P atrick Ogunsoto, topschutter van de club en op een haar na van de competitie, sloeg vorige winter Russische belangstelling af en deze zomer kwam er geen noemenswaardige interesse. Hij bleef – met veel goesting overigens – bij Westerlo. Herman Helleputte daarentegen liet de club vertrekken. Hij werd vervangen door Jan Ceulemans, die er voor hij naar Club Brugge vertrok, zes jaar trainer was. Hij wordt bijgestaan door Frank Dauwen en Danny Vlayen. Barry Hulshoff moet een betere doorstroming van de jeugd verzekeren. Verder maakte Westerlo ook werk van een betere medische en fysieke begeleiding, wat blessures zou moeten voorkomen.

VERDEDIGING

Ronny Gaspercic kampte de hele voorbereiding met de naweeën van twee meniscusoperaties. Jan Ceulemans heeft vertrouwen in zijn doublures, Jonathan Ruttens (meer ervaren) en Yves De Winter (de betere voeten), maar begint om de stress van een slechte start te vermijden de competitie toch liever met een ervaren doelman. Raakt Gaspercic niet fit, dan wordt naar een alternatief uitgekeken.

Rechts achteraan moet Günther Vanaudenaerde meer concurrentie en stabiliteit brengen, want Marc Wage-makers bleek het voorbije seizoen niet altijd even constant op die positie. Centraal is er ervaring met Stef Wils en Nico Van Kerckhoven en een jongere garde met VladimirDimitrovski en Wouter Corstjens, waarbij Wils overigens de enige níét hoofdzakelijk linksvoetige is. Links achteraan blijft Bernt Evens de speler met het ongetwijfeld grootste strijdershart van de ploeg. Hij speelt niet altijd even academisch, maar durft wel naar voren te gaan.

MIDDENVELD

Nabil Dirar liet zich na een sterk seizoen het hoofd niet gek maken en tekende voor drie jaar bij. Dirar, technisch goed en behalve als aanvallende rechterflank ook als spelverdeler te gebruiken, zag zich alleen door over- belastingverschijnselen – hij voetbalde tot 5 juni met de Marokkaanse beloften – gedwarsboomd in de voor-bereiding. Jeffrey Ntuka gaf te kennen te willen vertrekken en kwam daarom nu bij de beloften. Dat maakt van Emmanuel Sarki (snelheid in de eerste meters) en Wagemakers (meer lengte) het voornaamste alternatief op rechts.

Centraal moet uit Wim Mennes, Tom Van Imschoot (linksvoetig) en Mi- chael Modubi een duo gevormd worden. Zowel Mennes, vorig seizoen een tijd geblesseerd, als Modubi, de van Chelsea gekomen Zuid-Afrikaan die zich ondertussen goed ontwikkelde, is evenwel niet van de snelste. Van Adalberto (verdedigend) en MosesAdams (aanvallend) mag voorlopig niet meer verwacht worden dan dat ze zich paraat houden om in te vallen. Wil het met het loopvermogen van de inmiddels 31-jarige kapitein Jef Delen niet lukken op links, dan houdt Ceulemans Rachid Farssi achter de hand. Farssi speelde bij Eupen links achteraan in een 4-5-1 en is dus ook op de hele linkerflank bruikbaar. Hij zag zijn voorbereiding ontsierd door een ontwrichte schouder. Wouter Scheelen is tenger gebouwd, kan op links maar is eerder een centrale speler die scorend vermogen kan bijbrengen door uit de tweede lijn te komen.

AANVAL

Met Joris Van Hout is er voorin een targetman bijgekomen als concurrent voor de vorig seizoen lang geblesseerde Bart Van den Eede. Al bleek Van Hout in de voorbereiding in tegenstelling tot Van den Eede, die er al langer is, nog te zoeken naar de juiste positie om zich in het spel te integreren. Van Hout is de beweeglijkste en kopbalsterkste van de twee – en dus met de lange bal aan te spelen. Van den Eede het linksvoetige en krachtiger type. Toon Vervoort is een jonge targetman uit eigen streek.

Patrick Ogunsoto blijft de meest productieve spits van Westerlo, dat met Dieter Dekelver, destijds bij Cercle meer vanaf de rechterkant spelend, een bijsluitende en vaak van de zijkant komende spits kan opstellen. De bedoeling blijft om beweeglijkheid te creëren rond Van Hout of Van Den Eede.

CONCLUSIE

De kernspelers van Westerlo zijn dit seizoen onderling veel competitiever dan ze de voorbije jaren gewend waren bij de club, want Westerlo trok spelers aan maar deed er nauwelijks van de hand. De positie van Ronny Gaspercic baarde door aanhoudende vochtophoping in de knie zorgen in de voorbereiding.

Door Raoul De Groote

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content