AZ is vooralsnog de kampioen van de middenmoot.

Ajax mag volgend seizoen proberen via de voorronde een deelname aan de Champions League veilig te stellen. De ploeg van Henk ten Cate rekende afgelopen zondag in De Arena af met AZ (3-0), dat door defensieve missers opnieuw met lege handen staat. Het team van Louis van Gaal had de heenwedstrijd in de finale van de play-offs nochtans gewonnen met 2-1, maar kon die voorsprong niet vasthouden.

“Spannend”, zo luidde de commentaar van Ten Cate. “Als je aan alle doelstellingen voldoet, dan kan je zeggen dat je seizoen geslaagd is. We presteerden in de competitie beter dan vorig seizoen en plaatsten ons voor de Champions League.” De winst van de KNVB-beker, ook al tegen AZ, vond de coach minder belangrijk.

De ploeg uit Alkmaar slaagde er dus opnieuw niet in om een prijs te pakken. Van Gaal had tegen zijn gewoonte in behoudend gespeeld, ook al door de onbeschikbaarheid van Moussa Dembele. Ondanks de nederlaag bleef hij positief gestemd. “We beleefden een fantastisch seizoen. Maar dat kun je nu niet zien, omdat dit een grote teleurstelling is. We draaiden een geweldig jaar met een nieuwe ploeg. Alleen jammer dat er niets tastbaars overblijft.”

De conclusie is echter dat AZ de kampioen is van de middenmoot. Zodra het meespeelt met de echte toppers, gaat het mis. Nooit eerder in de geschiedenis van het Nederlandse voetbal verloor een club twee hoofdprijzen op de meet. Die tekortkoming is ook de clubleiding niet ontgaan. De tweede seizoenshelft speelde het zo geroemde avontuurlijke AZ al een stuk realistischer voetbal. Met als resultaat minder treffers voor én tegen. Dat was de eerste toegeving. Maar de tweede pijler waarop de club zich profileert, is de Nederlandse identiteit. Wie de agenda’s van de scouting ziet, kan echter nu al concluderen dat de aankopen voornamelijk over de grenzen worden gehaald. Het AZ van de puissant rijke voorzitter Dirk Scheringa lijkt dus een beetje op een puber die alles beter weet, maar gaandeweg de groei tot volwassene moet erkennen dat er in het echte leven andere wetten gelden.

FC Utrecht behaalde zijn toegangsbewijs voor de Intertoto, na een spannende tweestrijd met Vitesse. RKC speelt volgend seizoen dan weer in de Jupiler League, de Nederlandse tweede klasse, nadat VVV-Venlo in de beslissende wedstrijd met 3-0 te sterk bleek.

In het restant van de kwalificatiereeks voor Euro 2008 kan bondscoach Marco van Basten weer een beroep doen op Ruud van Nistelrooy. Een “goed telefoongesprek” met de aanvaller van Real Madrid klaarde de lucht tussen beide. De onderlinge wrevel is dus definitief verleden tijd.

Urby Emanuelson (Ajax) moest zich afmelden voor het EK onder 21. Hij kampt met oververmoeidheid. De afzegging is een nieuwe tegenvaller voor bondscoach Foppe de Haan, want ook Ibrahim Afellay, Evander Sno en Stijn Schaars kunnen door blessures niet in actie komen.

Eric Addo (28, ex-Club Brugge) blijft dan toch bij PSV. De Ghanese verdediger tekende een contractverlenging voor twee seizoenen. Hij speelt al acht jaar in Eindhoven. Ook middenvelder Otman Bakkal (22), die was verhuurd aan FC Twente, kreeg een nieuwe overeenkomst, tot 2010. NAC-middenvelder Mike Zonneveld (26) is de eerste aanwinst. Hij tekende voor vier jaar. Ook Tommie van der Leegte (30) van VfL Wolfsburg ging akkoord met een terugkeer. De middenvelder, die de opvolger moet worden van Phillip Cocu, kreeg een tweejarig contract. Trainer Ronald Koeman wil graag Cocu en Luc Nilis (als spitsentrainer) opnemen in de technische staf.

Kenneth Vermeer verdedigt volgend seizoen van Willem II, want de jeugdinternational wordt gehuurd van Ajax. De Amsterdammers legden met Erik Heijblok (28) van Haarlem al een tijdelijke vervanger als derde doelman onder contract tot 2008.

Joonas Kolkka (32, Feyenoord) verhuist voor twee jaar naar NAC.

Kwame Quansah (24, ex-Germinal Beerschot) voetbalt ook de volgende twee seizoenen bij Heracles.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content