Heb jij je vriendin je hand aangeboden om in te bijten toen ze moest bevallen?

“Nee, de geboorte van Vik was een nogal speciale situatie, hij kwam drie maanden te vroeg. We moesten in allerijl naar het ziekenhuis. Daar verliep de bevalling ook al niet supervlot. Dat kwam allemaal heel snel op ons af, echt kalm kun je op zo’n moment niet blijven. Uiteindelijk liep alles gelukkig goed af, dat is het belangrijkste. Vik is nu twee jaar en drie maanden en heeft al wat trekjes van zijn papa; hij is nogal hevig. Ik kon vroeger ook niet echt goed stilzitten.”

Ging jij als kind zingen op Driekoningen?

“Soms, al was ik geen getalenteerd zanger, nog altijd niet trouwens. Wij zongen eigenlijk meestal op oudejaarsavond, dan ging ik met vrienden rond in het centrum van Lier, waar we woonden. Dat was gemakkelijk, daar had je allemaal straten met rijhuizen. Het geld dat ik verdiende, stopte ik in mijn spaarpot, maar daar bleef het nooit lang zitten. Ik kocht er snoep mee, Playmobil en strips. Vroeger had ik hele collecties van De Rode Ridder, Kiekeboe en Urbanus.”

Werkte jij ooit nog met een antieke schrijfmachine?

“Ja, mijn vader is advocaat en zijn typiste had vroeger zo’n oud toestel. Als zij er niet waren, ging ik daar soms stiekem op tokkelen. Maar ik volgde nooit dactylo en ben dus ook op het vlak van typen niet bepaald getalenteerd.”

Wat is het mooiste knutselwerkje dat je op school maakte?

“Dat zal niks fameus zijn. Binnen de lijntjes kleuren lukte mij niet, op een lijn knippen ook al niet en als ik iets moest plakken, hing er meer Pritt aan mijn handen dan aan het blad. Daarom deed ik die knutselopdrachten niet graag, ik wist telkens vooraf dat het een ramp zou worden. Ook tekenen en muzikale opvoeding waren niet mijn favoriete vakken. De minder artistieke lessen lagen mij beter. Ik volgde moderne talen-wiskunde en ondervond nooit echt grote problemen. Met talen kon ik vrij vlot om en na mijn middelbaar volgde ik nog regentaat wiskunde-fysica-economie, omdat ook die drie zaken mij interesseerden. Weinig mensen zien het boeiende van fysica in. De meesten vinden het een martelgang om met die formules te werken, maar ik foefelde daar graag mee. Ik probeerde verschillende formules in elkaar te bouwen, of ik vormde de ene om en stak die dan in de andere … Tof.”

Van welke knappe vrouw had je graag eens les gekregen?

Jessica Biel. Ik vind het leuk dat ze sportief is en haar uiterlijk spreekt me aan. Bij vrouwen let ik in de eerste plaats op het gezicht. En op de nagels, ik heb liefst dat die proper en verzorgd zijn. Ik hou ook van mooi gevormde, elegante handen.”

Kun je goed een glas Duvel inschenken?

“Nog nooit geprobeerd. Ik drink geen alcohol. Niet uit principe, ik lust het gewoon niet. Ze zeggen wel dat je dat moet leren drinken, maar ik voel die behoefte niet. Meestal drink ik spuitwater, fruitsap of IceTea.”

Ben jij je gevarendriehoek al eens vergeten op de pechstrook van de autosnelweg?

“Ik moest die nog nooit bovenhalen. Gelukkig, want bij een autopanne kan ik sowieso niks alleen oplossen. Ik verving wel al een aantal keren een band, ik krijg mijn motorkap open, ik vul het oliereservoir en dat voor de ruitensproeiers bij, maar op het mechanische vlak ben ik een nul. Iemand in mijn familie haalt auto’s helemaal uiteen om ze nadien weer ineen te zetten, ik vind dat knap, maar mij interesseert het niet. Geef mij dan liever een boek. Op dit moment ben ik bezig in Duizend Schitterende Zonnen van Khaleid Hosseini. Ik vond De Vliegeraar al goed, maar verscheidene mensen zeiden me dat dit nog beter is. Vandaar.”

Roepen ze naar jou weleens dat je een kerkganger bent omdat jij de deur nooit dichtdoet?

“Dat overkomt me niet vaak, Miranda jaagt zich wel op als ik de wc-bril weer eens niet naar beneden gedaan heb. Ik begrijp dat.”

In deze rubriek komen dit seizoen Belgische sportfiguren uit verschillende disciplines aan bod.

KRISTOF DE RYCK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content