Giovane Elber mag niet weg bij Bayern München.

Vorige week hervatte Bayern München de trainingen onder grote mediabelangstelling. Vooral de Peruviaan Claudio Pizarro vormde het middelpunt van de belangstelling. Hij moet straks samen met Giovane Elber (30) voorin het nieuwe Zuid-Amerikaanse koningskoppel vormen. De concurrentie belooft bikkelhard te worden, maar alleen de Braziliaan lijkt een certitude te vormen in het sterrengezelschap van Ottmar Hitzfeld.

Sinds afgelopen seizoen lopen ze in het Zuid-Duitse Beieren wild van de Braziliaanse topschutter. Met Elber als onbetwistbare gids mocht de grote supportersschare in Duitsland immers genieten van nieuw Duits en Europees succes. Elber koppelt techniek, souplesse en snelheid aan een ongekend Torinstinct.

Giovane Elber werd geboren in de Zuid-Braziliaanse provinciestad Londrina. Op vijfjarige leeftijd trapte hij voor het eerst tegen een bal. In tegenstelling tot vele andere voetballende leeftijdgenootjes, die in de sloppenwijken of langs de vele kilometers strand met voetbal opgroeiden, leerde Elber de fijne knepen in een klein zaaltje van de sporthal in zijn geboortestad. Door het spelen op de kleine ruimte en de snelheid van het zaalvoetbal beschikte Elber al snel over een fabelachtige techniek en een perfect gevoel voor positie. Juist die eigenschappen onderscheidden hem van vele andere jonge voetballers. Het leverde hem op zijn negentiende een transfer naar het grote AC Milan op.

Elber kwam er als onervaren talent niet aan spelen toe. De aanvaller werd uitgeleend aan het Zwitserse Grasshoppers Zürich, waar hij zich voor het eerst kon laten gelden. Tussen 1992 en 1994 liet Elber in 48 competitieduels liefst 32 goals noteren en gold hij als de absolute publiekslieveling. Een transfer naar het ambitieuze VfB Stuttgart was het logische gevolg van zijn dadendrang. Het werd een succes : bij de Schwaben was de technisch vaardige spits goed voor 41 treffers in 87 competitiewedstrijden.

Rekordmeister Bayern München toonde begrijpelijkerwijze interesse. Elber hapte toe en tekende in 1997 een vierjarig contract. Hij groeide al snel uit tot een van de meest constante spitsen sinds jaren bij de Zuid-Duitsers. In de honderd competitiewedstrijden die Elber tot dusverre voor Bayern speelde, liet hij maar liefst 53 doelpunten aantekenen. Die totalen hadden veel hoger uit kunnen vallen als Elber in maart 1999 niet zwaar geblesseerd was geraakt aan zijn knie. De international (twaalf interlands, zeven goals) moest toen de slotfase van het kampioenschap aan zich voorbij laten gaan. Hij miste ook de cruciale duels in de Champions League, waaronder de verloren finale tegen Manchester United. Geen wonder dat de Braziliaan dit seizoen zo gebrand lag op sportieve revanche. (FV)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content