Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Club Brugge heeft vorige week zijn defensie op twee plaatsen versterkt. CleberSonda is een Braziliaanse linksachter van achttien, die een alternatief moet kunnen vormen voor Michael Klukowski, en Ryan Donk (23) is de zo fel gezochte centrale verdediger die Jeroen Simaeys in staat moet stellen een rij op te schuiven naar het middenveld. Cleber krijgt rugnummer 17, Donk 18.

Voor Adrie Koster is Donk, die maandagavond officieel werd voorgesteld, geen onbekende. Koster werkte met de Amsterdammer bij RKC. Al na zeven (!) wedstrijden in het eerste elftal van Waalwijk was AZ echter van de kwaliteiten van de 1,92 meter grote verdediger van Surinaamse afkomst overtuigd. In 2006 verhuisde hij naar Alkmaar. Twee jaar later trok hij naar Engeland, op uitleenbasis. Geen direct succes. De verdediging van West Brom was een zeef en Donk kon de gaten niet dichten. Hij keerde terug naar AZ, dat hem nu naar Brugge laat vertrekken.

‘Bonk, bonk, hier komt Donk.’ Dat spandoek hingen de supporters van AZ wel eens aan het hek bij een wedstrijd van hun team. Toen hij naar AZ kwam, had hij nog geen enkele profwedstrijd gewonnen. Donk, wiens stijl altijd als flegmatiek wordt omschreven, heeft er immers een vreemde opleiding op zitten: toen hij twaalf was, toonde Ajax zich geïnteresseerd. Maar ma en pa Donk waren tegen. Ze wilden dat hun zoon een normale jeugd had. Dus ging hij voetballen op amateurvelden in Amsterdam. Bij AVV Zeeburgia, dat er, althans volgens zijn website, prat op gaat de beste Amsterdamse jeugd te hebben, maar deze zomer wel even zonder veld dreigde te vallen. Tegelijk maakte Donk de school af. Hij volgde een opleiding tot brood- en banketbakker. Over die periode: “Als je tot je achttiende bij de amateurs speelt, weet je dat het waarschijnlijker is dat je bakker wordt dan voetballer.”

RKC zou er evenwel anders over oordelen. Marcel Brands, nu AZ, haalde Donk naar Brabant. Erwin Koeman sprak evenwel nooit met hem, Donk moest wachten tot diens opvolger Koster hem liet spelen. Diezelfde Koster wilde hem nu bij Brugge.

‘Flegmatiek’ blijft Donks tweede voornaam, ook naast het veld, maar inmiddels is daar iets aan toegevoegd: ‘meedogenloos’. Toen het bij AZ iets te snel ging, en hij geen bal zag, reageerde Donk door Shota Arveladze hard aan te pakken. Waarop Louisvan Gaal hem er vriendelijk op wees dat “de bal spelen ook een optie was.” Tot slot nog een opmerkelijke quote van de aanwinst van Club: “Ik trap tegenwoordig met alle liefde een bal in de tribune.” We zijn benieuwd. S

PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content