Bluvn goan?

© BELGAIMAGE

Club Brugge raakte vorige week op twee manieren betrokken bij het voetbalschandaal. In West-Vlaanderen willen ze zo snel mogelijk opheldering.

Toen een speler van KV Kortrijk woensdagochtend al heel vroeg, het was pas iets over acht, op zijn club aankwam, trof hij er een onbekende op het secretariaat. Even verder zaten nog onbekenden. Politiemensen, die in de boeken snuffelden. Later hoorde hij via de sociale media dat ook andere clubs bezoek hadden kregen. Al snel besefte de man dat dit een zaak van grote omvang zou worden, die nog weken zal nazinderen.

Ook kampioen Club Brugge raakte betrokken, op twee manieren: de coach bracht een nacht in de cel door, en op de club nam de politie een aantal dossiers mee.

Witwassen, fraude, matchfixing, … de buzz in voetballand sloeg in een eerste fase alle kanten uit. En de verstomming was groot, naarmate meer bekend raakte. Of zoals iemand uit het blauw-zwarte kamp het verwoordde: ‘Als onze coach, die ik als mens zeer goed heb leren kennen en appreciëren, bij zoiets als matchfixing zou zijn betrokken, kruip ik zo ver mogelijk in het donkerste hol dat ik kan vinden.’

Dat hoefde niet. Welke feiten Ivan Leko exact ten laste worden gelegd, daarover moet de buitenwereld nog even in het ongewisse blijven, maar om matchfixing gaat het niet. Dat wisten ze donderdag al vrij snel in Brugge, nog voor het parket in de namiddag met een mededeling naar buiten kwam. Het gaat wat de coach betreft zelfs om zaken van voor zijn Brugse periode, vertelde zijn advocaat ’s avonds op televisie. In Brugge bevestigen ze dat, na een gesprek met de coach. Aan Leko om zijn problemen met de fiscus zo snel mogelijk te regulariseren. Hij is dezer dagen op dat vlak niet de enige, vanuit onder meer Spanje bereikten ons de voorbije maanden al heel wat verhalen. Er is duidelijk iets te veel aan ‘fiscale optimalisatie’ gedaan door diverse partijen in voetballand.

Junior Malanda eiste dat Mogi Bayat hem zou bijstaan. Club Brugge weigerde dat.

Leko werd vrijgelaten zonder voorwaarden. Dat was voor Club belangrijk. Met voorwaarden had kunnen inhouden dat de trainer geen contact mocht hebben met de voetbalwereld. Zoiets zou blauw-zwart opzadelen met de zoektocht naar een nieuwe coach. Je kan de assistenten Rudi Cossey en Edward Still wel even laten overnemen, zoals ze woensdag en donderdag deden, maar geen maanden aan een stuk, tot er een eventuele rechtszaak is. Zoeken naar een nieuwe coach hoeft uiteindelijk niet. Leko wekte in zijn onderhoud over zijn problemen met Club voldoende vertrouwen op dat men hem op basis van de beschikbare informatie kon bevestigen als coach. De Kroaat had het vrijdag intern kort over zijn wedervaren, ook tegenover de spelers, en ging dan aan het werk. Club, waar Vincent Mannaert ook de spelers kort toesprak, had al een vrij weekend gepland, er was dan tijd om even tot rust te komen.

Kaveh Rezaei

Het andere luik waarin Club, net als een reeks andere ploegen is betrokken, betreft een aantal transferdossiers. Dejan Veljkovic liet tijdens de zoektocht van Club Brugge naar een opvolger voor Michel Preud’homme de naam van ex-speler Ivan Leko vallen, al werd diens contract onderhandeld door Dragan Siljanovski, die vorige week ook in hechtenis werd genomen. Beiden werken samen. Uit dezelfde stal: Ivan Tomecak, Mats Rits (wiens carrière in Mechelen even in het slop zat omdat Olivier Renard niet in hem geloofde, maar werd gered door trainer Aleksandar Jankovic, een andere poulain van Veljkovic) en Karlo Letica.

