Brighton & Hove Albion Fc

© BELGAIMAGE

Trainer – Graham Potter, 20/05/1975

? Tijdens zijn debuutjaren als trainer bij het Zweedse Östersunds, wist hij een hele prestatie neer te zetten. In vijf jaar tijd loodste hij de ploeg van de vierde afdeling naar het hoogste niveau.

? Graham Potter hanteert een offensief spel met drie verdedigers en backs die de hele flank voor hun rekening nemen. Een lust voor het oog, maar het team mist soms wel wat efficiëntie.

Transfers

IN

Enock Mwepu (RB Salzburg, Aut), Kjell Scherpen (Ajax, Ned), Jürgen Locadia (FC Cincinnati, USA), Jan Paul van Hecke (SC Heerenveen, Ned), Tudor Baluta (Dinamo Kiev, Ukr).

OUT

Matt Clarke (West Bromwich Albion), Ben White (Arsenal, Eng), Alireza Jahanbakhsh (Feyenoord, Ned), Davy Pröpper (PSV, Ned), Mathew Ryan (Real Sociedad, Esp via Arsenal), Bernardo (RB Salzburg, Aut), Jan Mlakar (HNK Hajduk Split, Cro), Viktor Gyökeres (Coventry City), José Izquierdo.

Enock Mwepu
Enock Mwepu© GETTY

Smaakmaker – Enock Mwepu

Alvorens de overstap naar Europa te maken kwam de nu 23-jarige middenvelder uit voor het Zambiaanse Napsa Stars en Kafue Celtic FC, twee teams uit zijn thuisland Zambia. Bij Kafue speelde hij maar een half seizoen, van januari tot juli. In de zomer van 2017 komt er een aanbod uit Europa.

FC Liefering, een Oostenrijkse amateurclub onder leiding van Red Bull Salzburg, geeft hem een kans. Hij zal er 29 wedstrijden spelen. Na een seizoen maakt hij de overstap naar de hoofdmacht. Drie jaar lang verdedigde de middenvelder de kleuren van de Oostenrijkse club onder het bewind van Red Bull.

Veelal was hij er centraal op het middenveld terug te vinden. In alle competities samen speelde Mwepu 119 wedstrijden voor Salzburg. Daarin kwam hij 18 keer tot scoren en 20 keer gaf hij de laatste pass.

Daarmee forceerde hij een overstap naar de Premier League. Brighton & Hove Albion, de club van Leandro Trossard, betaalde 23 miljoen euro voor de middenvelder. Daarmee is hij de duurste inkomende transfer uit de clubgeschiedenis.

Brighton & Hove Albion Fc
Brighton & Hove Albion Fc
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content