FEESTDIS

Is het naïef dat een liefhebber verwacht dat de beslissingen in de Belgische sport genomen worden door bekwame mensen met een hart voor sport? Ja, dat is zeer naïef. Wie bijvoorbeeld onze voetbalbond nog maar een beetje kent, weet al langer dat het in de top van de sportwereld vooral een kwestie is van meelopen, je hoofd vooral niet boven het maaiveld uitsteken en genieten van buitenlandse tripjes in vijfsterrenhotels. Het vele geld dat naar de federaties stroomt – sport is big business – zorgt er immers voor dat de heren in de eretribunes niets te kort komen. Misschien is het niet meer dan menselijk dat je in zo’n situatie probeert zo lang mogelijk aan de feestdis te blijven zitten. Neem nu Renno Roelandt, ondervoorzitter van het BOIC en als geneesheer een naam in de internationale dopingbestrijding. Een respectabel man, zou je denken. Een autoriteit. Tot hij op een zomeravond in Peking van z’n sokkel valt (dronken, volgens getuigen) en een paar voetballers van Nigeria uitmaakt voor ‘vuile zwarten’. Enkele maanden later wordt hij door ex-spurter Erik Wijmeersch beschuldigd van het aanzetten tot dopinggebruik. Beschamend genoeg moest Roelandt schoorvoetend toegeven dat hij racistische uitlatingen had gedaan ‘in het heetst van de strijd’, en dat hij ‘inderdaad graag eens een glaasje drinkt’, en dat hij ‘met Wijmeersch wel eens over groeihormoon had gepraat’, weliswaar ‘in andere tijden’. De ethische commissie van het BOIC sprak zich unaniem uit over de zaak: Roelandt moest uit zijn functie worden gezet. En dan komt de uitspraak van het BOIC: de ondervoorzitter mag blijven, maar wordt ‘krachtdadig terechtgewezen’. Ocharme. Na de ‘krachtdadige terechtwijzing’ spreekt Roelandt in de pers van ‘een over-winning’. Zijn postje is gered. Dat hij hiervoor een gereputeerde advocaat nodig had, lijkt voor een pitbull als Roelandt de normaalste zaak van de wereld. Hij is immers het slachtoffer in heel deze zaak. Ik stel me voor hoe dokter Roelandt binnenkort op een of andere happening Elodie Ouedraogo tegen het lijf loopt, of Vincent Kompany. Zou de dokter – glaasje champagne in de hand – dan nog eens terugdenken aan die Nigerianen?

STANDARD NAAR ISTANBUL?

Wat was het twee weken geleden weer een feest in Luik! In de competitie is het voetbal van de Rouches niet altijd even bekoorlijk, maar in Europa imponeren de jongens van Bölöni. Het was spek voor de bek van de neutrale, maar vooral van de Standardsupporter. Het was ‘voetbal volgens het boekje’! Natuurlijk is het de overwinning van het collectief, maar dat bestaat ook uit individuen die de ploeg iets extra’s bieden. Zo’n individu is de Servische woelwater Milan Jovanovic. Het nummer 23 van Standard zat vol zelfvertrouwen. Dat toonde hij al in de tweede minuut van de wedstrijd toen hij de bal subtiel achter het steunbeen naar Witsel speelde. Als hij aan de bal kwam, deed hij er altijd iets goeds mee. Fantastisch was ook de organisatie achteraan bij de Rouches. Er staat daar een viermansblok om u tegen te zeggen. Natuurlijk mogen we de rol van kapitein Steven Defour niet vergeten. Hij zorgt er, samen met Axel Witsel, voor dat de verdedigers altijd een aanspeelpunt hebben. Standard is nu zeker van de volgende ronde in de UEFA Cup. De ploegen worden weliswaar sterker en sterker, maar Standard wordt dat ook. Waarom niet stilaan dromen van een finaleplaats in Istanbul?

COMPETITIEHERVORMING

Volgend seizoen komt er dus in de eerste klasse een competitiehervorming met play-off. Het rare is natuurlijk – en dat is alléén in België mogelijk – dat die hervorming er komt ondanks het feit dat vrijwel iedereen (spelers, bestuurleden en zeker de supporters) ertegen is. En die tegenstanders hebben gelijk!

Vooreerst zou men de spelers en supporters opschepen met kerst-voetbal. Dat worden wedstrijden voor lege tribunes, we zitten hier immers niet in Engeland! In Nederland kent men inmiddels het systeem van de play-off: een complete mislukking. Uit wiens brein is dat gedrocht van een play-off ontsproten?

Door dit systeem komt er dan nog eens extra midweekvoetbal. Supporters zullen antwoorden met hun afwezigheid. Vreemd is ook dat er niet meer tegenwind komt van onze sportjournalisten. Hopelijk komen bepaalde heren, na de vlaag van zinsverbijstering, terug met beide voeten op de aarde vooraleer het te laat is.

Zoekertjes

– Ik ben een verzameling begonnen van gedragen shirts. Ik zou willen vragen aan de voetbalspelers en mensen die een truitje bezitten, contact op te nemen met mij via: pieter-michiels@hotmail.com.

– Ik verkoop een nieuwe ‘shottertafel’. Prijs overeen te komen. Meer info:

pjgauchez@hotmail.com.

CHRIS KWANTEN, BOCHOLT; DARIO D’ARPINO, houthalen; LUCIEN DE FRé, LOKEREN

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content