Geboren op 10 januari 1974

Woont samen met Ils Syen, vader van Saar en Wout.

Welk gevoel hou je over aan de onrusten in Frankrijk en België ?

“Eén van onbegrip. Het begon allemaal blijkbaar met twee mensen die werden geëlektrocuteerd na een achtervolging door de politie. Althans, zo luidt de offi- ciële versie. Ik snapte eigenlijk niet al te goed waarom die rellen in de buurt van Parijs oversloegen naar Brussel. Het verafschuwde me dat het moeilijk is om die jongeren tot kalmte te bedaren.”

Is het ook geen schreeuw om erkenning door die zogenaamde probleemjongeren ?

“Ja, als je ziet dat x-aantal procent onder hen werkloos is, dan weet je dat die mensen graag hun frustraties op de een of andere manier proberen te uiten. Maar om daarom wagens van onbekenden in brand te gaan steken, dat gaat toch te ver. Ik denk ook dat het maatschappelijke probleem verder gaat dan louter en alleen die Marokkaanse of allochtone jongeren. Maar als je in een bepaald land leeft en woont, moet je je toch houden aan de waarden en normen. Een beetje aanpassing is vereist om een goede integratie te bekomen.”

Ben je ooit in aanraking gekomen met drugs ?

“Nooit van mijn leven. Daar ben ik absoluut tegen. Ik hou mijn hart vast en hoop dat mijn beide kinderen daarover binnen enkele jaren hetzelfde denken als wij.”

Wat is jouw mening over doping ?

“Ik lees en hoor er veel over, vooral dan vanuit het wielermilieu. In de voetballerij heb ik nog met niemand samengespeeld die verdachte producten nam. Als ik me daartoe moet verlagen om nog mee te kunnen, stop ik er liever direct mee. Topvoetbal, met 70 tot 80 wedstrijden op een seizoen, kan clean worden gespeeld mits een goede begeleiding en voldoende rustperiodes. Maar de Ronde van Frankrijk kan je niet alleen op water, brood en pasta rijden. De inspanningen die zij leveren, zijn bovenmenselijk. Je moet sowieso vitamines en voedingssupplementen inschakelen. Maar waar ligt daar de grens ?”

Ben je al gekwetst geweest door een spreekkoor ?

“Nee, want ik ben tijdens de wedstrijd volledig geconcentreerd, waardoor ik die slogans gemakkelijk naast me kan neerleggen. Mensen die dat roepen, hebben toch iets gemist in hun opvoeding.”

Waarom kom je in het topvoetbal geen homo’s tegen ?

“Goeie vraag. Ik ken er persoonlijk geen, hoewel ik her en der toch wel wat geruchten opvang. Maar zolang die jongens zich niet outen, kan ik daar ook niet verder op ingaan. Iedereen heeft het recht te doen en te laten wat hij wil, zolang dat niet storend werkt.”

Waar heb je Ils leren kennen ?

“In een discotheek, via een gemeenschappelijke vriend. We hebben er ooit aan gedacht te trouwen. Maar na het overlijden van onze vaders vonden we dat de charme wat weg was. We zijn nu elf jaar samen, hebben twee kindjes en zijn gelukkig. Dan hoeft dat papiertje ook niet meteen.”

Hou je van familiefeestjes ?

“In beperkte kring liever. Ik heb een heel goede band met mijn familie en schoonfamilie. Als de achterneven en -nichten er dan nog bijkomen, verliest het toch iets van zijn waarde. Maar ik ben heel gehecht aan een goede familieband.”

Waar was je op 11 september 2001 ?

“Ik lag in het Nederlandse Driel op de bank te slapen, toen mijn toen hoogzwangere vriendin me wakker maakte met het nieuws. Ze zei : ‘Ik denk dat de Derde Wereldoorlog is uitgebroken.’ Ik heb ook met afschuw naar die beelden gekeken.”

Wat is je levensmotto ?

“Gezond blijven, genieten van het leven en er het maximale proberen uit te halen.”

Geloof je in leven na de dood ?

“Ik ben katholiek opgevoed, maak voor en na een wedstrijd wel een kruisteken, maar ik ben ervan overtuigd dat reïncarnatie niet bestaat. Gedaan is gedaan. En als ik toch ooit mag terugkeren, dan liefst als mezelf.”

FRéDéRIC VANHEULE

‘IK GELOOF NIET IN REïNCARNATIE, MAAR ALS IK TOCH OOIT MAG TERUG- KEREN, DAN LIEFST ALS MEZELF.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content