Hoewel Genk en Heusden-Zolder aan hun laatste wedstrijd begonnen als tweeëntwintig nonkels op een communiefeest, werd het in de tweede helft nog een beetje genietbaar. Maar door zelf te verliezen (2-3) en de winst van Charleroi degradeert Heusden-Zolder toch.

Het duel tussen beide aan elkaar gelieerde clubs was typerend voor Heusden-Zolder dit seizoen : het stond 2-0 voor, maar slaagde er niet in die voorsprong vast te houden. Trainer PeterBalette : “Het is niet altijd het aantal mensen dat je voor de bal hebt staan dat telt. Dat geef ik toe. We willen het altijd iets te voetballend doen. Onze spelers neigen daar iets naar, vind ik. Tegen Genk kregen we bijvoorbeeld op een gegeven moment tot drie keer toe de kans om een bal te ontzetten, maar dat lukte ons niet en we gingen na de rust met te veel volk voor de bal lopen, hoewel ik niks aan de opstelling gewijzigd had. Ploegen die zeiden : ‘We bouwen achterin alles dicht’, hebben daar winst uit gehaald. Wij hadden daar, vind ik, de spelers niet voor. Het verschil tussen ons en Charleroi zit gewoon in de power. Wij hadden telkens iets te veel balcontacten nodig, iets te veel breiende voetballers, geen verdedigende middenvelder met… ( balt vuist). Ik wist dat we het achterin moeilijk zouden krijgen.”

Dat manco legde Heusden-Zolder met 68 het meeste tegendoelpunten van eerste klasse in de korf. De te late komst van Ngom Camara, het mislopen van Soley Seyfo, die alleen de winterstage meedeed en het vertrek van Eric Matoukou naar Genk smoorden hoop op beterschap in de kiem. Hoewel hij tegen de beslissingen van Genk jegens Seyfo en Matoukou contractueel niks kón doen, maakt het Balette onbehaaglijk. “Ik verwijt mijzelf iets, ja. Dat moet. Ik had het zover niet mogen laten komen. Soms heb ik misschien niet agressief genoeg gereageerd, ben ik te gelaten geweest. Omdat wij niet de middelen hadden om redders in nood binnen te halen, moesten we versterkingen halen met prestatiegerichte contracten, waarvan sommige ervaren spelers ontgoochelden om ons stabiliteit te geven. Ik geef eerlijk toe dat ik totaal leeg ben. Maar ik geef me niet gewonnen : ik weet dat ik het aankan. Ik laat nog van mij horen.”

Zondagnamiddag om drie uur kreeg voorzitter StinHusson van zijn Genkse collega Jos Vaesen het voorstel om al het sportieve, dus ook de sportieve staf, te laten beheren en bekostigen door Genk. Genk kan in dit geval zijn beloften in tweede klasse en op eigen veld laten trainen en voetballen. Husson : “Maar je verkoopt je ziel.” Het alternatief voor Heusden-Zolder was zelf overeind trachten te blijven en op Beringen gaan spelen. Zijn beloften zou Genk in dit geval bij derdeklasser Tongeren onderbrengen, waardoor Heusden-Zolder alleen wie niet in een van de drie kernen terecht kan van Genk zou kunnen lenen. Husson : “Dat is dus niet het beste van het beste.”

Maandagavond legde Husson de keuze voor aan de negenkoppige raad van beheer, sponsors en jeugdverantwoordelijken van Heusden-Zolder.

door Raoul De Groote

‘Ik weet dat ik het aankan. Ik laat nog van mij horen.’ (Peter Balette)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content