Tim Wiese hekelt bondscoach Joachim Löw.

De flegmatieke doelman van Werder Bremen schreef zichzelf af voor de Duitse nationale ploeg. Tim Wiese (25) kwam tot dat besluit nadat bekend raakte dat hij niet tot de vier goalies behoorde die door bondscoach Joachim Löw werden uitgenodigd voor een fitnesstest, het EK-kwalificatieduel tegen Wales én de oefeninterland tegen Roemenië vorige week. Behalve de drie keepers uit de vaste kern ( Jens Lehmann van Arsenal, Timo Hildebrand van Valencia en Robert Enke van Hannover 96) werd immers ook het jonge, aanstormende talent Manuel Neuer (20) van Schalke 04 opgeroepen.

“In plaats van iemand zoals ik, die wekelijks op topniveau speelt en al drie jaar in de Champions League of de UEFA Cup uitkomt, kiest de technische staf voor een doelman die bij een middenmoter speelt, een andere die invaller is en iemand die nog niet eens een volledig seizoen op het hoogste niveau uitkwam”, foeterde hij in Sport Bild. Het lijkt een hoogst ongelukkig en emotioneel standpunt, want Wiese bedankt terwijl hij nog nooit werd geselecteerd. “Kennelijk pas ik niet bij de nationale ploeg, zolang ik niet met de stroom meevaar. Het is dan ook vrij eenvoudig : zolang Joachim Löw bondscoach blijft, is de Mannschaft voor mij geen optie.”

Het is al lang geen geheim meer dat Wiese geldt als een lastig, egocentrisch persoon. Aan zijn kwaliteiten als doelman werd nooit getwijfeld. Löw, die graag experimenteert met zijn invallers, vindt dat de uitlatingen van Wiese niet door de beugel kunnen. “Wij denken dat het niet zo verstandig is om publiekelijk zo negatief over collega’s te praten”, reageerde hij op de klaagzang van Wiese. “Die uitspraken waren ondoordacht en getuigden van weinig respect. Het is geen kwestie van sympathie en antipathie, maar vooral van prestaties. Dat blijft onze maatstaf om spelers op te roepen.”

Wiese hoeft alvast niet op eerherstel te rekenen. Christian Wörns, de verdediger van Borussia Dortmund, verdween in de aanloop van het WK van 2006 volledig uit beeld na kritiek op het selectiebeleid van de bondscoach.

Duitsland, met Timo Hildebrand in doel en uitpakkend met het spitsenduo Patrick HelmesLukas Podolski, won in Keulen voor 44.500 man een oefeninterland tegen Roemenië met 3-1. Bernd Schneider, invaller David Odonkor en Podolski scoorden.

Carsten Ramelow treft het niet. De aanvoerder van Leverkusen onderging een meniscusoperatie, de derde ingreep op een jaar tijd. Trainer Michael Skibbe gaat ervan uit dat hij de verdedigende middenvelder eind oktober kan recupereren.

In de Bundesliga maakte afgelopen vrijdag de eerste keer een vrouw haar opwachting als vierde scheidsrechter. De 28-jarige Bibiana Steinhaus, die fluit sinds 1999, vervulde die functie bij het competitieduel tussen Borussia Dortmund en Werder Bremen.

Vincent Kompany (21) kon afgelopen weekend met Hamburger SV in Frankfurt maar 43 minuten meespelen. De Rode Duivel viel uit met een adductorenletsel.

Mathias Abel (26), een verdediger van Schalke 04, liep een zware knieblessure op. Hij heeft zeker een half jaar nodig voor zijn herstel van een gescheurde kruisband in zijn rechterknie.

De Braziliaan Diego is een van de grote smaakmakers in de Bundesliga. Werder Bremen wil het contract van de middenvelder, dat afloopt in 2010, graag openbreken.

Giovane Elber, ondertussen al 35, keert terug naar Bayern München. De Braziliaan, die in het verleden als aanvaller furore maakte en op zeven seizoenen tijd in 260 duels 133 keer scoorde, begint een nieuw leven als scout. Hij zal vooral in Zuid-Amerika op zoek gaan naar jong talent.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content