Bouwwerken Genk

© belgaimage

Als laatste hervatte kampioen KRC Genk vorige woensdag de trainingen. Krijgt de nieuwe trainer Felice Mazzu op tijd de puzzel in mekaar?

Zo’n 150 nieuwsgierigen wachten aan de rand van het C-veld achter de Luminus Arena de 27 spelers op die op woensdag 27 juni om half elf komen aansjokken voor de eerste training van KRC Genk. De oefensessie zal twee uur in beslag nemen. De grote namen werden, al dan niet in afwachting van een verder verblijf of een vertrek naar een andere bestemming, maandag verwacht. De zes spelers die op het EK U21 aanwezig waren sluiten op 8 juli aan, de drie internationals die aan de slag zijn op de Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landenbeker – Ally Samatta, Joseph Aidoo en Jhon Lucumí – volgen pas op 15 juli.

Bij Charleroi ging ik, behalve in het eerste jaar, elke zomer aan de slag met een groep die ik kende. Hier ontdek ik iedereen.’ Felice Mazzu

Om al die afwezigen op te vangen zijn voorlopig veertien beloften aan de kern toegevoegd, waaronder Luca Oyen, zoon van ex-Genkie Davy Oyen (die ook bij PSV en Anderlecht speelde), en BryanLimbombe, de jongste van de Limbombebroers.

Dieumerci Ndongala arriveert wat later om met een kine een individuele training af te werken. Neto Borges revalideert na een rugblessure binnen in de fitnessruimte.

De nieuwe trainer Felice Mazzu staat al voor half elf op het veld, met een blauwe pet, samen met zijn vernieuwde technische staf. Nog niet iedereen herkent hem. De meeste bezoekers zijn gewezen mijnwerkers, die ervaringen uitwisselen. Een jonge fan met een truitje van Leandro Trossard moet op zoek naar een nieuw idool. Trossard, de duurste uitgaande transfer van Genk ooit met 20 miljoen euro, tekent diezelfde dag zijn contract in Brighton.

Er zijn naast de clubmedia en de fotografen vier journalisten op het evenement afgekomen, waaronder één Franstalige. Langs de lijn klinkt evenveel Italiaans als Nederlands. Rond elf uur neemt het aantal aanwezigen drastisch af. Enkelen zijn langs de lijn om hun eerste indrukken gevraagd door Radio 2, en dat wordt om half één uitgezonden.

Mazzu Time

Het eerste uur observeert Mazzu vanaf de zijlijn aan de overkant van de gradins hoe fysiektrainer Ruben Peeters en zijn assistenten Domenico Olivieri en de nieuwkomers Tom van Imschoot en Denis Dessaer de training leiden, terwijl de vier doelmannen met keepertrainer Guy Martens een apart programma afwerken. Naast de vertrekkers Philippe Clement en Johan Van Rumst ontbreekt in vergelijking met vorig jaar Jos Daerden. Hij kreeg van het bestuur het voorstel voor een andere functie en beraadt zich daar nog over.

Het laatste deel van de eerste training is het Mazzu time. Duidelijk hoorbaar, in het Engels, sinds een paar jaar de nieuwe voertaal op KRC Genk. Dat kan haast niet anders, met al die buitenlanders, al merkt een toeschouwer op dat dat in Nederland toch wel anders is. Zelfs bij de drie topclubs daar is de voertaal op training Nederlands.

Na de training nemen de trainers en Sébastien Dewaest, getipt als mogelijk aanvoerder, ruim de tijd om met de pers te praten en met wie dat wil op de foto te gaan.

Glimlachend stapt Mazzu af op wie naar hem wuift, terwijl zijn nieuwe assistenten zich voorstellen. Denis Dessaer (35) was vier jaar zijn aanvoerder bij White Star Woluwe, en is een perfect tweetalige Brusselaar. Voor Tom Van Imschoot (37) is het even wennen, vergeleken met het Lommel waar hij de afgelopen twee jaar afwisselend werkte als technisch directeur en als T1, nadat hij in 2016 de schoenen aan de haak hing. In zijn Lommelse jaren had hij vaak contact met Genk, dat bij de Noord-Limburgers regelmatig spelers op uitleenbasis onderbracht en met Van Imschoot evaluatiegesprekken voerde. Aan een vierjarig verblijf als voetballer bij RAEC Mons hield hij een deftige kennis van het Frans over.

Theo Bongonda was na  de rust de blikvanger in  de oefenwedstrijd tegen Eendracht Termien.
Theo Bongonda was na de rust de blikvanger in de oefenwedstrijd tegen Eendracht Termien.© belgaimage

Hij praatte een avond met Mazzu over diens filosofie en kreeg net als vele anderen de voorbije dagen bij Genk een goed gevoel bij de nieuwe coach. Van Imschoot: ‘Toen ik na dat gesprek buitenging, had ik het gevoel dat we er samen iets gaan van maken. Hij is echt een heel warm mens.’

