Na Totti zegt ook Nesta af voor de nationale ploeg.

Twee weken na het definitieve afscheid van Francesco Totti kondigde ook Milanverdediger Alessandro Nesta (31) aan dat hij niet meer voor de Italiaanse nationale ploeg zal spelen. Ook voor de blessuregevoelige Nesta valt de Squadra niet meer te combineren met de talrijke verplichtingen voor Milan. Met bondscoach Roberto Donadoni heeft zijn besluit niets te maken, beklemtoonde de centrale verdediger, alleen het lichaam wil niet meer mee. Dat heeft almaar vaker rust nodig.

Nesta verzamelde 78 A-caps sinds zijn debuut tijdens Moldavië-Italië (0-3) op 5 oktober 1996. Op dat moment voetbalde hij al twee jaar en zes maanden in de Serie A met Lazio, de club waar hij opgroeide tot hij in 2002 weggekocht werd door Milan. Hij zat in de WK-selecties van 1998, 2002, 2006 en maakte het EK mee in 2000 (waar Italië Europees vicekampioen werd) en 2004.

Afgelopen jaar sukkelde hij veelvuldig met blessures. Na het WK probeerde hij het, in tegenstelling tot Totti, nog eens bij de nationale ploeg. Op 11 oktober 2006, meer dan tien jaar na zijn debuut, speelde Nesta zijn laatste interland. Italië won toen met 1-3 in Georgië.

Zijn grootste spijt was dat hij vorig jaar in Duitsland zijn ploegmaats vanaf de zijlijn de wereldbeker zag winnen. Nesta kwam aan de aftrap van de drie eerste wedstrijden maar viel tegen Tsjechië al na zeventien minuten uit met een liesletsel. Op 26 november moest hij weer geblesseerd van het veld, pas begin april draafde Nesta weer op. Het afgelopen seizoen speelde hij amper veertien duels.

Nesta’s afscheid weegt voor bondscoach Donadoni minstens even zwaar als dat van de andere geboren Romein, Totti. Aanvallers heeft Italië genoeg, ervaren verdedigers almaar minder. Naast het duo Fabio Cannavaro-Marco Materazzi (allebei boven de dertig) zijn er een paar aankomende spelers, maar geen echte sterkhouders. Met Nesta kon Donadoni probleemloos een driemansverdediging hanteren. Nu moet hij naar een andere oplossing zoeken. Op zaterdag 8 september moet Italië weer aan de slag voor een belangrijke EK-kwalificatiewedstrijd. Het ontvangt dan groepsleider Frankrijk, dat twee punten meer telt. Schotland is derde op één punt. Vier dagen later trekt de Squadra naar Oekraïne, vierde in de stand, maar met nog altijd uitzicht op kwalificatie. Op 22 augustus, drie dagen voor de start van de Serie A, oefent Italië nog in Hongarije.

Milan heeft zijn eerste aanwinst beet. De Braziliaanse spits Alexandre Pato komt voor 22 miljoen euro over van Internacional Porto Alegre, waar hij in november in het eerste elftal debuteerde. Pato, die op 2 september achttien wordt, mag pas vanaf 1 januari officiële wedstrijden spelen voor Milan : per jaar mag elke eersteklasser maar één niet-EU-speler aantrekken. In januari haalde Milan al Ronaldo.

Vorige week dinsdag werd de nieuwe kalender voor de Serie A en Serie B bekendgemaakt. Op 26 augustus ontvangt kampioen Inter thuis Udinese. Anthony Vanden Borre, met rugnummer 13, speelt met Fiorentina de Toscaanse derby tegen Empoli. De week daarop gaat Fiorentina op bezoek bij Milan. Gaby Mudingayi ontvangt met Lazio zijn ex-club, Torino. De nieuwkomers starten met thuisvoordeel : Juventus tegen Livorno, Genoa ontvangt Milan, Napoli krijgt Cagliari op bezoek. Op de elfde speeldag staat Juventus-Inter geprogrammeerd. Op 4 november ontvangt Lazio Fiorentina.

Er zijn dit jaar ook acht stadsderby’s : Sampdoria-Genoa komt al op de vierde speeldag (23 september), gevolgd door Torino-Juventus (30 september), AS Roma-Lazio (31 oktober) en Inter-Milan (23 december).

Ook in de tweede klasse begint de competitie op 25 augustus. Het Bari van Toni Sergeant en Jean-François Gillet ontvangt op de eerste speeldag Pisa, net gepromoveerd uit derde. Topper op de eerste speeldag is Bologna-Rimini. Voor de tweede match trekt Bari naar Rimini. De competitie in de Serie B, met 22 ploegen, eindigt op 1 juni 2008.

In de tweede voorronde van de UEFA Cup treft Sampdoria op 16 augustus het Kroatische Hajduk Split. Sampdoria bereikte het toernooi via de Intertoto.

Bij Lazio krijgt de Argentijnse doelman Juan Pablo Carrizo (23) waarschijnlijk zijn Italiaans paspoort niet op tijd om aan de derde voorronde van de Champions League, tegen het Roemeense Dinamo Boekarest, deel te nemen. In dat geval moet ouderdomsdeken Marco Ballotta aan de slag. Ballotta, sinds maart 43, staat voorlopig onder de lat. Hij debuteerde in 1990 met Cesena in de Serie A en kwam in 2005 bij Lazio, waar hij afgelopen seizoen nog elf matchen speelde.

GEERT FOUTRé

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content