Volgens het parket in Brussel loopt er geen gerechtelijk onderzoek naar onregelmatigheden bij de transfer van Silvio Proto van La Louvière naar Anderlecht. Volgens Pietro Allatta zijn die er wel geweest. Dat bazuint hij overal uit en dat is ook wat hij de onderzoekers tijdens diverse verhoren vertelde, echter zonder de bewijzen aan te dragen. Want, argumenteerde hij theatraal tegenover zijn ondervragers, met een onderzoeksrechter, Sylvania Verstreken, die supporter is van Anderlecht, maakt hij zich geen illusies over wat zijn onthullingen te wachten staat : verticale klassering. Ook in een twee uur durend onderhoud vorige week met redacteur Pierre Danvoye weigerde Allatta zijn bom boven te halen.

Anderlecht betaalde La Louvière officieel een miljoen euro voor Proto. Daarvan stortte de club van Filippo Gaone 350.000 euro door naar Mecanair, een Luxemburgse spookfirma waarop Allatta zijn makelaarsactiviteiten factureert. Sinds zijn veroordeling in een zaak van koppelbazerij, opgelopen in 2000, mag Allatta tien jaar lang geen bedrijfsmandaten bekleden. De bestuurders van Mecanair zijn z’n dochter en de man die zijn villa in Chapelle-lez-Herlaimont bouwde en die de onderzoekers geen zinnig woord kon vertellen over voetbal en makelarij. Het adres in Dudelange is tegenwoordig Allat-ta’s domicilie.

Allatta’s probleem is dat het gerecht tijdens het onderzoek in de zaak- Zheyun Ye zijn financiën minutieus uitploos. Aangezien de ‘Togolese’ makelaar geen bankrekeningen meer heeft in België, werden die van zijn argeloze vader, Mecanair en Kit Car Management (op naam van zijn ex-vrouw) geblokkeerd. Zo kon Allatta niet aan de 350.000 euro die zijn eenzame grote slag als kleine makelaar hem had opgeleverd. Dus zou de arme man op Gaone en Laurent Denis zijn afgestapt, maar geen haar op hun hoofd dat eraan dacht hem wat toe te stoppen, temeer daar het gerecht ook hen op de huid zit. Waarna hij bij Herman Van Holsbeeck zou hebben aangeklopt, die niet begaf onder de chantage en tegen wie alleszins voorlopig niets hard te maken valt. Waarna Allatta ten slotte de media voor zijn kar spande.

Stootte het gerecht dus op niets ten laste van Anderlecht, Bergen en Beveren lijken minder goed weg te komen. Beide clubs kwamen via het onderzoek naar Allatta’s handel en wandel in het vizier. In tegenstelling tot wat hij vorige week in de media verklaarde, heeft Jean-Claude Verbist wel degelijk aan de onderzoekers bevestigd dat Allatta hem tijdens de eindronde van de tweede klasse in het seizoen 2001/02 heeft benaderd om wedstrijden te ‘arrangeren’. Verbist was toen clubmanager van Bergen. Behalve Allatta duikt ook de naam van Staf Blanckaert op. Blanckaert is vaak in één adem genoemd met Bart De Bruyne en Maurice Cooreman, van wie de namen geregeld voorkwamen in dossiers van mensenhandel en die al van de bondslijsten werden geschrapt wegens poging tot omkoping. Blanckaert werd na de uitschakeling van Ingelmunster tegen Bergen juichend in een innige omhelzing gezien met verscheidene spelers van Ingelmunster. Geconfronteerd met de bewijzen van druk telefoonverkeer tussen hen en Blanckaert kort voor de wedstrijd, zonder dat zij in de jaren voordien of nadien ooit contact hadden, hielden de betrokken spelers vol dat het om gesprekken over een mogelijke transfer ging.

Via Kit Car Management vond het gerecht dan weer facturen van 60.000 euro voor scouting die Allatta voor Beveren zou hebben verricht. Allatta echter verklaarde tegenover de onderzoekers langs zijn neus weg dat het een manier was om met ontloping van fiscale en sociale lasten achterstallig loon van zijn speler Olivier Suray, in 2000/01 bij Beveren, te recupereren. Ook Suray zou dit schoorvoetend hebben toegegeven. In Beveren houdt men vol dat het om scouting ging. Helaas slaagt de club er maar niet in daar nog bewijs, in de vorm van een scoutingverslagje, van terug te vinden.

Met Zheyun Ye heeft het uiteindelijk nog weinig te maken, maar om het Belgische en internationale voetbal beter te begrijpen is het allemaal van een ongekende rijkdom.

DOOR JAN HAUSPIE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content