Mazzu zelf moest niet lang nadenken om het verschil tussen zijn nieuwe situatie bij Genk met het trainerschap bij Charleroi te omschrijven: ‘Bij Charleroi ging ik, behalve in het eerste jaar, elke zomer aan de slag met een groep die ik kende. Hier ontdek ik iedereen. De spelers die kampioen werden ken ik, de jongeren helemaal niet. Maar ik ga hier met een open geest aan de slag en geef hen allemaal een gelijke kans.’

Verder voelt hij zich meer dan voldoende gesteund. ‘Ik ben hier niet de achttiende keuze, nadat de zeventien eerste kandidaten afzegden. Het bestuur heeft meteen voor mij gekozen, in de wetenschap dat ik nog geen Nederlands ken. Maar dat komt.’

Vooraf wist hij dat een aantal sterkhouders in een eerste fase zou ontbreken, en dat hij pas op 15 juli enigszins zicht zal hebben op zijn kern. Maar ook dan worden het nog maanden waarin van alles kan gebeuren. Vorig seizoen verkocht Genk Omar Colley aan Genoa en moest het, na het openbreken van het contract van Leandro Trossard, enkel bibberen wanneer de aanbiedingen voor Sander Berge binnenliepen, en hopen dat niemand voor 31 augustus de optie in het contract van Alejandro Pozuelo lichtte. Beiden bleven, al was een vertrek van Berge nooit veraf.

Dit seizoen is behalve aan Trossard ook aan Berge en Samatta beloofd dat de club bij een goed bod wil meewerken aan een vertrek, en is de kans groot dat ook Malinovski een vertrek forceert.

Mazzu, die om dagelijkse lange verplaatsingen te beperken alvast een appartement in Genk betrekt terwijl zijn gezin in Charleroi achterblijft, en van zijn 25 vakantiedagen er slechts vijf vrij nam, nam met technisch directeur Dimitri de Condé vooraf alle mogelijke scenario’s door. Al voor zijn komst wist hij dat de kans groot was dat een aantal sterkhouders na de titel weg zou willen.

Gesloten trainingen

Op de tweede Genkse trainingsdag zijn er maar zes toeschouwers opgedaagd voor de ochtendtraining en dat is maar goed ook. De geplande open training is namelijk de avond tevoren omgezet in één achter gesloten deuren. Van de elf trainingen in de eerste twee weken gaan er slechts vijf met open deuren door, heeft Mazzu de avond tevoren beslist. Daarmee hanteert Genk nog niet het strenge regime van Felices favoriete club Juventus, dat het afgelopen seizoen geen enkele open training hield, maar het geeft voorlopig wel een ander signaal dan de vorige seizoenen, toen enkel de dag voor de wedstrijd de deuren dichtbleven.

’s Middags komen Dimitri de Condé en hoofd scouting Dirk Schoofs in het Themacafé lunchen. Ze drinken een koffie met uitbater Dirk Medved. Medved was exact dertig jaar geleden dé uitgaande transfer bij KRC Genk na het eerste fusiejaar. Hij voetbalde zich als jonge verdediger in de gunst van René Vandereycken die net als debuterend trainer KAA Gent terug naar eerste klasse had gebracht. Samen met een ander jong talent van Genk, Rudy Janssens, maakte hij de overstap naar Gent. Weet hij nog hoeveel Gent toen voor hem betaalde?

Ja, dat weet Dirk Medved nog: acht miljoen.

Geen euro’s, maar franken. Omgerekend was dat 200.000 euro. Niet veel geld voor een speler die later nog voor Club Brugge en Standard zou voetballen en 26 keer voor de Rode Duivels uitkomen, waaronder op het WK 1994.

Vakantie heeft De Condé deze zomermaanden niet gepland. Hij had voorzien dat het hectisch zou worden, al was hij met de cel scouting al maanden aan de slag om te anticiperen op een gedeeltelijke uittocht. Donderdag stapte even voor de middag ook de nieuwe aanwinst Stephen Odey het stadion uit. De 21-jarige Nigeriaanse spits komt over van FC Zürich. Het is al de derde inkomende transfer, na Theo Bongonda en de 17-jarige Zweedse beloftevolle aanvaller BenjaminNygren. Afgelopen weekend legde ook de Colombiaanse verdediger Carlos Cuesta (20), kapitein van de U20 van zijn land en eerder in beeld bij Ajax, zijn medische testen af. Daarmee is het voorlopige huiswerk betreffende de inkomende transfers voor Dimitri de Condé af, al hoopt hij in augustus nog een speler uit Polen te kunnen strikken. ‘Alleen als nog een sterkhouder vertrekt, halen we een vervanger.’

Felice Mazzu is in gedachten verzonken. De puzzel die hij moet leggen, is complex.
Felice Mazzu is in gedachten verzonken. De puzzel die hij moet leggen, is complex.© belgaimage

Eerst moet De Condé deze week al zijn overredingskracht bovenhalen om ten minste een of meer sterkhouders die maandag terugkeerden te overtuigen om met Genk de Champions League te beleven. Net zoals ze vorig jaar allemaal naar elkaar keken, en de één na de ander besliste om te blijven nadat eerst Trossard bijtekende, lijkt het nu een vallende reeks dominosteentjes te zullen worden.

