor mensen een signaal zijn om zich bij darmproblemen meteen te laten onderzoeken.

De carrière van Serge Baguet bestond uit twee luiken: eerst was hij bij de profs een meeloper, nadien werd hij na een onderbreking van drie jaar een verdienstelijke subtopper. In de jeugd won Serge Baguet met sprekend gemak tientallen koersen, maar als prof wilde het aanvankelijk niet lukken. Hij toonde flitsen van klasse, maar bleek niet genoeg te kunnen afzien. Serge Baguet reed vijf jaar voor Lotto en één seizoen voor Vlaanderen 2002, maar op een etappezege in de Ronde van Limousin en de Ronde van Groot-Brittannië na bleef hij veelal in de anonimiteit. Dat botste met de instelling van de Oost-Vlaming. Hij zette eind 1996 de fiets op stal en ging als dakwerker aan de slag in het bedrijf van zijn schoonvader. Dat leven beviel hem best, het was de bedoeling dat bedrijf later over te nemen. Toen de Festina-affaire in 1998 uitbrak, kwam Baguet tot de vaststelling dat er in het peloton met twee snelheden werd gereden. De wielersport leek voor hem verleden tijd.

Tot Jef Braeckevelt, adjunct-ploegeider bij Lotto, hem eind 1999 overhaalde om het weer te proberen. Opnieuw in de ploeg waarvoor hij eerder al vijf seizoenen had gereden. Meteen groeide Baguet uit tot een subtopper. Hij won in 2001 onverwacht een Tourrit en viel Braeckevelt geëmotioneerd in de armen. Een ontroerend beeld van twee nuchtere mensen die zelden hun gevoelens toonden. Serge Baguet was helemaal terug. Hij werd nog derde in de Amstel Gold Race en tweede in Kuurne-Brussel-Kuurne. Met zijn zege in de Tourrit had hij een koe gewonnen, die hij naar België liet vervoeren.

Het hoogtepunt van zijn carrière beleefde de Oost-Vlaming toen hij in 2005 in Saint-Hubert nationaal kampioen werd. Hij versloeg in de spurt Kevin Van Impe. Vreemd genoeg werd zijn contract bij Lotto niet verlengd en dat ofschoon hij, in twee periodes, elf seizoenen voor deze ploeg had gereden. Baguet kon de overstap maken naar Quick-Step en groeide daar uit tot een gewaardeerde helper die zich in de wedstrijden nooit wegstak. Serge Baguet zou in de driekleur geen enkele wedstrijd winnen, maar er was niemand die hem dat kwalijk nam. Hij compenseerde dat door zijn onverdroten inzet voor de ploeg.

Na zijn carrière startte Serge Baguet een evenementenbureau, dat onder meer wielerstages in Spanje organiseerde. Tijdens een fietsvakantie in Spanje werd hij met hevige buikpijnen met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Toen bleek na een analyse dat er een tumor woekerde in zijn lichaam. Serge Baguet vocht tegen de ziekte, maar uiteindelijk verloor hij de strijd. Hij werd 47 jaar.

JACQUES SYS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content