In het begin van het seizoen vertelde je dat je het tijd vond om misschien eens iets anders te proberen dan de Belgische competitie. Betekent dat dat je je laatste wedstrijden voor Lokeren aan het afwerken bent?

Boubacar Barry Copa: “Dat is niet zeker. Het enige wat vaststaat, is dat mijn contract in juni afloopt. Ik beslis niet, God beslist. Hij zal de beste beslissing nemen voor mij en mijn familie. Alles kan. Ik ben 34, maar ik voel me nog uitstekend.”

In de eerste play-offmatch tegen Club Brugge pakte je geen bal en nadien speelde je tegen Standard of je leven ervan afhing. Mag dat wel, de competitie zo vervalsen?

“Niks vervalsen! Dat heeft daar niks mee te maken! In elke play-offwedstrijd hebben we geprobeerd om mooi voetbal te brengen en dat is gelukt, zelfs in Brugge. Maar op sommige avonden lukt alles en op andere loopt alles mis. Tegen Brugge ging het niet, tegen Standard wel. En dus krijg je heel uiteenlopende resultaten. De motivatie is er altijd, dat hebben we bewezen tegen Zulte Waregem, dat nog niet verloren had. Nu moeten we wel eerlijk zijn en toegeven dat we tegen Club Brugge nog in de zegeroes van de bekerfinale verkeerden. Dat is ook menselijk: je hebt een trofee, je bent al geplaatst voor Europees voetbal… Dat speelt in de hoofden. Maar we zijn snel weer met beide voeten op de grond terechtgekomen.”

Peter Maes doet in Lokeren wat Frankcy Dury bij Zulte Waregem doet. Waarom denkt men dat Maes zou kunnen slagen bij Anderlecht terwijl Dury mislukt is in Gent?

“Ik kan de situatie van Peter Maes in twee woorden samenvatten: zijn parcours. Kijk naar zijn evolutie, dat is een voorbeeld voor velen. Hij heeft honger en houdt alle touwtjes in handen. Francky Dury is een grote trainer, maar heeft misschien weinig geluk gehad bij AA Gent. Maes zou op z’n minst een kans moeten krijgen bij een topclub. Hij is slim genoeg om zijn trainingsmethodes aan te passen.”

Jean-Marc Guillou zegt dat Lierse over drie of vier jaar voor de titel zal meespelen met een meerderheid van spelers uit zijn Académie. Hoe zou dat mogelijk zijn als hij daar niet eens in geslaagd is met die enorm begaafde Ivorianen van Beveren?

“Men begrijpt hem verkeerd. Hij wil de boodschap meegeven dat hij qua spelniveau, met de spelers die hij al een aantal jaren opleidt, hoopt te concurreren met de topclubs. Hij heeft in Ivoorkust al bewezen waartoe hij in staat is en ook bij Beveren heeft hij dat getoond. En ik weet zeker dat Jean-Marc Guillou nu nog beter is dan indertijd bij Beveren. Als ik Théo Bongonda, een speler die uit zijn opleidingscentrum komt, bezig zie bij Zulte Waregem, en wanneer ik zie dat een aantal jongeren dit jaar wat speelminuten gekregen heeft bij Lierse, dan denk ik dat het er veelbelovend uitziet en dat er wel iets kan kloppen van zijn voorspelling.”

Als jij in de plaats was van Marc Wilmots, wie zou jij dan als derde doelman meenemen naar het WK?

“Dat zeg ik niet, dat is iets dat ik voor mezelf houd… Silvio Proto? Ik bewonder hem. SammyBossut? Hem ook. Koen Casteels? Ik leef met hem mee. Hij behoort tot de grote groep internationals die zich blesseerden voor een eindronde. Dat is het slechtst denkbare moment. Maar het heeft geen zin om met het oog op Brazilië met de handrem op te gaan spelen. Neem nu mijn geval: de avond voor de vriendschappelijke wedstrijd tegen België loop ik een contractuur in de kuit op door gewoon uit mijn bed te komen! Persoonlijk zou ik het interessant vinden mocht de derde doelman van de Rode Duivels gekozen worden uit een Belgische ploeg, dat geeft de competitie wat meer aanzien. Als Jelle Vossen mee zou mogen, vind ik dat goed, idem voor Pelé Mboyo, Laurent Ciman, Anthony Vanden Borre en anderen. Dat toont aan de hele wereld dat er hier een back-up voorhanden is voor al die toppers die in de grote competities spelen. Marc Wilmots en zijn staf zullen alleszins een goede keuze maken, want ze hebben een heel goeie kijk op de zaak. Ik zie Wilmots voortdurend opduiken in de Belgische stadions, indrukwekkend!

Boubacar Barry, bijgenaamd ‘Copa’, is doelman van Sporting Lokeren OV en is met Ivoorkust geplaatst voor het WK in Brazilië.

DOOR PIERRE DANVOYE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content