Nu al drie seizoenen op rij wordt er bij Oud-Heverlee Leuven geschiedenis geschreven. Bjorn Ruytinx, aanvaller en boegbeeld van OHL, geeft tekst en uitleg.

Pas op zijn dertigste kon Bjorn Ruytinx (32), die vorige week bijtekende tot 2014, een eerste maal van het topniveau in België proeven. Dat deed hij samen met Oud-Heverlee Leuven, in 2002 ontstaan uit een fusie van Daring Leuven, Stade Leuven en Zwarte Duivels Oud-Heverlee.Al negen jaar verdedigt El Toro de kleuren van de fusieclub, als enige speler uit de huidige kern maakte hij beide promoties van OHL mee. In 2005 via de eindronde van derde naar tweede klasse – Ruytinx stond toen samen in de spits met François Sterchele – en twee seizoenen geleden toen de Leuvenaars in extremis voorbij Lommel glipten en de titel pakten in tweede klasse. Met die promotie naar eerste schreef OHL een belangrijke passage bij in de eigen geschiedenisboeken. Het was immers van 1950 geleden dat er nog eens een Leuvense club in de hoogste afdeling uitkwam: destijds was na één seizoen het sprookje alweer uit voor Stade Leuven.

Wanneer Ruytinx vlak na de eindzege in groep B van play-off 2 in interviews spreekt van een derde historisch jaar op rij, is dat niet gelogen. Een overzicht.

1. 2010/11: promotie naar eerste

Bjorn Ruytinx: “Tussen 2008 en 2010 kenden we een mindere periode: er liepen veel Afrikanen rond en een pak testers passeerde de revue. Moeilijk om dan een goede basis te leggen in de voorbereiding. Dat was trouwens een van de redenen waarom Rudi Cossey – de trainer van wie ik het meest leerde – hier voortijdig opstapte.

“Toen Ronny Van Geneugden kwam, viel alles weer in zijn plooi. Hij nam een aantal jongens mee met ervaring en met de juiste groepsmentaliteit. Daarnaast konden we rekenen op de klasse van Jordan Remacle en Hamdi Harbaoui. Onze kampioensmatch was tegen Antwerp, in een volle Bosuil. Een topmoment.

“Bij de supporters betekende die promotie een ontlading. Een positief publiek dat snel groeide: van gemiddeld 2000 in tweede klasse naar gemiddeld 8000 nu. Het voordeel van OHL is dat alles doordacht gebeurt, via een stapsgewijze evolutie. Dat is niet altijd makkelijk bij een fusieclub. Je voelt ook dat de stad erachter zit. Louis Tobback is al van in tweede klasse een van onze trouwste supporters.

“De promotie naar eerste klasse zorgde ook wel voor vragen. Bijvoorbeeld voor mezelf: zou ik de stap hogerop zetten, of zou ik mijn vroegere job (Ruytinx werkte als magazijnier bij het Belgische leger, nvdr) weer opnemen? Zou ik wel genoeg speelkansen krijgen? Uiteindelijk ben ik heel blij dat ik de stap gezet heb. Iedereen droomt er toch van ooit eens in eerste klasse te spelen. Ik heb daar hard voor gewerkt.”

2. 2011/12: behoud in eerste

Ruytinx: “Het was een goeie zet om de kern uit tweede klasse grotendeels te behouden, omdat we op die manier in onze positieve flow bleven. Dat gevoel werd alleen maar versterkt door op de eerste speeldag in eigen huis te stunten tegen Anderlecht (2-1).

“Wat ik me ook nog goed herinner van die wedstrijd: opeens kregen wij een politie-escorte om met de bus van ons clubhuis naar het stadion te rijden. We hebben toen vanuit de bus foto’s en filmpjes gemaakt. Eerste klasse is een heel andere wereld, vooral de aandacht van pers en publiek.

“Op het veld lag de grootste aanpassing in de snelheid van uitvoering en de felheid in de duels. In tweede klasse kon je al eens een mannetje afhouden. In eerste klasse stoppen ze je dan meteen onder de grond. Maar al bij al kenden we een rustig seizoen. Bovendien kenden we het nodige geluk, zodat we op een diefje wonnen van Club Brugge en Anderlecht. Zes punten waar je niet op rekende, maar die in de eindafrekening wel een verschil maakten.

“In dat eerste seizoen op het hoogste niveau konden we ons profileren als giant killer. Wat ook wel een beetje in onze bedoelingen lag. Door – zeker voor eigen publiek – telkens met het mes tussen de tanden te spelen, creëer je een thuisreputatie en dwing je respect af bij de andere ploegen. Op een bepaald moment merkte ik bijvoorbeeld dat de kapitein van de tegenpartij bij de toss ervoor koos om ons te laten starten naar onze spionkop… Zo beducht waren ze voor onze fameuze tweede helft.

“Nadat ons behoud een feit was, zijn we met de hele groep rustig iets gaan eten en een stapke gaan zetten op de Oude Markt in Leuven. Dat hoort zo bij OHL, ik heb nooit anders gekend. Winnen of verliezen: ik zal na een wedstrijd altijd mijn ronde doen bij de supporters.”

3. 2012/13: winst in play-off 2

Ruytinx: “Opnieuw een vrij rustig seizoen. Met een heel goede periode in de heenronde waarin we net als vorig seizoen erg efficiënt voetbalden. Ibou trapte elke bal die hij kreeg binnen. We pakten 15 op 15, op een bepaald moment stonden we derde in het klassement. Maar we hebben een nuchtere groep, we wisten dat het niet zou blijven duren. Net zoals toen we na januari een mindere periode kenden. De supporters morden een beetje, dat had te maken met de thuiswedstrijden, waarin we het lieten afweten. Die mooie thuisreputatie van het jaar voordien ging op die manier een beetje verloren. Dat is wat mij betreft de enige smet op dit seizoen.

“Het is een geluk geweest dat we tot nog toe nooit voor het behoud hebben moeten knokken, maar ik ben daar vrij gerust in: de coach zorgt dat er altijd genoeg jongens in de groep zitten met een vechtersmentaliteit. Aangevuld met jongens als Ibou, die toch een supertransfer is gebleken.

We hebben op voorhand duidelijk gesteld dat we voor de eindzege in play-off 2 gingen. We leverden wisselvallige prestaties, het voetballend niveau liet de laatste weken te wensen over, maar we hebben ons doel bereikt, dat is het voornaamste.

“In de competitie hebben we tweemaal 1-1 gespeeld tegen Gent, maar play-off 2 is iets anders. Gent is nu een heel andere ploeg, met een nieuwe trainer. Er wordt in de kleedkamer weleens gelachen over Europees voetbal, maar in feite rekenen we daar niet op. Ik denk ook niet dat OHL daar al klaar voor is.

“Het komt eropaan telkens een volgende stap te zetten. We moeten ons spiegelen aan Lokeren of Zulte Waregem, de ambitie moet zijn om binnen een aantal jaren mee te doen in play-off 1.”

DOOR MATTHIAS STOCKMANS

“Dat we het in onze thuiswedstrijden wat lieten afweten, is de enige smet op dit seizoen.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content