Derby

Negen kilometer is het van de Luminus Arena in Waterschei, langs Winterslag en het stadscentrum naar de deelgemeente Termien, waar de landskampioen zaterdagmiddag zijn eerste oefenwedstrijd afwerkte. Een echte Genkse derby, tegen de ploeg uit derde amateur, aangevoerd door ex-profvoetballer Tomas Daumantas (ex-Beveren, Schalke en Club Brugge). Ondanks de onmogelijke temperatuur van 35 graden zijn zo’n 900 nieuwsgierigen opgedaagd die in de tribunes en achter de reclameborden zo veel mogelijk de schaduw opzoeken.

Felice Mazzu stelt voor en na de rust telkens tien andere veldspelers op. Alleen de beloftevolle doelman Maarten Vandevoordt mag de negentig minuten volmaken. Die krijgt alvast een paar keer de kans om zijn kunnen te tonen.

Van de drie aanwinsten komt de Nigeriaan Odey niet in actie. De Zweed Nygren speelt de eerste helft. Bongonda, Genks duurste aankoop ooit, als opvolger van de naar Union Berlin vertrokken Deense spits Marcus Ingvartsen, is na de rust de blikvanger. Van de bekende namen van de kampioenen treden enkel Sébastien Dewaest, Dieumerci Ndongala, Joseph Paintsil en Zinho Gano aan. Doelman Danny Vukovic kijkt het vanaf de zijlijn aan. De kampioenen en de twee nieuwkomers worden aangevuld met een lading piepjonge beloften, onder wie twee spelers die amper een paar dagen eerder een eerste profcontract tekenden. Centrale middenvelders Xander Lambrix (19) en de amper 15-jarige Pierre Dwomoh mogen elk een helft voor hun rekening nemen en debuteren met het eerste.

Speelgelegenheid is er ook voor de drie spelers die (voorlopig) terugkeerden van een uitleenbeurt. Het zijn de nu al erg bedrijvige rechterflankspeler Benson Manuel (ex-Mouscron), linksback Amine Khammas (ex-FC Den Bosch) en Dante Vanzeir. De aanvaller die na de rust als diepe spits twee keer scoort, presteerde vorig seizoen sterk bij tweedeklasser Beerschot Wilrijk, en kan op de interesse van verschillende clubs rekenen. Deze week praat zijn entourage met Genk, waarbij het vooral over speelkansen zal gaan. Als Vanzeir verneemt dat hij nog wat geduld moet hebben, is de kans groot dat hij opnieuw verhuist, al dan niet terug naar Beerschot.

Op Termien spelen ook een paar aanwinsten van vorig seizoen die toen weinig aan bod kwamen: de Kroaat Ivan Fiolic en de Roemeense verdediger Vladimir Screciu die al in de voorbereiding van vorig seizoen kort na zijn komst geblesseerd uitviel.

Het is op het veld puffen onder deze temperaturen, tot Genk, dat twee keer in zijn vaste 4-3-3 van vorig seizoen aantreedt, na een droge 0-0-ruststand toch vijf keer scoort om in de slotfase nog twee goals toe te staan (2-5).

Deze week kan Felice Mazzu een paar meer bekende namen inpassen, maar pas na de terugkeer van de laatste internationals na het trainingskamp in het Noord-Limburgse Horst krijgt hij zijn laatste mannen terug. 15 juli, dat is amper elf dagen voor de competitiestart in 1A op 26 juli. Het enige positieve punt in zo’n stapsgewijze en langgerekte puzzelperiode is dat Genk zich niet moet plaatsen voor de Champions League en dat Mazzu de tijd krijgt om de puzzelstukjes op hun plaats te leggen.

Op 29 augustus kent de Belgische kampioen zijn drie tegenstanders in de poulefase. Op 17 of 18 september wacht in die topcompetitie het grote examen voor Genk, én voor zijn nieuwe trainer. Ook daarom verkocht de kampioen nu al 16.000 abonnementen. Die hebben namelijk voorrang voor de Europese wedstrijden. Daarin willen ze ook wat zien. Met de nog verwachte verschuivingen en de bouw van een nieuwe aanvallende as wordt dat een uitdaging van jewelste.

‘Roeslan wil echt weg’

De eerste gesprekspartner werd de afgelopen dagen Roeslan Malinovski. Die kondigde eerder al aan absoluut te willen vertrekken, ook al haakte Atalanta Bergamo, dat ook Champions League speelt en 12 miljoen bood, af omdat het de vraagprijs van Genk (20 miljoen) te hoog vond. ‘Vaststaat dat Roeslan echt weg wil. Er zijn meerdere gegadigden die hem willen’, vatte Sergej Serebrennikov, voormalig middenvelder en makelaar van zijn landgenoot afgelopen weekend de situatie samen. De Condé hoopte afgelopen weekend om Malinovski te overtuigen nog een jaar te blijven. Ook Felice Mazzu, een goeie peoplemanager, wil de Oekraïner overtuigen om als leider op het middenveld Genk door de Champions League te loodsen. ‘Maar een speler die echt weg wil, heb ik geleerd, moet je ook laten gaan. Zo iemand tegen zijn zin houden heeft geen enkele zin.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content