Michel Pavon loodste tegen Club Brugge een team van jonge twintigers naar de kwartfinales van de Uefacup.

Bordeaux heeft met een bende twintigers de nieuwste ‘boys band’ van het Franse voetbal in huis. Club Brugge heeft wellicht onvoldoende ingeschat wat er op dit ogenblik op het voetbalvlak allemaal in de Franse wijnstad gebeurt. De voorgaande jaren spendeerde Bordeaux heel veel geld zonder evenwel zijn ambities helemaal waar te kunnen maken. Dat leidde trouwens tot de vervanging van coach Elie Baup door Michel Pavon. Die opteerde in principe voor verjonging, maar voegde er meteen aan toe dat hij niet voor namen wilde kiezen, maar voor spelers in vorm. En dat bleken precies de ‘youngsters’ te zijn, die stilaan weer doen denken aan de periode waarin Zinédine Zidane, Christophe Dugarry en Bixente Lizarazu het goede weer maakten en Bordeaux na een lang parcours in de Intertotobeker naar de finale van de Uefacup loodsten. Hoewel Michel Pavon in eerste instantie slechts als een overgangspaus werd beschouwd, lijkt hij stilaan op weg om voor dezelfde begeestering te zorgen als toen.

Televisiezender M6 is als hoofdaandeelhouder van de club zelfs heel tevreden met de keuzes van Pavon. Niet alleen omdat de loonmassa bij de club daardoor gevoelig is gedaald, maar ook omdat twintigjarigen het typische doelpubliek zijn van de zender. Een en ander zorgt voor een geslaagde wisselwerking tussen club, spelers en fans. Het drietal Rio Mavuba, Marouane Chamakh en Pablo Francia behoort samen met Marc Planus tot de sterkhouders van dit nieuwe team dat zich allerminst onder de indruk toonde van het Brugse krachtvoetbal. Sommigen onder hen hebben trouwens al voor hetere vuren gestaan. Zo zag Rio Mavuba op 8 maart 1984 het levenslicht op een boot met vluchtelingen die de vreselijke burgeroorlog in Angola probeerden te ontlopen. Twintig jaar later heeft hij nog steeds het statuut van politiek vluchteling, maar is hij uitgegroeid tot een van de revelaties van het seizoen. Vierentwintig uur na zijn prestatie op het veld van Club Brugge werd hij voor het eerst opgeroepen voor de nationale Franse beloftenploeg. (PB)

LAURENT BLANC ging uiteindelijk niet in op het voorstel om technisch directeur te worden van OM. Hij zag voor zichzelf een rol als manager op zijn Engels, maar het clubbestuur is van oordeel dat José Anigo het team goed coacht. VIOREL MOLDOVAN scoorde sinds zijn terugkeer naar Nantes elf keer in negen wedstrijden. SAINT-ETIENNE kreeg voor het tweedeklasseduel tegen Clermont liefst 27.000 toeschouwers over de vloer. OLIVER KAPO ruilt aan het einde van het seizoen Auxerre voor Juventus. (PB)

TOPSCHUTTERS : 1. Cissé (Auxerre) 20 goals ; 2. Drogba (Marseille) 17 goals ; 3. Frau (Sochaux) 15 goals ; 4. Pauleta (PSG), Frei (Rennes) 13 goals.

PB

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content