Koller moet FC Nürnberg redden.

De Duitse bekerwinnaar had de nodige moeite om Jan Koller, inmiddels al 34, los te weken bij AS Monaco. In eerste instantie wilden de Monegasken immers niet meewerken aan een transfer van de 83-voudige Tsjechische international, die op anderhalf jaar tijd goed was voor twaalf doelpunten in 50 competitiewedstrijden. Uiteindelijk volstond een transfersom van één miljoen euro. De oud-spits van onder andere Lokeren en Anderlecht is geen onbekende voor de Bundesliga. Hij speelde van 2001 tot 2006 bij Borussia Dortmund, waarmee hij in 2002 kampioen werd. “Jan is de teamspeler bij uitstek, hij blijft een speler op wie een club zijn toekomst kan bouwen”, verklaarde Michael Meier destijds.

Dat criterium geldt blijkbaar nog altijd, want trainer Hans Meyer wou de targetman er absoluut bij om straks tegen de degradatie te strijden. “Koller is niet alleen twee meter en drie centimeter groot, hij heeft daarnaast ook een ijzersterk gestel en een uitstekende mentaliteit. Jan is het prototype van de prof: onbaatzuchtig en met een uitstekende werkethiek. Het zijn kenmerken die bij een aanvaller vaak ten koste gaan van zijn productiviteit, maar dat geldt niet voor Koller.”

FC Nürnberg definitief uit het slop halen, dat is de voornaamste opdracht tijdens de terugronde. De ploeg ondervond de laatste maanden te veel last van de combinatie Bundesliga-Europees voetbal én verloor met de langdurig geblesseerde spits Robert Vittek ook nog eens een sleutelspeler. Koller moet nu aan de zijde van de Griek Angelos Charisteas (27), die 2,3 miljoen euro kostte maar zich moeizaam kan doorzetten, brokken maken. Meyer rekent duidelijk op de ervaring van zijn Tsjechische clan, met ook nog doelman Jaromir Blazek en aanvoerder Tomás Galásek.

De Franken kunnen zich geen misstappen veroorloven. “Wij moeten nu vooral economisch en sportief denken”, verklaart Michael Adolf Roth, sinds 1994 voorzitter en rijk geworden in de textielindustrie. “Twee internationale topspitsen samen, het moet gewoon lukken”, stelt sportief directeur Martin Bader dan weer. “Kijk naar Bayern München. Daar klikt het ook tussen Luca Toni en Miroslav Klose.”

In de achtste finales van de DFB-Pokal won Bayern München dankzij een treffer van titularis Daniel Van Buyten met 2-5 bij het Wuppertal (III) van onze landgenoot Michael Lejan. Borussia Dortmund schakelde Werder Bremen uit (2-1), tweedeklasser Hoffenheim (met oud-Moeskroenspits Ba) won met 2-1 van Hansa Rostock. De overige uitslagen: Alemannia Aachen (II)-1860 München (II) 2-3, RW Essen (III)-Hamburger SV 0-3, CZ Jena (II)-Arminia Bielefeld 2-1 (n.v.), amateurs Werder Bremen (III)-VfB Stuttgart 2-3, VfL Wolfsburg-Schalke 04 1-1 (5-3 n.p.).

Borussia Dortmund brak de overeenkomst van coach Thomas Doll (41) open tot 2010. Op dertien maart 2007 werd de oud-international aangeduid als opvolger voor Jürgen Röber. Alexander Bade (37, SC Paderborn) werd ingehaald als stand-in voor doelman Marc Ziegler.

De gewezen Mexicaanse international Martin Vasquez (44), nu nog assistent-coach bij Chivas, wordt vanaf volgend seizoen de assistent van Jürgen Klinsmann bij Bayern München. In 2004 werkte hij samen met de Duitse coach Sigi Schmid bij LA Galaxy, toen Klinsi daar als sportief raadgever fungeerde. Middenvelder Andreas Ottl (22) liet zijn overeenkomst openbreken tot 2011. Ondertussen werd er door Ottmar Hitzfeld voor de spelers een gedragscode opgesteld.

Publiekslieveling Gerald Asamoah (29), in de belangstelling van Hannover 96, verlengde zijn overeenkomst bij Schalke 04 tot 2011.

Werder Bremen betaalde 4,5 miljoen euro aan Schalke 04 voor de overgang van jeugdinternational Mesut Özil (19), die tot 2011 tekende en wordt aangezien als opvolger van Diego.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content