Vorige week vrijdag maakten de Europese voetbalbond UEFA en de politie van het Duitse Bochum samen bekend dat een 200-tal wedstrijden in negen landen vervalst zijn. Zeventien personen zouden al zijn opgepakt. De betrokken landen zijn Oostenrijk, Bosnië, Hongarije, Slovenië, Kroatië en Turkije (allemaal eersteklasseduels) en Duitsland, Zwitserland en België (tweede klasse). Achter de vervalsing zou een groot crimineel netwerk schuilgaan, aangevoerd door Milan en Ante Sapina. Beide Kroatische broers uit Berlijn waren eerder al de spilfiguren in het Duitse gokschandaal uit 2005, waarbij scheidsrechter Robert Hoyzer betrokken was. Zowel Hoyzer als de Sapina’s gingen daarvoor in de cel.

In België zouden zeventien wedstrijden uit de EXQI League het voorwerp uitmaken van het onderzoek. Zeker UR Namen, inmiddels naar de derde klasse gezakt, is daarbij betrokken. Voor bondsprocureur René Verstringhe is dat bijzonder vervelend: in november 2008 werd hij al gewaarschuwd door Namenvoorzitter Jean-Claude Baudart dat er mogelijk iets aan de hand was met wedstrijden van zijn club. Verstringhe voerde geen onderzoek. Secretaris-generaal Jean-Marie Philips zegt daarvan niet op de hoogte te zijn geweest. “Daar weet ik, door de scheiding der machten, niets van”, zegt hij. Philips zegt ook nooit een brief van Baudart te hebben ontvangen, zoals die beweert. “Ik heb geen weet van zo’n brief aan mij.”

Door de slechte beurt die Verstringhe eerder ook maakte in het gokfraudeschandaal rond Zheyun Ye, lijkt de UEFA niet geneigd het nieuwe dossier op zijn bord neer te leggen. In de lijn daarvan ligt de beslissing van de KBVB dat Verstringhes adjunct Marc Rubens voortaan het woord zal voeren in dit fraudedossier. Mogelijk zorgt dat nog voor problemen. Rubens is procureur in Hasselt, waardoor hij alsnog verplicht is een proces-verbaal op te stellen bij een geval van private omkoping. Zo zou het dossier toch weer bij het federale parket terechtkomen. Net dat wil de UEFA vermijden.

‘Enkele vreemde nederlagen’

In Namen reageert Jean-Claude Baudart rustig op de hele zaak. Sinds mei is hij geen clubvoorzitter meer. “Toen ik over dit nieuwe schandaal vernam uit de pers, dacht ik niet eens aan Namen”, zegt hij. “Mocht het toch zo zijn, zou ik diep teleurgesteld zijn. Maar ik heb lang genoeg in het voetbal gezeten om nergens nog verrast over te zijn.”

Wat Mogi Bayat en Nicolas Dervisaj hem vorige herfst precies vertelden, zegt hij zich niet precies meer te herinneren. “Dat drie, vier wedstrijden bizar waren verlopen, geloof ik.” Opmerkelijk is dat Baudart zich vorig seizoen tijdens de winterstop openlijk vragen stelde bij de relatie tussen zijn verdediger Michaël Blanc en de Italiaanse investeerdersgroep rond Fabio Cordella. Hij deed dat na “enkele vreemde nederlagen”. Blanc was door Namen gehuurd van Sporting Charleroi. Die winterstop, na een half seizoen al, verhuisde hij naar FC Brussels.

Als reactie op de verdachtmaking nam Cordella fel Blancs verdediging op zich in de Waalse media. Baudart noemde de Italiaan toen ook “een leugenaar”. “Maar daarmee heb ik niet gezegd dat hij ook wedstrijden zou vervalsen”, verduidelijkt de ex-voorzitter nu zeer formeel. “Dat heb ik nóóit gezegd.”

Baudart verklaarde destijds dat hij op het Italiaanse spoor was gezet door “een andere club uit de tweede klasse”. Welke club wil hij nog steeds niet zeggen. “De persoon die het me zei, werkt daar ondertussen niet meer.” Vermoedelijk gaat het om Olympic Charleroi. Cordella kent Alibhai Aziz, sinds 2004 de sterke man bij Olympic. Tot vorig seizoen was Julie Taddei daar manager. Zij is de ex-vrouw van Jean-Marc Guillou, van wie Aziz een vennoot was in Ivoorkust.

Clubs schorsen spelers

Ondertussen vallen in het buitenland de eerste spelersnamen in het wijdvertakte gokschandaal. De voorzitter van VfL Osnabrück (Duitsland) gaf toe dat een speler van zijn club financiële en psychologische hulp krijgt wegens grote schulden bij een goksyndicaat. Een andere speler van Osnabrück sprak afgelopen zaterdag voor de wedstrijd tegen Borussia Dortmund II voor het hele stadion zijn onschuld uit. FC Thun (Zwitserland) schorste een speler nadat hij was ondervraagd door de politie en ook FC Gossau (Zwitserland) zette een van zijn spelers voor onbepaalde tijd op non-actief. Volgens de voorzitter heeft hij bekend te zijn benaderd door een (nog niet nader genoemde) ploegmaat om een wedstrijd van hun team te vervalsen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content