Met Mogi Bayat deden ze in Brugge jarenlang geen zaken. Dat gebeurde naar aanleiding van zware problemen met de transfer van Nabil Dirar naar AS Monaco. Dirar was in het seizoen 2011/12 een van de beste spelers van Club Brugge dat onder Christoph Daum weer lonkte naar succes. De Marokkaanse Belg was daarin een bepalende figuur, maar eind januari wilde hij plots weg naar de toen nog in tweede klasse voetballende Franse club. Het afdwingen van die transfer is niet zonder slag of stoot gegaan. In Brugge trok men daarom een kruis door een verdere samenwerking met Bayat.

Dat kostte Club in 2013 een beloftevolle speler: met Zulte Waregem bereikte het een akkoord omtrent Junior Malanda, de verdedigende middenvelder. De speler eiste evenwel dat Mogi Bayat hem zou bijstaan. Club weigerde dat. Malanda verbrak die zomer zijn contract met Zulte Waregem en tekende bij het Duitse Wolfsburg.

Uiteindelijk verzoende Club zich toch met Mogi. Bart Verhaeghe ging in Brussel samenwerken met Mehdi en leerde er de dynamiek en werkkracht van diens broer appreciëren. Daarop zocht Mogi toenadering tot Michel Preud’homme, die daarop naar Brugge kwam. Mogi loodste vervolgens Obbi Oulare naar Watford en Anthony Limbombe naar Nantes. Dat laatste trouwens op eis van de speler, want Club had voordien een akkoord omtrent de flankaanvaller met het Engelse Huddersfield. Maar Limbombe wilde Mogi en Mogi wilde Nantes als bestemming.

Veel spelers kwamen niet naar Brugge via Mogi Bayat, want Club legt zijn rekrutering liever in handen van de eigen scouting. Mogi bracht vorige zomer wel Jérémy Perbet, toen Club plots in spitsennood was omdat Abdoulay Diaby niet fit was en het seizoensbegin van Wesley door een hersenvliesontsteking gehypothekeerd leek. Toen de Europese uitschakeling niet kon worden vermeden en beide spitsen iets sneller terug waren dan verwacht, vond Bayat voor Perbet ook weer snel een nieuwe club. Eind augustus al: KV Kortrijk.

En deze zomer was er via Mogi de komst van Kaveh Rezaei, de Iraanse spits die werd overgenomen van Charleroi. Met Mehdi Bayat bereikte blauw-zwart een akkoord op clubniveau. Wat de speler betreft, wees Charleroi hen door naar Mogi Bayat, met wie een – dixit Club – normaal commissieloon werd afgesproken.

Het kan wel dat die transfer nog een staartje krijgt. Een Iraanse zaakwaarnemer claimt immers dat hij en niet Mogi Bayat de zaken behartigt van de spits. De man overweegt verdere stappen. Vreemd in deze is dat de man bij de komst van Rezaei naar België al niet met de spits op de traditionele foto ging én dat ook in Charleroi zijn naam geen belletje doet rinkelen. Ook in Brugge kent met die man niet en werd met hem niet gepraat. Rezaei werd voor hen vertegenwoordigd door Mogi.

Licentiecommissie

Aan het gerecht om nu, na de huiszoekingen en clubbezoeken van vorige week, een en ander te onderzoeken. De zaak is in handen van een oude bekende in de voetbalwereld. De verantwoordelijke onderzoeksrechter, Joris Raskin, was de voorbije jaren immers lid van de licentiecommissie die elke boekhouding onderzocht, vooraleer een licentie toe te kennen. Ongetwijfeld heeft hij daar al een en ander gehoord.

Eind vorige week werd nog niemand uit Brugge gehoord voor enige bijkomende uitleg. Club liet al wel de betreffende dossiers door een extern bureau doorlichten op eventuele fouten. Dat bureau vond naar eigen zeggen geen sporen van onregelmatigheden. Afwachten of het gerecht er hetzelfde over denkt.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content